Czy scena, w której Legolas ma wyruszyć na północ i odszukać Obieżyświata nie jest czasem... hmmm z (.) wyjęta? Wydarzenia z Władcy Pierścieni mają miejsce kilkadziesiąt (?) lat po Hobbicie. Czyli wydaje mi się, że Obieżyświata nie mogło jeszcze być na świecie. Nie rozumiem tej sceny oO Chyba, że coś pominąłem :/
PS
Przemilczam, w ogóle, pojawianie się Legolasa w Hobbicie oO
Ten temat był już. Aragorn ma we Władcy 87 lat. Jest o tym mowa w filmie Dwie wieże na przykład. Żył już więc w czasie BItwy Pięciu Armii.
Musze jeszcze raz przeczytać WP i Hobbita. Przez te filmy sam już nie wiem co było w książce, a co jest dodane :/
Polecam tłumaczenie Hobbita Polkowskiego lub Braiter. Skibniewskiej jest już lekko mówiąc nieaktualne i zawiera sporo luk. Jeśli chodzi o WP to jednak Skibniewska nadal rządzi.
Było już sporo tematów. To tłumaczenie jest niedokładne. Nie chce mi się teraz szukać, ale braliśmy losowe zdania z oryginału i porównywaliśmy polskie wersje. Niektórych nazw własnych brakowało w tym tłumaczeniu. Wynika to z tego, że pani Skibniewska przetłumaczyła w 1960 roku wersję Hobbita z 1937 roku . Tolkien wniósł jednak wiele poprawek w 1966 roku. W 1985 nastąpiło drugie polskie wydanie Hobbita tej tłumaczki, ale niestety zmarła ona w 1984 i stąd brak poprawek w nim.
http://encyklopediafantastyki.pl/index.php?title=Hobbit,_czyli_tam_i_z_powrotem
Jak już wspomniano, Aragorn w trakcie trwania Dwóch Wież ma 87 lat, akcja Hobbita dzieje się 60 lat przed wydarzeniami z Władcy, więc Aragorn powinien mieć około 27 lat. To się tyczy jednak wersji filmowej, patrząc na książkę, powinien być dziesięciolatkiem, ponieważ od urodzin Bilba, w wyprawą Froda do Mordoru mija 17 lat.