Myślę, że wersja rozszerzona BoFA może być najlepszą EE ever. Dlaczego? Ważne momenty zostały ucięte, które na pewno znajdą się w rozszerzeniu. Podział bogactw Ereboru, pogrzeb Thorina, gadający Bombur. To już są wspaniałe sceny, a rozszerzą pewnie niektóre ujęcia batalistyczne, których nigdy nie widziliśmy + to co zobaczyliśmy w pierwszym teaserze i oficjalnym zwiastunie. Na 100% będzie kilka minut więcej akcji Dol Guldur. No i jeżeli to prawda: torturowanie Beorna (rozumiem retrospekcja), oraz przymierze Saurona ze Smaugiem, to byłyby dwie najlepsze sceny z całej trylogii Hobbita moim zdaniem :) Szykuje się wybitna edycja rozszerzona!
Też tak sądzę :-). Peter zostawił najbardziej interesujące sceny na EE. Już się nie mogę doczekać :-).
Czyli cieszycie się, że Jackson znowu każe wam dodatkowo płacić za sceny, które powinny w pierwszej kolejności znaleźć się w wersji kinowej?
Masz jakieś źródło?. Gadającego Bombura raczej nie ujrzysz. Nie wydaje mi sie, aby dodano też jakieś sceny do Dol Guldur, bo według mnie temat tu maksymalnie wyczerpano. Przymierze Saurona ze Smaugiem?. Nie sądzę. Prolog wszystko pokazał.
Ja stawiam na pogrzeb Thorina z arcyklenotem. Więcej scen w bitwie ( ostrzał łuczniczy elfów, machiny krasnoludów, muflony, Beorn ). Koronację Daina. Może jakaś wzmianka o odbudowie Ereboru i Dale. Chyba troche więcj pogaduch przed samą bitwą też będzie. Gdy Gandalf pokazuje się Bardowi w Dale, jest ewidentne cięcie montażowe.
Musi być też nawiązanie do EE Pustkowia, czyli Thorin dowie się od Gandalfa, że jego ojciec Thrain zginął.
Nie jestem teraz w stanie znaleźć linków. Ale nie raz odbywały się dyskusje na forum o tym co będzie w wersji rozszerzonej, o ile pamiętam to Kamil podawał jakieś źródła. Jeśli chodzi o Dol Guldur to słyszałem, że ma być scena o Trzech Pierścieniach Elfów. Poza tym od dawien dawna mówi się o sztylecie Morgulu, którego Elrond ma wrzucić do jednego z grobowców Nazguli. To ostatnie to już co prawda nie w Dol Guldur, ale powiązane z tym miejscem :)
Chyba najbardziej POTRZEBNE rozszerzenie. To kpina aby normalny widz, nie znający książki musiał pytać "i co dalej z tym złotem?, kto będzie królem?"
I może dowiemy się skąd na polu bitwy nagle znalazły się muflony dla Dwalina,Thorina i jego siostzreńców. W kinowym montażu ta scena wyszła żenująco - jakby te zwierzęta zostały wyczarowane z nikąd.
Nie wiadomo też co skłoniło orły i Beorna do udziału w bitwie. Znowu ta Deus Ex Machina...
Te zwierzęta były, tak a propos, w armii Daina. Widac wyraźnie jak stoją pomiędzy jego szeregami.
A w Lotrze tez nie ma wyjasnione, dlaczego orły przybyły w czasie walki pod Czarną Bramą. I jakos nikt sie tego nie czepia.
U Tolkiena generalnie Orły były nadużywane - jak nie miał pomysłu jak bohaterowie sobie poradzą, to nadlatywały Orły. W LOTR jendak pomijając kwestię kto je przyzwał, łatwo sobie wytłumaczyć ich motywację - całe Śródziemie było ogarnięte wojną i jej wynik wpłynąłby pewnie tez na orły.
Pytanie co było ich motywacją w B5A?
Masz jakiś screenshot z tymi muflonami u Daina? Nie pamiętam zadnych muflonów.
Wiem z trailera, że kawaleria na muflonach miała mieć swóje osobne wejście. Jak Roharimowie.
Całe Sródziemie było ogranięte wojna - równie dobrze w Wojnie mógł sie bardziej udzielić Elrond, Galadriela czy Lesne Królestwo. Głupie gadanie.
Co do kozłów bojowych - mozesz zobaczyć na zalukaj albo gdzieś fragment. Chociaz moze być to słabo widoczne.
Dobra, możemy przyjąć merytorykę, że Orły były głupio uzasadnione zarówno w LOTR jak i w Hobbicie.
Wyczyny Legolasa też. .. Ale tym sposbem kretynizmy w LOTR za chwile się wyczerpią a w Hobbicie zostanie ich jeszcze zatrważająco dużo.
Muflony w EE nabiorą sensu. Szkoda że wersja kinowa to tatki niekompletny produkt.
Szczególnie dla tych co nie wiedza kto zostanie królem i co stanie się z Ereborem bo nie znają ksiażki.
Serio? A co z Gollumem spadającym z kilkuset metrów w przepaść, a potem wracajacym w okolicach Orodruiny bez zadraśniecia? To nie jest kretynizm? Wiesz, mozemy rzucac takimi kretynizmami na prwo i lewo, tylko nie wiem, czy to ma sens.
Tak, to bedzie najlepsze EE. Też tak sądze.
Osobiście póki co stawiam NP i B5A na równi, ale po wersji EE Bitwy, stanie sie ona dla mnie najlepsza częścią. Jestem tego pewny )