PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250107
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Czy dubbing polski jest OK?

Idę właśnie do kina i wolała bym iść na film bez napisów , ale boje się ,że dubbing zniszczy cały film .

aga553

Na pewno w oryginalnej wersji językowej film ogląda się lepiej ale jeżeli nie jesteś zakumplowana z angielskim to lepiej iść na dubbing i skupić uwagę na akcji,a nie na napisach

aga553

Bohaterowie sa ci sami, co w 1 i 2 części, a skoro tam był słaby dubbing, to tu też jest.

kamilxxx09

W HOBBICIE NIE BYŁO SŁABEGO DUBBINGU.

Blaxi

W porównaniu z oryginalnymi głosami jest słaby. A ogólnie - średni.

kamilxxx09

Ogólnie był dobry. To oczywiste, że nie dorówna oryginalnej wersji, ale sam w sobie był dobry. Nieźle dobrane głosy i przetłumaczone dialogi. Co więcej, to był jedyny dubbing, który oglądałam z przyjemnością i uszy mi nie krwawiły.

Chcesz naprawdę złych dubbingów to obejrzyj Avengers. .__.

Blaxi

Oglądałem Avengersów z dubbingiem i wypadaja od Hobbita lepiej. Naprawde dobry dubbing jest w Harrym Potterze, jesli chodzi o filmy aktorskie. Wzór do naśladowania. Jedyny głos, który naprawde mi się podobał w polskim dubbingu to - o dziwo - głos Galadrieli. Bodajze danuta Stenka podkładała jej głos. Bliska oryginału, co juz w ogóle jest rewelacją, bo Cate Blanchett trudno dorównać. A reszta - taka sobie.

kamilxxx09

Polski Bilbo był wyśmienity, podobnie jak Gandalf. Nawet Gollum nie był jakiś zły.

I nie zgodzę się. Dubbing Avengersów to najgorszy dubbing ever. Szczególnie moja ulubiona kwestia:"Nic się nie stało. Im gorzej, tym lepiej". XDXDXDXD

Blaxi

Wypowiadam się na temat tylko i wyłącznie samego doboru aktorów i ich gry głosem, nie tego, jak przetłumaczono scenariusz. Głos Bilba niezły, ale do oryginału daleko. Gandalf i Gollum - bez komentarza. A najgorszy polski głos to chyba Legolas.

kamilxxx09

Z tym się zgodzę. Legolas brzmi zbyt młodo. Ale za to mamy świetnego Smauga.

ocenił(a) film na 7
Blaxi

Jeszcze Balin jest OK.

Blaxi

Świetnego? Dla mnie on jest tragiczny - tym bardziej w porównaniu do oryginału.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Ugh....

http://www.filmweb.pl/video/zwiastun/nr+3+%28polski%2C+dubbing%29-33834

thorin3

Noo słabiutkie :P

kamilxxx09

Był świetny i to jest fakt.

ocenił(a) film na 9
Blaxi

A Thor: Mroczny Świat?
Ach, te Thorowe "zatkało kakao?" ;p

deragorn

Nie widzę w tym tekście nic złego, szczerze powiedziawszy. .__.

ocenił(a) film na 9
Blaxi

"Nic się nie stało. Im gorzej, tym lepiej"
Szczerze powiedziawszy to ja w tym też nie.

deragorn

I co z w związku z tym?

ocenił(a) film na 9
Blaxi

"Nie widzę w tym tekście nic złego, szczerze powiedziawszy."

A w związku z tym co?

deragorn

Znak zapytania na końcu Twojej wypowiedzi świadczył o tym, że pytałeś mnie o opinię na temat dubbingu w Thorze. Ja akurat Ciebie o nic nie pytałam.

ocenił(a) film na 9
Blaxi

"I co z w związku z tym?"

