PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250107
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Jak w temacie, co jeszcze chcielibyście obejrzeć ? :)
Nie chodzi mi tylko o Tolkiena, ale ogólnie o fantasy :)

ocenił(a) film na 9
nellm

Wiedźmina w wersji bez gumowych smoków

ocenił(a) film na 1
LadyLannister

WGL cała seria Wiedźmina, żeby nakręcił go jakiś porządny reżyser (nie polski) !! :D

ocenił(a) film na 2
DerdziuV2

Bagiński podobno zabiera się za nową wersję

ocenił(a) film na 1
adamog1

Cooo? Kto to jest :D XD

ocenił(a) film na 6
adamog1

Owszem. Tomasz Bagiński pracuje nad nową wersją Wiedźmina. Choć on i jego Platige Image słynie z najlepszych na świecie animacji (wszystkie trailery gry Wiedźmin, Grunwald, teaser Vikingów, Ambition, czy nominowana do Oscara "Katedra") to Wiedźmin Bagińskiego będzie "zwykłym" filmem z aktorami. Mimo wszystko jest skazany na sukces. Kto jak kto, ale ta osoba jeszcze chyba nigdy nikogo nie zawiodła swoimi pracami.

ocenił(a) film na 1
ALbatrOS1996pl

Serio ;O pierwszy raz o nim słyszę ;))

ocenił(a) film na 6
DerdziuV2

To trochę dziwne, bo jak wspomniałem: jego studio, Platige Image, jest jednym z najlepszych na świecie. Wpisz sobie w Google "Wiedźmin Bagiński" i na pewno znajdziesz o nim mnóstwo informacji, jak i również pewnie jego inne dzieła.

ocenił(a) film na 2
DerdziuV2

http://www.filmweb.pl/film/Wied%C5%BAmin-2015-724464

już nawet na filmwebie jest :)

DerdziuV2

PISF do budżetu filmu dołożył 150.000 zł i ocenił film jako "bardzo dobry". Obecnie trwają prace nad scenariuszem ;)

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

To proponuje odrobić lekcję i zapoznać się z jego krótkometrażówkami. http://www.filmweb.pl/person/Tomasz+Bagi%C5%84ski-74634

Co do ekranizacji Wiedźmina jestem sceptycznie nastawiony.

użytkownik usunięty
Anthrax91

Lepiej być sceptycznie nastawionym i potem zostać mile zaskoczonym, niż pójść do kina z wypiekami na twarzy a wyjść lekko zawiedzionym ;)

użytkownik usunięty
nellm

"Bastion" i "Mroczną Wieżę" Stephena Kinga.

"Bastion" już jest :)

użytkownik usunięty
nellm

Czekam na tetralogię od Josha Boone'a.

A pierwsza wersja to słaba była wg. Ciebie (jak dla mnie to tylko średnio udana), że tak czekasz na nową ?

ocenił(a) film na 4

Mroczna Wieża najpewniej nigdy nie powstanie. Niby pomysły są, ale historia jest długa, skomplikowana i wymagająca twórczo.

użytkownik usunięty
Dealric

Oficjalnie jeszcze jej nie anulowano.

ocenił(a) film na 4

A pierwotnie miała wyjść ze 3 lata temu ;)
Stąd uzasadniony brak wiary. Jedyna opcja to HBO i serial, z drugiej strony za mało tam seksu na serial od HBO ^^

użytkownik usunięty
nellm

Pewnie nie będę zbyt oryginalny, ale z pewnością chciałbym, żeby zekranizowano jak najwięcej książek Tolkiena :) Szczególnie Silmarillion, nawet w formie filmu podzielonego na części, np. "Beren i Luthien, "Podróże Earendila", "dzieje Morgotha". Fajnie by było, gdyby dokończono Narnię. Niedawno czytałem świetną książkę ze świata Star Wars - "Zaginione plemię Sithów". Jest to książka sci-fi, jednak zdecydowanie bliżej jej do fantasy. Opowiada historię oddziału Sithów, który rozbija się na odległej planecie, bez dostępnej zaawansowanej technologii. Książka podzielona jest na 9 opowieści. Pokazane są stulecia dominacji nad podległymi tubylcami, jak i walki o władzę w szeregach Sithów. Przydałyby się również ciekawe, dojrzałe ekranizacje mitologii, szczególnie "Odysei".

ocenił(a) film na 6

Silmarilliona raczej na pewno nie będzie, bo Christopher Tolkien praw do niego nie chce sprzedać. IMO słusznie.
Narnia z tego co mi się wydaje będzie dokańczana i już gdzieś nawet tutaj na portalu jest Srebrne Krzesło (nie dziwmy się, że po takiej kiepskiej produkcji jak Podróż Wędrowca do Świtu musimy tyle czekać na kontynuację).
Wątpię żeby realizowali opowiadania ze świata Star Wars. Powodem jest to, że jest ich po prostu za dużo... Ale wszystko chyba zależy od Przebudzenia Mocy i ile wyciągnie z siebie kasy na następne produkcje.
Odyseję chętnie bym ujrzał również. Skoro Iliadę udało się zekranizować wprost wyśmienicie to Odyseja też jest osiągalna.

