PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250107
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Ciekawy, choć krótki artykuł o czymś, co chyba mało kto dostrzegł.

https://atolkienistperspective.wordpress.com/2015/02/01/the-middle-earth-prologu es/

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

To jest trochę na siłę doszukiwania się motywów żywiołów w tym filmie. We Władcy Pierścieni Tolkien ukazał w każdym z tomów, że żywioł jest śmiertelnie niebezpieczny (Ziemia - Moria(kopalnia), Woda - zniszczenie tamy w Isengardzie, Ogień - Góra Przeznaczenia). Nie widzę tego jak w artykule, to jest nadinterpretacja. Fani chcą widzieć już za dużo. Przykład? Facet uważa się za proroka i ogłasza światu, że od X lat objawia mu się Matka Boska. Ogłasza, że w dniu Y w miejscu Z objawi się wszystkim zgromadzonym wiernym. Ludzie patrzą w niebo, a dokładnie w słońce. Patrzą dłuższy czas i nagle w chmurach dostrzegają wizerunek Marii. Widzą to co chcą widzieć, widzieli Marie czy Słońce spowodowało, że obraz padający na siatkówkę oka się rozmazał(patrzenie długo w słońce takie coś powoduje) i widzieli coś rozmazanego, co kształtem przypominało zarys postaci - trzy wersje, która najbardziej prawdopodobna?

Nie doszukujmy się w filmach Jacksona jakiś wielkich przesłań. Tolkien opisywał naturę - bo ją uwielbiał i otacza nas z każdej strony. Różne kultury i rasy - tolerancja, sam dużo podrózował. Języki, które sam wymyślił - sam znał wiele języków ponad 20 z tego co pamietam. Oraz inne przesłanki poświęcenie, miłość, uczucia itd itd itd - na ten temat mozna napisac kompedium/suplement/interpretacje twórczości Tolkiena. Jackson to przelał na ekran, lecz nie dodał nic od siebie (to znaczy dodał ale nie mam na mysli przesłanek, nauki płynącej z filmu). Nie róbmy z Jacksona wizjonera, który sprawi, że interpretując jego filmy spocimy się jak podczas Lotu nad "Kukułczym Gniazdem" czy też oglądając "Dwunastu gniewnych ludzi". Jackson nakręcił swoje wszystkie filmy z wyjatkiem Marwicy mózgu na podstawie "czegoś". Scenariusze do jego filmów są adaptowane. We Władcy były dobre, w pozostałych conajmniej przyzwoite(Nostalgia anioła) przeciętne(King Kong) i najsłabsze w Hobbitach (tutaj nie ma co się oszukiwać, scenariusz obok efektów specjalnych to najsłabszy element Hobbitów).

LukeuszLFC

Yyy... chyba za dużo filmów z yt :)

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

proszę o rozwinięcie swojej myśli

LukeuszLFC

Porównanie obsesji na punkcie dostrzegania znaków od Boga, a symbolów w Hobbicie. Moze i niektóre sa przypadkowe, ale moze i niektóre nie :P Nie wiesz, co Peter miał/ma w głowie.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Nie mial nic w głowie, nie róbmy z niego wizjonera(Cameron to on nie jest i nie będzie - ten też ma słabe scenariusze). Dlatego uważam, że to jest doszukiwanei się na siłę, naciągane. Podobnie jak ze znakami na niebie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
LukeuszLFC

Nie wiem, czemu nasze posty zostały zablokowane. Przeciez ani moje ani Twoje nie były niezgodne z regulaminem. To były normalne posty o symbolice z podaniem przykładów. Lol

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Dziwne, ciekawe kto zgłosił. Nie było żadnej obrazy, agresywności... nic... Komuś chyba sufit na łeb się... upadł.

LukeuszLFC

Nie wiem, dawno nie czytałem regulaminu. Nie wnikam, trudno. W każdym bądź razie tak jak pisałem wczesniej - dostrzegam takie symbole jak czarny kot w Bree czy profil twarzy Thorina na tle kamiennego profilu twarzy Throra przy ukrytym wejsciu. Oczywiście, to nie sa jakieś głębokie przesłania itp., bo nie o to chodzi. Ale jako element uzupełniajacy, działajacy na wzrok wypada ciekawie :)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Prosz....

http://www.theonering.net/torwp/2014/06/15/89993-nine-visual-metaphors-from-the- hobbit-the-desolation-of-smaug/

thorin3

O dziękuję Ci bardzo :) A to tylko z Pustkowia :)

LukeuszLFC

Godfella szaleje znowu... pewnie kłopoty sercowe jak zwykle.
zobaczycie jaka rozróba będzie w walentynki.

ocenił(a) film na 3
sentia

Strach się bać co się będzie działo w walentynki na forum "Pisiont twarzy Greya" :D

LukeuszLFC

Nic mi nie mów. Ja idę na seans 13 lutego...:( Bo mój luby mnie zaprosił.
Ale coś czuję że będzie niezły ubaw

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Trochę naciągane, ale kto wie - może nieprzypadkowa zbieżność? :)

kamilxxx09

Half Life 3 confirmed

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

W Silmarillionie 3 żywioły pochłonęły klejnoty . Jeden utonął w morzu, drugi został wrzucony do wulkanu a trzeci za sprawą Earendila znajduje się w powietrzu.

Thorondor

Dokładnie :)

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Tak bardzo głembokie.