A to pytanie, co? Sam sobie wymyśliłem?

deragorn

Nie odpowiedziałeś na to pytanie. Natomiast nieproszony podzieliłeś się ze mną swoją opinią o dubbingu, która mnie nie interesuje.

ocenił(a) film na 9
Blaxi

Oj wybacz Królowo! Jak ja mogłem! Jak śmiałem czymkolwiek się z Waszą Wysokością podzielić! Błagam o wybaczenie...

ocenił(a) film na 9
deragorn

Następny razem spytam czy mogę

użytkownik usunięty
kamilxxx09

nie zgodzę się już co do Harry Pottera, oglądam z napisami, i dubbing w Harrym Potterze to masakra, parę głosów, jest upodobnionych ale masakra nigdy więcej dubbingu w żadnym filmie... dubbing jest szkodliwy dla mych uszów.

ocenił(a) film na 6
Blaxi

Gorszy dubbing niż w Avengers był w Thorze 2

invisiblepata

Nie ma gorszego dubbingu od tego w Avengersach.

użytkownik usunięty
Blaxi

widocznie nie oglądałaś Thora 2 z dubbingiem i w sumie świetnie, polecam obejrzeć teraz lektorem, bo dzięki HBO lektor ma Iro Man 3 Kapitan Ameryka Zimowy Żołnierz, Thor 2.

Gardzę lektorem.

użytkownik usunięty
Blaxi

w sumie lektor niczym nie jest lepszy od dubbingu, ale z dwojga złego lepiej przednią stronę puścić "pawia" choć lektor w Lotr jest świetny

Nie no, według mnie dubbing już jest lepszy od lektora, bo przy lektorze nie dość, że słuchasz tego wypranego z emocji głosu to jeszcze nie słyszysz muzyki ani oryginalnej obsady.

W dubbingu przynajmniej muzykę słychać, a jak głosy są dobrze dobrane to miło się ogląda.

ocenił(a) film na 9
invisiblepata

O! Właśnie wyżej o tym napisałem... nie zauważyłem Twojego komentarza ;)

ocenił(a) film na 9
aga553

Napisy tez nie są bez wad. W którejś części, pierwszej czy drugiej, przetłumaczyli "z patelni w ogień" zamiast "z deszczu pod rynnę".

LadyLannister

Z patelni w ogień jest w ksiazce. Tak brzmi tytuł 6 rozdziału.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Wow, a byłam przekonana, że to kiepskie tłumaczenie scenariusza :o

LadyLannister

No widzisz :D

ocenił(a) film na 7
aga553

Oglądałem wszystkie części zarówno z napisami, jak i z dubbingiem i muszę powiedzieć, że nasz dubbing jest w porządku.

aga553

Dzięki wszystkim za odpowiedzi , faktyczne dubbing przyzwoity

ocenił(a) film na 1
aga553

Nawet moja 10-letnia siostrzenica stwierdziła, że dubbing był infantylny, a tobie się podobało? o__O

czosnako

Tak uważam że był przyzwoity nie genialny , nie bardzo dobry, ale też nie zły , tragiczny, po prostu przyzwoity
W porównaniu z dubbingami w innych filmach < dobry przykład powyżej > "Avengers" < nie wiem czy oglądałeś > ale dubbing jest koszmarny naprawdę nawet ja tego nie zniosłam i musiałam się zdecydować na wersje z napisami ;p
W każdym razie wracając do sedna sprawy owszem uważam , że był ok <nawet jeśli twoja kuzynka, uważa go za infantylny , trudno będę musiała jakoś żyć z informacją , że 10 latka ma lepszy gust ode mnie ;p >

użytkownik usunięty
aga553

ona nie ma żadnej kuzynki, to zwykła samotna osoba która trolluje tu na filmach o dubbingu pod wieloma nickami

wiedzma na bosaka zbanowane
LobeliaSloik zabnowane
pozorski zbanowane
elitex zbanowane
czosnako zbanowane
Forbiden_Siren zbanowane
silverburak zbanowane
kolejarz55 chwilowo aktywne

ona nawet gimnazjum nie skończyła wszystkich obraża tak więc spokojnie, jej wypowiedzi, prawie wszyscy tu olewają. I nie biorą ucznia gimnazjalnego pod uwagę, jeszcze takiego, który wszystkich obraża.