użytkownik usunięty
ALbatrOS1996pl

Niestety, chęci zobaczenia ekranizacji książek, nijak będą miały się do realizacji. O Silmarillionie zostało powiedziane już sporo, wielu ludzi marzy o powrocie do świata Tolkiena.
Dokończenie Narnii stoi pod dużym znakiem zapytania, sam projekt "Srebrnego krzesła" jest odwlekany w czasie.
Na zekranizowanie książek, (zresztą wielu naprawdę świetnych) ze świata Star Wars sprzed 2014 roku nie ma co liczyć, z powodu nowego kanonu, wprowadzonego przez Disney.
Ostatnimi czasy jest nawet sporo produkcji o dziejach starożytnych, temat mitologii także jest poruszany. Jest nadzieja na kolejne filmy o tej tematyce.

ocenił(a) film na 9

Jeśli chodzi o Silmarillion to najbardziej chciałbym obejrzeć zniszczenie Gondolinu. Tuor to moja ulubiona postać ;)

ocenił(a) film na 6
deragorn

Dla mnie i tak najlepsza książka tolkiena która nie ma filmu to dzieci hurina.

ocenił(a) film na 9
invisiblepata

A ja nigdzie nie mogę jej dostać :-( w żadnej księgarni jej nie ma i w necie tak samo.

ocenił(a) film na 6
deragorn

Za mało ich robią a dużo ludzi chce przeczytać. Książka ta to chyba najbardziej poważna opowieść Śródziemia.

ocenił(a) film na 9
invisiblepata

Dzięki Tobie teraz jeszcze bardziej chcę ją przeczytać ;)

Poluję na nią od już ponad rok. Kiedyś chciałem też "Encyklopedię Śródziemia" i długo nie mogłem jej znaleźć. Kilka dni temu zobaczyłem w epiku, a tak schowaną, że cudem ją znalazłem. Ale zrezygnowałem z zakupu ;) A "Dzieci Hurina" jak nie było, tak nie ma...

ocenił(a) film na 6
deragorn

Czy masz atlas śródziemia? Jeśli tak to czy mapy tam opisują tylko region z Władcy Pierścieni?

ocenił(a) film na 9
invisiblepata

Nie mam, ale wiem, że są. To też chce mieć w Tolkienowej kolekcji ;p
Są mapy regionów z LOTR'a, Hobbita i Silmarillionu.

ocenił(a) film na 6
deragorn

Ok. Wciąż nie mogę połączyć Beleriandu z terenami Władcy Pierścieni.

ocenił(a) film na 9
invisiblepata

Ooo! Narn i hin Hurin. Też pragnę przeczytać.

ocenił(a) film na 2
nellm

"Trylogię Husycką" pana Sapkowskiego. Po koszmarnej "adaptacji" Wiedźmina należy nam się wreszcie coś dobrego. Musiałby się tylko ktoś tu wspiąć na wyżyny talentu, jak Hoffman, gdy "Potop" kręcił :)

Gene Wolfe "Księga Nowego Słońca". To tylko pozornie fantasy, ale w wielu momentach o podobnej stylistyce, do tego niezwykle widowiskowe i piekielnie inteligentne.... No i problem, bo na blockbustera się to nie nadaje, a jednak ktoś musiałby wyłożyć z 300 baniek na produkcję :)

Po komiksy Rosińskiego i Van Hamme warto by też warto sięgnąć, Zamiast kręcić kolejne chłamy o marvelowskich superbohaterach. "Szninkla" można by spokojnie przełożyć na film, trzeba by pewnie tylko wyciąć parę scenek XXX i złagodzić zakończenie, żeby fanatycy religijni nie wpadli w szał :)
"Miasto zaginionego boga" też można by nakręcić, byle w roli Thorgala nie wystąpił Orlando Bloom....

A tak bardziej na poważnie... to mam nadzieję, że żadna z wymienionych powyżej pozycji jednak nie trafi na ekran. Nie chciałbym, aby jakiś kolejny "wizjoner" zarżnął je tak jak "Hobbita"

adamog1

Tylko mi tu zawału serca nie dostaj :)
http://thewertzone.blogspot.com/2013/04/gene-wolfes-book-of-new-sun-to-be-movie. html

ocenił(a) film na 2
nellm

OMG... i jeszcze Michael Bay jako reżyser? Mam nadzieję, że to tylko ktoś dla żartu napisał...

adamog1

Na szczęście to raczej nie na poważnie :)

nellm

Wysokobudżetowy, pełnometrażowy film osadzony w uniwersum Warhammera ze 100% zachowanym klimatem tego settingu i scenami batalistycznymi urywającymi dupę. No co, pomarzyć można.

