PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250155
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Witam.

Zastanawia mnie jedna scena pod koniec filmu. Tranduil mówi Legolasowi, aby ten udał się gdzieśtam i odszukał człowieka o pseudonimie "Obieżyświat". Każdy wie, że chodzi o Aragorna, no ale kutwa jak? Różnica czasu między Hobbitem a Władcą pierścieni jest około 50 lat, więc jak on ma spotkać Aragorna? Aragorn jest człowiekiem, nie żyje długo.

Ptolee

Zajrzyj do Tolkiena. Aragorn w Dwóch wieżach ma 87 lat. Nieuważnie film Dwie wieże oglądałeś.

użytkownik usunięty
Ptolee

W czasie bitwy Pięciu Armii Aragorn miał 10 lat..

Thranduil mówi poza tym o "młodym człowieku" w Bitwie PA.

ocenił(a) film na 5
obleh

Którego już zwą "Obieżyświat". Ledwo od ziemi odrósł, a już łazikuje!

ocenił(a) film na 3

Wg filmu to miał 20 lat.

Ptolee

Dokładnie tak jak Obleh pisze, Aragorn ma już pod 90kę w Dwóch Wieżach.
Scena o której mówisz (Thranduil każe poszukać Aragorna) ma miejsce w 2941 r. TE, akcja Dwóch Wież w 3019. Daje to 78 lat różnicy. Wychodzi na to, że Aragorn miał wtedy 9 lat, ale dajmy na to że maks. kilkanaście. To jest możliwe. Mnie natomiast dziwi, że zlecono szukać "Obieżyświata" i wątpię, żeby Aragorn był już znany pod takim imieniem.

ocenił(a) film na 7
Karton20

no właśnie, to po prostu takie "niedopatrzenie" Jacksona chyba. Aragorn już był na świecie, ale raczej zbyt młody by mieć już swój przydomek

ocenił(a) film na 6
Ptolee

....

Jak wpiszesz w miejsce "szukaj" np: - "wiek Aragorna", to pojawi się kilkanaście tematów, które (mam nadzieję) odpowiedzą na twoje zapytanie. Ludzie z całym szacunkiem ale szukajcie inf. to nie boli, zamiast dokładać cegiełkę do jeszcze większego bałaganu, który tu panuje od czasu premiery ;/

Proszę, temat (przykładowy), w którym już ta kwestia została przedstawiona.

http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Ostatni+scena+z+Legolasem+-+wprowadzenie+do+nowego+fimu,2571265

ocenił(a) film na 4
Ptolee

Aragorn nie jest człowiekiem. W jego żyłach płynie krew Ludzi, Elfów i Majarów.
Inna kwestia, że sensu i logiki w filmach Jacksona już dawno szukać nie należy...