Ma ktoś może hasło do tego pliku i mógłby się podzielić choćby na PW? Byłabym bardzo wdzięczna.
Chodzi o to:
http://tolkien.com.pl/ennorath/tolki/o_tuorze_i_upadku_gondolinu_ebook.php
Napisz na "Forum dyskusyjne miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena" do użytkownika M.L.
Jest szansa że otrzymasz hasło.
No patrz, że ja na to nie wpadłam :]. Sęk w tym, że tam jest napisane, iż hasło otrzymają jedynie użytkownicy najaktywniejsi a ja nawet tam nie jestem zarejestrowana. Oczywiście jak nikt mi tutaj nie pomoże to spróbuję mimo wszystko swojego szczęścia i napiszę do M.L. A Ty tam nie jesteś zarejestrowany? Może ktoś mógłby zdobyć dla mnie to hasło...
Nie posiadam wersji elektronicznej, jedynie książkę ;/ więc niestety nie pomogę.
Ja odkładałam kasę i kupiłam "Ostatnie Legendy Śródziemia", tam jest właśnie "Upadek Gondolinu" z przypisami, komentarzami itd.
Nie no nie dam za książkę 200 zł a po tyle te tomy chodzą. Nie wiem też, czy to co jest zawarte w tym zbiorze, jest skopiowane dokładnie z Historii Śródziemia.
calays ja nie miałam w ręku ani "Ostatnich Legend Śródziemia" ani tego utworu z tematu. Także nie wiem co zawiera "Tuor i wygnańcy Gondolinu" :(
Chodzi Ci o ten rozdział "O Tuorze..." który znajduje się w Niedokończonych opowieściach?
Tylko, że tam nie ma opisu upadku Gondolinu. Kończy się po tym jak Tuor dociera do ostatniej bramy.
A, już wiem. Jakby co, ja mam konto na tamtej stronie, jesli nie chcesz sama spróbować napisać wiadomości to może mogłabym pomóc.
tylko że dawno już tam nie byłam i ogólnie nie wypowiadałam się często, więc nie wiem jak będzie.
To i tak lepsza sytuacja od "dzisiaj się zarejestrowałam", ale rozumiem i doceniam nawet dobre chęci :)
Znalazłam tylko Księgę Zaginionych Opowieści, interesuje Cię to ? Wiem, to nie 2 tom Historii Śródziemia ale zawsze można 1 tom też sobie poczytać. No chyba, że już go czytałaś ;)
http://ch(o)mikuj.pl/a1g9l9k3/ebook/T.+R.+R.+Tolkien/Tolkien+J.R.R.+-+O+Tuorze+i +jego+przybyciu+do+Gondolinu,63499369.doc
O ile Cie to zainteresuje to miłoo mi było pomóc
O "przybyciu" jest ogólnie łatwo dostępny, natomiast o "upadku" to wyższa szkoła jazdy. Nie ma tego na gryzoniu.
Niestety to jest nie to. Ta opowieść znajduje się w Niedokończonych opowieściach. Nawet tytuł został zmieniony bo jak sam Christopher powiedział, o upadku nie ma tu ani słowa. Tekst kończy się po przyjściu do 7 bramy w Gondolinie.
ja spróbuję poprosić M.L-a, bo jestem na tym forum już od kilku miesięcy. Ale najpierw założę kilka ciekawych tematów, poprowadzę je itd. , a potem wyślę priv :) Bo ostatnio za wiele się nie udzielałam.