Xoxoxox

Pamiętam opowiadania o Gotreku i Felixie z czasopisma "Nowa fantastyka" na początku lat 90-tych. Taka sympatyczna, dość prosta rąbanina jak dla mnie :)
Dokładniej to uniwersum Warhammera muszę przyznać, że nie kojarzę :)

ocenił(a) film na 8
nellm

Pozostałe części "Opowieści z Narnii"Lewisa - by zabrał się za nie odpowiedni reżyser i by trzymały poziom pierwszej części. Obowiązkowo musieliby wrócić aktorzy odgrywający rodzeństwo Pevensie, w częściach gdzie się pojawiają.

Poza tym byłabym ciekawa filmowej wersji książek serii "Kroniki Pradawnego Mroku" Michelle Paver. Mimo że są raczej dla młodzieży (choć znam też starszych którym się spodobały), ja sama poznałam je będąc w nastoletnim wieku, to jednak są bardzo klimatyczne i wciągające, takie połączenie czasów prehistorycznych i fantasy, zdecydowanie jedne z moich ulubionych.

To te najbardziej oczekiwane przeze mnie, jeśli chodzi o fantasy.

ocenił(a) film na 4
nellm

Nic co miałby wyreżyserować Jackson...

A zakładając jakiegoś DOBREGO, MYŚLĄCEGO i umiejącego używać efektów specjalnych reżysera to "Malazańską Księgę Poległych". Ale to się nie wydarzy, bo historia jest za skomplikowana dla przeciętnego zjadacza popcornu...

Dealric

Zbyt skomplikowana i zbyt długa, nie widzę kogokolwiek kto byłby to w stanie sensownie przenieść na ekrany. Po prostu za wiele potencjalnie małych elementów ma duże znaczenie dla fabuły i gdyby to kręcił Jackson (rofl) to z 50 filmów by musiało powstać żeby zakończyć historię w sposób zrozumiały dla jankesów.

ocenił(a) film na 4
gejzermocy

Gdyby to kręcił Jackson to po 50 filmach zaczynalibyśmy drugi tom Malazańskiej ;)

nellm

Wszystko :)

nellm

A najlepiej Mroczną wieże Kinga

ocenił(a) film na 5
nellm

Ja to najbardziej chciałbym zobaczyć Wiedzmina ale z dużym budżetem (min. 150 mln. dolarów) i polskimi aktorami, bo wiedźmin po angielsku to już nie wiedźmin.

SZYM33

Kto by nie chciał :D

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Po sukcesie gry jest jest iskierka nadziei na jakiś dobry film osadzony w uniwersum Wiedźmina.

SZYM33

Dzisiaj oglądałem filmki, w których obcokrajowcy mówili, co wiedzą o Polakach. Była mowa o pięknych Polkach, o naszej wódce, o trudnym języku, Żubrówce, trudnej historii, coś o pierogach i kaszance, a nawet o PKP, które mimo ze nie było chwalone, okazało się lepsze niz na Ukrainie, bo... mamy rozkłady jazdy hah :)
No i jeden gościu gdzies z Ameryki chyba wspomniał o Wiedźmine. Mówił, że gra aktualnie w tę grę i że wie, że gra jest na podstawie ksiażek jakiegoś Andrzeja, ale nie pamiętał nazwiska :D

ocenił(a) film na 2
kamilxxx09

"Lux Perpetua" jakiegoś Andrzeja (Sapkowskiego) :):)

"– Wyprzęgać konie! – zaryczał byczo sir John Fastolf, stając w strzemionach. – Ustawić wozy w czworobok! Związać razem dyszle i koła! Wszystkim rozdać łuki!
Oszalał, pomyślał Tomasz Blackbourne. Albo jeszcze nie wytrzeźwiał. Ale pobiegł wykonać rozkazy.
Zaraz przekonamy się, ile w tym prawdy, myślał sir John, patrząc na krzątaninę swego wojska i formowany wozowy szaniec. W tym, co opowiadali o Bohemianach, o Hussites, tych skądś z Europy Wschodniej czy z Azji Mniejszej…
[..]
"Dzięki ci, Panie, wzniósł oczy sir John Fastolf. Dzięki wam, wozy. Chwała wam, mężni azjatyccy Bohemianie, chwała ci, wodzu Sheeshka, choć imię twe pogańskie, twój wojenny talent wielki".. :)

Chociaż chodziło o Jana Żiżkę i Czechów, to fragment dobrze pokazuje, co wiedzą o nas, słowianach :P)

ocenił(a) film na 2
adamog1

ps. jakby futurystyczne "Cosmopolis" Cronenberga spotkało się z cieplejszym przyjęciem, to może obcokrajowcy oprócz Żubrówki też by się zainteresowali naszym królem "Sobieskim" :)

ocenił(a) film na 6
SZYM33

"Owszem. Tomasz Bagiński pracuje nad nową wersją Wiedźmina. Choć on i jego Platige Image słynie z najlepszych na świecie animacji (wszystkie trailery gry Wiedźmin, Grunwald, teaser Vikingów, Ambition, czy nominowana do Oscara "Katedra") to Wiedźmin Bagińskiego będzie "zwykłym" filmem z aktorami. Mimo wszystko jest skazany na sukces. Kto jak kto, ale ta osoba jeszcze chyba nigdy nikogo nie zawiodła swoimi pracami."