Jaki waszym zdaniem jest najlepszy tekst trylogii? Może oprócz tego pamiętnego "Twoja matka cię kochała" :P
Ja obstawiam "Made in Rivendell" :)
Za każdym razem jak słyszę ten tekst wk*rwiam się na maksa. I właśnie przez takie odpały nie oceniłem AUJ na 10.
Zaraz po wejściu krasnoludów i Bilba do Ereboru.
Gloin czyta"Oto jest siódme królestwo rodu Durina. Oby serce góry zjednoczyło wszystkie krasnoludy w obronie tego domu"
Balin: To królewski tron.
Bilbo: A to nad nim?
Balin: to Arcyklejnot.
Bilbo: Arcyklejnot... A co to takiego?
Thorin: To, Panie włamywaczu, jest to dlaczego tutaj jesteś.
Może nie jest to tekst jako taki, ale cała ta scena jest świetna i klimatyczna. Chodzi mi też głównie o odpowiedź Thorina i mega wzniosły nastrój tej chwili...
Takich tekstów jest ogrom. Zastanawiam się nad tematem podsumowujacym najlepsze teksty. Ale jesli mam wybrać jeden, to wpiszę tu ten:
Loyalty, honor and willing heart, I can ask no more than that - Thorin do Balina
Nie, nie bede robic rankingu. Zrobie po prostu podsumowanie - spis takich tekstów, najlepszych cytatów. Ale nie znam wszystkich z 3 częsci, nie pamietam tez wszystkich z 1 i 2, wiec jeszcze zobacze
Pisząc tekst "Made in Rivendell" miałam na myśli to, że jest on najlepszym głupim tekstem w filmie...(źle to sformułowałam w temacie-mój błąd) ale jeżeli chodzi o najlepszy tekst "z przekazem" to uwielbiam moment w którym Bilbo mówi do Thorina: : "Wiem, że od początku we mnie wątpiłeś. Masz rację,często myślę o Bag End. Brakuje mi
moich książek. Krzesła i ogrodu też. Tam jest moje miejsce.W domu. Dlatego wróciłem.
Bo wy nie macie domu. Odebrano go wam. A ja pomogę wam go odzyskać."