Witam.
Zastanawia mnie jedna scena pod koniec filmu. Tranduil mówi Legolasowi, aby ten udał się gdzieśtam i odszukał człowieka o pseudonimie "Obieżyświat". Każdy wie, że chodzi o Aragorna, no ale kutwa jak? Różnica czasu między Hobbitem a Władcą pierścieni jest około 50 lat, więc jak on ma spotkać Aragorna? Aragorn jest człowiekiem, nie żyje długo.
Dokładnie tak jak Obleh pisze, Aragorn ma już pod 90kę w Dwóch Wieżach.
Scena o której mówisz (Thranduil każe poszukać Aragorna) ma miejsce w 2941 r. TE, akcja Dwóch Wież w 3019. Daje to 78 lat różnicy. Wychodzi na to, że Aragorn miał wtedy 9 lat, ale dajmy na to że maks. kilkanaście. To jest możliwe. Mnie natomiast dziwi, że zlecono szukać "Obieżyświata" i wątpię, żeby Aragorn był już znany pod takim imieniem.
no właśnie, to po prostu takie "niedopatrzenie" Jacksona chyba. Aragorn już był na świecie, ale raczej zbyt młody by mieć już swój przydomek
....
Jak wpiszesz w miejsce "szukaj" np: - "wiek Aragorna", to pojawi się kilkanaście tematów, które (mam nadzieję) odpowiedzą na twoje zapytanie. Ludzie z całym szacunkiem ale szukajcie inf. to nie boli, zamiast dokładać cegiełkę do jeszcze większego bałaganu, który tu panuje od czasu premiery ;/
Proszę, temat (przykładowy), w którym już ta kwestia została przedstawiona.
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Ostatni+scena+z+Legolasem+-+wprowadzenie+do+nowego+fimu,2571265