PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249863
5,6 60 krytyków

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Czytałem książkę, szperałem delikatnie w internecie, ale nigdzie nie znalazłem informacji, aby Legolas miał przyprowadzić Aragorna do Elfów. Zwłaszcza do Lorien, gdyż wychowywał się w Rivendell. Mógłby ktoś mnie uświadomić czy to zabieg adaptacyjny, czy moje niedopatrzenie?

Wojnarukf

To wymysł Jacksona. W książkach Aragorn podczas akcji z Hobbita ma dopiero 10 lat (przychodzi na świat w 2931 roku, a wyprawa do Ereboru ma miejsce w 2941roku Trzeciej Ery). Książkowy Aragorn nie ma wtedy nawet pojęcia kim jest - Elrond wyjawia mu jego prawdziwe pochodzenie, gdy Elessar kończy 20 lat.

silence_is_the_enemy

Nie wiedziałem tylko czy rzeczywiście Legolas przytargał do do Elfów. Jak dobrze pamiętam, to matka Elessara go tam wysłała?

silence_is_the_enemy

Nie zapominajcie, że jest znacząca różnica pomiędzy książkowym "Władcą Pierścieni", a ekranizacją. W powieści pomiędzy urodzinami i "zniknięciem" Bilba, a początkiem podróży Froda mija bodajże 17 lat. W filmie wydarzenia te następują zaraz po sobie. Idąc tą drogą - filmowy Aragorn nie ma 10, a 27 lat. Jackson chciał połączyć obie trylogie choćby wspomnieniem o jednej z najważniejszych postaci. Może trochę na siłę, ale co tam - ja mu dałem za to małego plusa.