PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249869
5,6 60 krytyków

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Kiedyś zrobiłem podobny temat do NP, do tej części chyba jeszcze takiego nie było. Stworzyłem listę scen wartych uwagi w ostatniej części Hobbita. Nie sa to jednak tzw. długie sceny, ale raczej cząstki tych większych. Po prostu zostało to przeze mnie rozbite.
Zasady:
- głosować można tylko raz na od 3-5 scen.
- głosowanie potrwa do piątku 27 lutego 2015, chyba ze będzie mniej niż 10 głosujących
- następnie wybierzemy najbardziej docenione sceny i kolejne głosowanie będzie sie skupiac wokół nich, aż wybierzemy jedną jedyną

Lista:
1. Bard i Bain "Look at me"
2. Śmierć Smauga
3. Walka Galadrieli z Sauronem
4. Wejście Elronda i Sarumana do Dol Guldur
5. "Leave Sauron to me" + dialog przed
6. Marsz armii Azoga (w tym dialog Azog-Bolg)
7. Wymarsz armii Gundabadu
8. Pojedynek Thorin vs. Azog
9. Przybycie Daina i jego riposty
10. Poczatek Bitwy wraz ze sceną elfów wyskakujących zza krasnoludów
11. Przybycie orłów i Beorna
12. Płacz Tauriel nad ciałem Kiliego pod koniec filmu "prawdziwa miłosć"
13. Pożegnanie Bilba z Thorinem
14. Pożegnanie Bilba z krasnoludami
15. Armia krasnoludów rusza na armię orków (kompania wybiega z Ereboru z Thorinem na czele)
16. Otrzymanie koszulki z mithrilu i scena krasnoludów w zbrojach
17. Sceny przed Bramą (wypędzienie Bilba, riposty Thorin-Thranduil, armia elfów)
18. Sceny z kulminacją smoczej choroby Thorina
19. Scena aukcji
20. Klamra zamykajaca film (Stary Bilbo-Gandalf)
21. Śmierć Kiliego
22. Scena z żołędziem

Proszę o kulturę wypowiedzi :)

kamilxxx09

" Klamra zamykajaca film (Stary Bilbo-Gandalf) " :''')

DerdziuV2

Od 3 do 5 jesli łaska, bo nie będzie z czego potem podlczać.

DerdziuV2

Sorry starry XD żadna więcej z 3 cz ;''')

DerdziuV2

a scena z żołędziem, pożegnanie Bilba z Thorinem, wejście Elronda i Sarumana do Dol Guldur, te sceny są akurat dobre da się wybrać coś. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :)

kamilxxx09

15. Armia krasnoludów rusza na armię orków (kompania wybiega z Ereboru z Thorinem na czele)
20. Klamra zamykająca film (Stary Bilbo-Gandalf)

Dzięki :)

kamilxxx09

Wejście Sarumana i Elronda do Dol Guldur
Klamra zamykająca film Stary Bilbo Baggins
pożegnanie Bilba z Thorinem

scena z żołędziem jeszcze

oki

kamilxxx09

to skoro może być 5 to jeszcze Bard i Bain "Look at me"

kamilxxx09

11. Przybycie orłów i Beorna

kamilxxx09

16, 11, 20, 4, 19

kamilxxx09

20. Klamra zamykająca film (Stary Bilbo-Gandalf)
16. Otrzymanie koszulki z mithrilu i scena krasnoludów w zbrojach
2. Śmierć Smauga

kamilxxx09

8. Pojedynek Thorin vs. Azog
22. Scena z żołędziem

kamilxxx09

2.Śmierć Smauga
3.Walka Galadrieli z Sauronem
8.Pojedynek Thorin vs. Azog
9.Przybycie Dawna i jego riposty
15.Armia krasnoludów rusza na armię orków ( kompania wybiega z Ereboru z Thorine na czele).

kamilxxx09

2,4,8,11,13

kamilxxx09

1, 2, 13.

kamilxxx09

To teraz ja:
17. Sceny przed Bramą (wypędzienie Bilba, riposty Thorin-Thranduil, armia elfów)

Eh, zagłosowałbym jeszcze na pięć :)

kamilxxx09

Walka Galadrieli z Sauronem, przybycie Daina i jego riposty, poczatek Bitwy wraz ze sceną elfów wyskakujących zza krasnoludów. Dodała bym też scenę rozmowy Gandalfa z Thranduilem w namiocie lub tę gdzie Thranduil wjeżdża na łosiu do miasta i robi ten cudny pokaz walki ale prawie nie uwzględniłeś mojej ulubionej postaci ;)

kamilxxx09

2. Śmierć Smauga
6. Marsz armii Azoga (w tym dialog Azog-Bolg)

kamilxxx09

2. Śmierć Smauga

kamilxxx09

8. Thorin vs. Azog
2. Śmierć Smauga
15. Atak kompani Thorina
22. Scena z żołędziem
18. Choroba Thorina

kamilxxx09

8. , 15. , 17. , 18. , 13.

