PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249869
5,6 60 krytyków

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Ciekawy, choć krótki artykuł o czymś, co chyba mało kto dostrzegł.

https://atolkienistperspective.wordpress.com/2015/02/01/the-middle-earth-prologu es/

kamilxxx09

To jest trochę na siłę doszukiwania się motywów żywiołów w tym filmie. We Władcy Pierścieni Tolkien ukazał w każdym z tomów, że żywioł jest śmiertelnie niebezpieczny (Ziemia - Moria(kopalnia), Woda - zniszczenie tamy w Isengardzie, Ogień - Góra Przeznaczenia). Nie widzę tego jak w artykule, to jest nadinterpretacja. Fani chcą widzieć już za dużo. Przykład? Facet uważa się za proroka i ogłasza światu, że od X lat objawia mu się Matka Boska. Ogłasza, że w dniu Y w miejscu Z objawi się wszystkim zgromadzonym wiernym. Ludzie patrzą w niebo, a dokładnie w słońce. Patrzą dłuższy czas i nagle w chmurach dostrzegają wizerunek Marii. Widzą to co chcą widzieć, widzieli Marie czy Słońce spowodowało, że obraz padający na siatkówkę oka się rozmazał(patrzenie długo w słońce takie coś powoduje) i widzieli coś rozmazanego, co kształtem przypominało zarys postaci - trzy wersje, która najbardziej prawdopodobna?

Nie doszukujmy się w filmach Jacksona jakiś wielkich przesłań. Tolkien opisywał naturę - bo ją uwielbiał i otacza nas z każdej strony. Różne kultury i rasy - tolerancja, sam dużo podrózował. Języki, które sam wymyślił - sam znał wiele języków ponad 20 z tego co pamietam. Oraz inne przesłanki poświęcenie, miłość, uczucia itd itd itd - na ten temat mozna napisac kompedium/suplement/interpretacje twórczości Tolkiena. Jackson to przelał na ekran, lecz nie dodał nic od siebie (to znaczy dodał ale nie mam na mysli przesłanek, nauki płynącej z filmu). Nie róbmy z Jacksona wizjonera, który sprawi, że interpretując jego filmy spocimy się jak podczas Lotu nad "Kukułczym Gniazdem" czy też oglądając "Dwunastu gniewnych ludzi". Jackson nakręcił swoje wszystkie filmy z wyjatkiem Marwicy mózgu na podstawie "czegoś". Scenariusze do jego filmów są adaptowane. We Władcy były dobre, w pozostałych conajmniej przyzwoite(Nostalgia anioła) przeciętne(King Kong) i najsłabsze w Hobbitach (tutaj nie ma co się oszukiwać, scenariusz obok efektów specjalnych to najsłabszy element Hobbitów).

LukeuszLFC

Yyy... chyba za dużo filmów z yt :)

kamilxxx09

proszę o rozwinięcie swojej myśli

LukeuszLFC

Porównanie obsesji na punkcie dostrzegania znaków od Boga, a symbolów w Hobbicie. Moze i niektóre sa przypadkowe, ale moze i niektóre nie :P Nie wiesz, co Peter miał/ma w głowie.

kamilxxx09

Nie mial nic w głowie, nie róbmy z niego wizjonera(Cameron to on nie jest i nie będzie - ten też ma słabe scenariusze). Dlatego uważam, że to jest doszukiwanei się na siłę, naciągane. Podobnie jak ze znakami na niebie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
LukeuszLFC

Nie wiem, czemu nasze posty zostały zablokowane. Przeciez ani moje ani Twoje nie były niezgodne z regulaminem. To były normalne posty o symbolice z podaniem przykładów. Lol

kamilxxx09

Dziwne, ciekawe kto zgłosił. Nie było żadnej obrazy, agresywności... nic... Komuś chyba sufit na łeb się... upadł.

LukeuszLFC

Nie wiem, dawno nie czytałem regulaminu. Nie wnikam, trudno. W każdym bądź razie tak jak pisałem wczesniej - dostrzegam takie symbole jak czarny kot w Bree czy profil twarzy Thorina na tle kamiennego profilu twarzy Throra przy ukrytym wejsciu. Oczywiście, to nie sa jakieś głębokie przesłania itp., bo nie o to chodzi. Ale jako element uzupełniajacy, działajacy na wzrok wypada ciekawie :)

kamilxxx09

Prosz....

http://www.theonering.net/torwp/2014/06/15/89993-nine-visual-metaphors-from-the- hobbit-the-desolation-of-smaug/

thorin3

O dziękuję Ci bardzo :) A to tylko z Pustkowia :)

LukeuszLFC

Godfella szaleje znowu... pewnie kłopoty sercowe jak zwykle.
zobaczycie jaka rozróba będzie w walentynki.

sentia

Strach się bać co się będzie działo w walentynki na forum "Pisiont twarzy Greya" :D

LukeuszLFC

Nic mi nie mów. Ja idę na seans 13 lutego...:( Bo mój luby mnie zaprosił.
Ale coś czuję że będzie niezły ubaw

kamilxxx09

Trochę naciągane, ale kto wie - może nieprzypadkowa zbieżność? :)

kamilxxx09

Half Life 3 confirmed

kamilxxx09

W Silmarillionie 3 żywioły pochłonęły klejnoty . Jeden utonął w morzu, drugi został wrzucony do wulkanu a trzeci za sprawą Earendila znajduje się w powietrzu.

Thorondor

Dokładnie :)

kamilxxx09

Tak bardzo głembokie.