PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249654
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Kilka ciekawostek

ocenił(a) film na 4

Wiedzieliście? :)

1. Podczas promocji filmu na Comic Conie w San Diego, fani obozowali w kolejce przed halą w przeddzień panelu by moc zająć najlepsze miejsca. W środku nocy, zostali obudzeni przez Lee Pace’a i Andy’iego Serkisa, którzy rozdawali im autografy i pozowali do zdjęć przez wiele godzin. W końcu, Pace zemdlał z wyczerpania i musiał dzielić materac z fanem. :)

2. Kilkoro członów obsady zatrzymało rekwizyty z filmu. Martin Freeman zatrzymał miecz i uszy protetyczne, Richard Armitage Orcrista. A Lee Pace swój elfi miecz, który trzyma w stojaku na parasole.

3. Rodzice Lee Pace odwiedzili go na planie. Peter Jackson zaproponował im role wieśniaków w Laketown. W scenie występował także Ian McKellen. Jednakże, w porozumieniu z Pace’em sceny wycięto, ponieważ jego ojciec zagrał zbyt emocjonalnie ze zbyt dużą ekspresją co wyglądało nienaturalnie.

4. Aktorki grające córki Barda to z rzeczywistości córki Jamesa Nesbitta odtwarzającego rolę Bofura. :)

5. BPA jest jedynym filmem w którym Legolas normalnie miga. W pozostałych, miga tylko gdy jest zaskoczony lub ranny. (ciekawe ile razy trzeba zobaczyć film by coś takiego dostrzec :) )

6. Osławiony lot na nietoperzy Legolasa nie jest oryginalny. Taka sama scena z lotem na gigantycznym nietoperzy znajduje się w King Kongu Jacksona.

7. W scenie podczas licytacji podczas sceny w której hobbici niosą rzeczy Bilba można zobaczyć Dominica Monaghana Merry'ego z WP. :)

8. Podobno Legolasowi skończyły się też strzały w bitwie o Hejmowy Jar. :D

Takich oto kilka ciekawostek :)

Belief

Fajne! Tylko dodaj to do Ciekawostek. Ale pptrzebujesz źródła.

ocenił(a) film na 4
LordVader345

Właśnie :) Wydawały mi się ciekawsze niż te kto był brany pod uwagę do roli. Kogo to obchodzi? Chyba tylko fanów danego aktora. Dodałabym do ciekawostek na stronie tylko nie wiem czy chce mi się w to bawić. Po 3 miesiącach dostanę odpowiedź że "takich rzeczy nie dodajemy" :] A czas zmarnuję.

Belief

Wiem, też tak miałem wiele razy.

Belief

Jednak ja ci wierzę.

użytkownik usunięty
Belief

8 akurat było, tylko na chwilę mu się skończyło a zaraz potem je miał :)

reszty chyba nie wiedziałem, dzięki

ocenił(a) film na 8
Belief

Świetne ciekawostki. Nie wiedziałem. Jedyne czego nie rozumiem: jak to ,,Legolas miga" ?

ocenił(a) film na 4
DLODI

Ha ha ha :) Mruga powinno być :) Jak pisałam temat coś mi właśnie nie pasowało :) Mruga oczami oczywiście.

Belief

Ciekawe bardzo :)

2 i 4 wiedziałam, pozostałe to dla mnie nowość.

Co do 2 - chyba większość aktorów otrzymała na pożegnanie po rekwizycie z planu na pamiątkę i były to niespodzianki - wiedzieli że coś dostaną, ale nie wiedzieli co. W dodatkach do rozszerzonych wersji jest pokazane, jak przy ostatniej kręconej scenie (w danym etapie, bo później i tak były dokrętki) Richard Armitage dostaje pudło z Orcristem, a Martin Freeman chyba szlafrok Bilba (jeśli dobrze pamiętam).
We Władcy Pierścieni, też w dodatkach, Liv Tyler otrzymuje granatowo-czerwoną suknię Arweny, a Hugo Weaving diadem Elronda.

ocenił(a) film na 4
Nerwen_AG

Super :) Dzięki za info :) Miło, że każdy coś sobie zabrał ze sobą :). W ogóle dziwne, że ekipa chciała coś takiego rozdawać zwłaszcza, że to nie są byle jakie rzeczy. Tym bardziej zrobienie im takich prezentów jest godne uznania.

Belief

Prawda :)
Z rozmowy w którymś wywiadzie z Richardem wynikło, że niebezpiecznie byłoby komuś próbować go napaść w domu, bo on ma do obrony ten właśnie miecz ;)
(Mam nadzieję, że czegoś nie pomyliłam :P , bo dawno już to gdzieś oglądałam na oneringu albo thorinoakenshield. net)

ocenił(a) film na 4
Nerwen_AG

Figlarz :D A swoją drogą ciekawe czy te miecze są ostre.

Belief

Naprawdę Merry występuje na końcu? Ja go nie zauważyłem.

ocenił(a) film na 4
bartoszcyc8

Nie Merry tylko aktor. Merry'ego przecież jeszcze nie było na świecie.

