PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249778
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Jak zawsze reżyser nie trzyma się książki (i chodzi nie tylko o Hobbita i LOTR) co jest wielkim minusem, aczkolwiek wprowadzenie romansu Elfki i Krasnoluda wyszło jak najbardziej na ogromny PLUS. Oglądając "Bitwę 5 armii" cały czas miałam nadzieję, że reżyser zmieni jeszcze jedną rzecz - że Kili przeżyje. No, ale niestety tak się nie stało.
Śmierć trójki bohaterów- Thorina, Kilego i Filego była wzruszającym momentem. Mogło to zostać lepiej nakręcone, ale grunt, że nie zostało całkowicie sknocone. O ile śmierć Filego i Thorina nie była wzruszająca a jedynie smutna, to śmierć Kilego spowodowała pustkę w moim sercu i potok łez.

Odwołując się do bardzo żałosnych komentarzy dotyczących, waszym zdaniem, śmiesznego skakania Legolasa po kamieniach przeczącego grawitacji - przestańcie udawać, że znacie dzieła Tolkiena. Gdybyście faktycznie byli takimi znawcami to wiedzielibyście, że Elfy są szybkie, zwinne i lekkie, a co za tym idzie grawitacja działa na nich w innym stopniu niż na inne istoty. Dodatkowo to jest świat fantazyjny, więc skoro mogła pojawić się w nim magia to i Legolas mógł robić rzeczy, których w rzeczywistym świecie nikt by nie zrobił.

Jeżeli chodzi o przemianę Galadriel - słodka i piękna kobieta jest odzwierciedleniem jej dobra i czystej duszy. Pokazanie jej jako straszliwego demona (to słowo chyba dobrze odzwierciedla tą postać) jest odzwierciedleniem jej złej i potężnej strony.

Wprowadzenie tych robokołaków było baz sensowną zagrywką reżyserską. Zamiast wymyślać nowe stworzenia i tracić czas na ich tworzenie, powinien był skupić się na jakimś ważnym wątku opisanym w książce.

A wracając do poprzednich części to jednej rzeczy bardzo mi zabrakło, a mianowicie przeprawiania się przez rzekę, do której wpadł Bombur czego następstwem było dźwiganie otyłego krasnoluda przez resztę kompanii.

Podsumowując, trzecią część trylogii Hobbita uważam za jak najbardziej udaną. Liczyłam się z tym, że będzie gorsza od pozostałych 2 części a okazała się najlepsza ze wszystkich.

ocenił(a) film na 8
Rainbow12

Radzę obejrzeć wersję reżyserską pustkowia, może wtedy nie będzie Ci brakowało Bombura.

Rainbow12

Co Ci się najbardziej podobało?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Najbardziej w pamięć zapadł prolog ze Smaugiem (ciekawie rozwiązana sprawa użycia czarnej strzały), Dol Guldur (Galadriela rozwaliła system), Wnętrza Ereboru, Pojedynki bohaterów, bitwa i przede wszystkim zakończenie w Shire. Świetna ostatnia scena kiedy widzimy reakcję Bilba na głos starego przyjaciela, którego słyszy po wielu latach. Aż się chce włączyć Władcę i oglądać tą historie dalej. Świetne zakończenie. W święta drugi seans, tym razem w IMAX więc będę już mógł ocenić film bardziej szczegółowo.

Myślę że w wersji reżyserskiej, a więc wersji PJ'a, a nie poucinanej wersji WB - przeznaczonej dla mas, dostaniemy to czego zabrakło.

zioleklukas

To fajnie :) Mnie Smaug, Bitwa, a szczególnie Dol Guldur podobały się najbardziej. Galadriela-czarownica to coś, czego w zyciu bym się nie spodziewał ;)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

TROL nie odpisywać