kamilxxx09

9. Przybycie Daina i jego riposty ("sucha nimfa" mnie rozwaliła)
14. Pożegnanie Bilba z krasnoludami

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
kamilxxx09

I) 1. "Stay still, son" i "Look at me" - jedna z najlepszych scen w całym Śródziemiu
II) 15. Thorin z kompanią wybiega z bramy
III) 13. Pożegnanie Bilba z Thorinem
IV) 12. Płacz Tauriel nad ciałem Kilego (choć tego wątku nie lubię, to ta scena jest naprawdę poruszająca)
V) 4. Wejście Elronda i Sarumana

Ryloth

nie wiem jak tobie ale pożegnanie Bilba z Thorinem, przypomniała mi klimat, pożegnania Theodena z Eowyną. Gdyby nie te sztuczności wokół ta scena naprawdę miała by klimat Lotra

Thorin z kompanią wybiega z bramy czy mi się zdaje czy tu się kończy bdb część filmu i zamiast, dalej rewelacyjnie, jest gorzej :)

tak mi się skojarzyło

Być może i tak jest:)

Ryloth

według mnie jest ale te sceny i tak są słabsze, od tych z Lotra :) w Lotr wszystkie sceny, mają wspaniały klimat, w Hobbicie jest ich dużo mniej ;p

Ale w Hobbitach sporo scen także ma ten klimat.

Ryloth

No fakt najwięcej według mnie jest w Hobbit Niezwykła Podróż :)

Zdecydowanie. Najlepsza wg mnie jest jednak scena, w której Bard mówi: "Stay still, son."

Ryloth

też lubię tą scenę ale bardziej

Hobbit Niezwykła Podróż Gandalf i Galadriela i słowa Galadrieli: "Why the halfling?"

O, to też. W NP jedyne, co było "nie na miejscu" to jaskinie goblinów, ale jak z tego wybrnąć, skoro we Władcy to budzące strach zabijaki, a w książkowym Hobbicie śmieszne stworki?

Ryloth

Zgadzam się, też mi się nie podobały jaskinie goblinów, prócz sceny Gollum-Bilbo, to cała ta scena w jaskini goblinów, jest absurdalna, można było by zrobić tam spore cieńcia i dać do EE... i film Hobbit Niezwykła Podróż można by zakończyć w zupełnie innym miejscu.

Nie no, bez przesady. Jaskinie goblinów są kluczowe dla fabuły książki, więc musiały być.

Ryloth

no tak ale skrócone mogły zostać, i zamiast piosenka goblinów w EE znaczy króla goblinów, to te biadolenie skrócić, i dać je do EE, dało by się to jakoś zrobić w ład i skład :) choć było by ciężko...

Skrócić trochę można - usunąć nie.

Postacie śpiewały w Władcy Pierścieni, śpiewały też w Hobbicie. Sceny w jaskiniach goblinów są w miarę dobre.

Nie rozumiem czemu ktoś się ich czepia, a nie bierze pod uwagę postaci Azoga, który teoretycznie powinien być martwy.

ALbatrOS1996pl

Ja się nie czepiam ale szło by ten wątek odpowiednio skrócić.

Co do Azoga, to w pierwszej części jeszcze jako tako wypadł jego wątek w drugiej w sumie ok, ale w trzeciej części, zadaję sobie pytanie, po co on w tym filmie..

Azog jest "naganiaczem" fabuły, napędza akcje, przez co Beorna było tak mało w drugiej części, przez co mieliśmy akcje w Laketown. Postać Azoga psuje ten film. Miał wąchać kwiatki od spodu jak u Tolkiena.

LukeuszLFC

No to się zgadza.... gyby nie Azog Beorna mielibyśmy w pierwszej części :P

LukeuszLFC

Według mnie, jeśli już chcieli dać naganiacza fabuły to do tej roli spokojnie wystarczyłby Bolg.

Thorondor

Tylko, że oni nie byli swiadomi tego, że on jest tym naganiaczem fabuły - źle rozpisana postac (jej wątek) i scenariusz.

LukeuszLFC

Jak dla mnie Azog mógł by być ale tylko w Dol Guldur, i tam zginąć w drugiej części. Chociaż Azog jest zbędny w filmie ale dwojga złego wolę Azoga niż Legolasa ;p

kamilxxx09

Zdecydowanie dla mnie walka Galadrieli z Sauronem:-) :-) :-)

kamilxxx09

18. Sceny z kulminacją smoczej choroby Thorina - uwielbiam ponad wszelką miarę
8. Pojedynek Thorin vs. Azog - piękna choreografia
15. Armia krasnoludów rusza na armię orków (kompania wybiega z Ereboru z Thorinem na czele) - utwór "Sons of Durin" jest po prostu boski
9. Przybycie Daina i jego riposty - jak nie kochać krasnoluda, który przyjechał na świniaku i ma taki wspaniały akcent
13. Pożegnanie Bilba z Thorinem - bez komentarza

nie jestem w stanie wybrać najlepszej, ale gdybym już musiała zawężać wybór to wybrałabym 18 i 13

Havey_Angel

1, 2, 13.

kamilxxx09

1.Bard i Bain "Look at me"
8. Thorin vs Azog
12.Płacz Tauriel nad ciałem Kiliego
15.Armia krasnoludów rusza na armię orków (kompania wybiega z Ereboru z Thorinem na czele)