Belief

Wiadomo, że aktor. Tak go sobie nazwałem. :)

Belief

Nr 7 naprawdę mnie zainteresował.

obleh

Niektórzy mówia, że to rzeczywiscie on, niektórzy nie. Trzeba sie przyjrzeć :)

użytkownik usunięty
kamilxxx09

ja widziałem podobnego ale trudno zauważyć bo jest na chwilkę jak obejrzę jeszcze raz film to sobie pauze zrobie w tym miejscu :)

Mamy za to małego Sama w NP. Prawdopodobnie :)

użytkownik usunięty
kamilxxx09

wiem :) bo to mówiłeś

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Właśnie, apropo Sama. Czy w NP w wersji rozszerzonej aktor go grający też się nie pojawia? W momencie gdy Bilbo jest na targu, jest pokazane życie hobbitów i siedzi tam taki hobbit podobny do Sama z dzieckiem na kolanach, to nie on przypadkiem? Przyszło mi do głowy, że mógł się wcielić w młodszą wersje dzidunia, jeżeli to on ;)

ocenił(a) film na 8
raptor59

''dziadunia'' :D

raptor59

Nie. To nie jest aktor grający Sama, ale jest do niego podobny. Myslę, ze to celowy zabieg, a Sam to to dziecko siedzace na jego kolanach :D

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Nom, podobny jest :) Dzięki, za sprostowanie, wkońcu nie muszę się nad tym głowić. Już wcześniej miałem zapytać o to :D

raptor59

Spoczko

kamilxxx09

W sumie Sama nie powinno tam być. :D

bartoszcyc8

Wdł książek owszem, ale w filmach jak wiemy Jackson aż tak bardzo nie trzyma sie kwestii czasu. Przykład: okres czasu miedzy wizytami gandalfa w Shire.

Belief

Oooo czekam na kolejne ciekawostki

ocenił(a) film na 4
HellDeath

Jak coś znajdę to wrzucę :)

użytkownik usunięty
Belief

to też czekam w takim razie na kolejne

ocenił(a) film na 7
Belief

Dzięki :)
Co do 6 - Oczko. Oczko, które moje oko nie może znieść :S

ocenił(a) film na 4
thorin3

Mnie ciekawi jak to wygląda w King Kongu i jaki jest tego odbiór. Oglądałam film, ale dawno, nieuważnie i nic z niego nie pamiętam. Tzn. pamiętam żee nie bardzo mnie zainteresował. :] Może na youtube coś będzie. :)

ocenił(a) film na 8
Belief

ht tp://www.cd a.pl/video/190941fb/King-Kong-Vol2-2005-PL - Dokładnie od 32:54

ocenił(a) film na 4
Kolpor

Wielkie dzięki :) bo Youtube okazało się bezużyteczne w tej kwestii.

użytkownik usunięty
thorin3

Moje też nie :D

ocenił(a) film na 9
Belief

O kilku rzeczach wiedziałam a niektóre są naprawdę ciekawe, np. Dominic Monaghana serio tam jest?, muszę się dobrze przyjrzeć. A to Legolas nigdy wcześniej nie mrugał? Jakoś nigdy nie zwróciłam na to uwagi, może dlatego tutaj wydawał mi się jakiś dziwny :D A co do tego lotu na nietoperzu, kojarzę tę scenę w King Kongu. Tylko, że tam jakoś tak bardzomnie nie poruszyła, tam wiele rzeczy było dziwnych, łącznie z toczącymi się dinozaurami ;/

ocenił(a) film na 4
Ciasteczkowy_Potwor18

"Dominic Monaghana serio tam jest?"
Podobno :) tylko nikt nie wie gdzie dokładnie. Mi się wydaje, że to hobbit w czerwonej marynarce niosący krzesło tuż za takim w żółtej ze stołkiem. Pewnie jak wyjdzie DVD i pojawią się screeny w dobrej jakości tajemnica zostanie rozwiązana.
"A to Legolas nigdy wcześniej nie mrugał? Jakoś nigdy nie zwróciłam na to uwagi, może dlatego tutaj wydawał mi się jakiś dziwny :D"
Ha ha, dobre :) Mrugał, ale tylko jak był ranny albo zdziwiony :). Zobacz jak mrugał w PS kiedy dostał w papę tak, że aż mu krew poleciała. Nie wiem ile trzeba razy obejrzeć te filmy, aby wyłapać takie coś jak mruganie :D

Właśnie przed chwilą widziałam ten lot na nietoperzu. Ten sam myk ze złapaniem za nogę :D. Widzę, że wyjątkowo sobie Jackson to upodobał ;]

ocenił(a) film na 9
Belief

https://www.youtube.com/watch?v=3wVSQ9ImU2Q
Tak się patrzę i patrzę i ten co podałaś chyba jednak najbardziej pasuję :) W sumie to muszę sobie najpierw wybić z głowy, że nie ma co szukać tam Merrego...

ocenił(a) film na 4
Ciasteczkowy_Potwor18

Właśnie, trzeba sobie "wybić z głowy, że nie ma co szukać tam Merrego" :). Ja też początku szukałam kogoś podobnego. Inna sprawa, że oni potrafią tak ucharakteryzować, że możemy za Chiny go nie rozpoznać :). Chyba musi puścić parę ktoś z produkcji :).

Belief

No i takie ciekawostki są ciekawe! :D

Belief

Ciekawe ciekawostki Belief dzięki :) a przy okazji wszystkim kobietą życzę wszystkiego najlepszego :)

ocenił(a) film na 4
wort801

Dziękuję :)

Belief

Nie ma za co :)

ocenił(a) film na 6
Belief

Super ciekawostki! Napisz o królikach :) one są świetne, zwłaszcza miny ludzi w tym filmie, nie wiem czy każdy widział dodatki do UJ, wiec może kogoś to zainteresuje. Ah, te króliczki !

P.S. Szukam Dominica w BOFA :)

ocenił(a) film na 4
calays

Że tak wielkie króliki istnieją w rzeczywistości? :) To wrzuć, nie wiem gdzie jest ten filmik :) Ja się nie obrażę jak ktoś dorzuci coś od siebie :).
Mogłyby osoby, które posiadają kroniki coś napisać. Podzielić się :)

ocenił(a) film na 6
Belief

;) "sanki" Radagasta

https://www.youtube.com/watch?v=PL4tsezZwTw