PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250155
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

PROSZĘ O POMOC

ocenił(a) film na 3

Jeśli po Hobbicie Bilbo trzymał pierścień przez kolejne 60 lat to jak Legolas mógł jechać szukać młodego Aragorna? Przecież we Władcy on był młody a Bilbo miał 111 lat bodajże.

ocenił(a) film na 6
ciosina

We władcy miał 70-80 lat chyba

ocenił(a) film na 7
ciosina

W chwili, gdy Aragorn spotkał Froda miał jakieś 70-80 lat. Wygląda tak dobrze dzięki genom :) Zdaje się ma domieszkę elfiej krwi.

I_am_a_mess

87 miał

ocenił(a) film na 7
I_am_a_mess

tak, Aragorn wśród swoich przodków miał elfów, Majarów i ludzi, i pochodził z długowiecznej linii. żył zdaje się 210 lat

ocenił(a) film na 5
ciosina

W Książce faktycznie nie ma to sensu, bo Frodo zwlekał z wyprawą. W filmach natomiast ma nieco ponad 20 lat w tym momencie.

ocenił(a) film na 9
ciosina

Na szybko licząc, od końca Hobbita do początku Władcy minęło 78 lat. Bilbo miał 33 lata, a Obieżyświat 19.

Leszy2

Jakie 33?

ocenił(a) film na 7
Leszy2

no właśnie, jakie 33, skoro nawet na końcu filmu jest motyw "111 lat później" (gdy Gandalf odwiedza Bilbo), a historia z Frodem jeszcze się nie zaczęła wtedy...

ocenił(a) film na 9
nomiko

Jak zaznaczyłem, "na szybki licząc", więc nie byłem pewien. A ile?
To chyba Frodo miał 33.
Przepraszam mój błąd.

ocenił(a) film na 7
Leszy2

Bilbo urodził się w 2890r. trzeciej ery. w podróż-przygodę z drużyną Thorina wyrusza w roku 2941, czyli mając lat 51.
historia Władcy Pierścieni zaczyna się w dniu 111 urodzin Bilba, w roku 3001.
Frodo urodził się w roku 2968 trzeciej ery.

wg Tolkiena (czyli książki) od końca przygody opisanej w Hobbicie do początku historii Drużyny Pierścienia mija tyle co od 2941 do 3001, czyli równo 60 lat.
na początku Hobbita Bilbo ma 51 lat, a Frodo urodzi się dopiero za 27.
na początku historii związanej z LOTR Bilbo ma 111 lat, a Frodo 33 lata.

ocenił(a) film na 6
ciosina

Z tego co wiem to w czasie Bitwy Pięciu Armii czyli w roku 2941 TA Aragorn miał 10 lat, a Bilbo 51 lat. Bilbo miał 111 urodziny w 3001 roku TA, a Aragorn spotyka Froda pod Rozbrykanym Kucykiem w roku 3018 TA.
Bardziej w ten scenie nie pasuję mi fakt, że Aragorn wychowywał się w Rivendell od małego, kiedy jego ojciec zmarł od strzały orka kiedy Aragorn miał trzy lata. Matka Aragorna przyniosła go do Rivendell w 2933 TA, więc ta scena z Legolasem i Thranduilem jest bezsensowna.
Nie jestem pewna co do tych wszystkich dat i faktów, ale tak jest w dodatku do Władcy Pierścieni.

ocenił(a) film na 3
theolciaak

Dzięki za odpowiedzi

ciosina

Był ten temat już poruszany kilka razy, ale nie zaszkodzi jeszcze trochę powklejać dla nowych pytających ;)
Poza datami z książki podanymi powyżej, są jeszcze informacje w filmach, na podstawie których można określić wiek Aragorna.

-Jest kilka razy wspomniane, że między Hobbitem a WP mija 60 lat - napisy "60 lat później" w Drużynie Pierścienia po zakończeniu prologu i "60 lat wcześniej" po zakończeniu prologu do Niezwykłej Podróży, kiedy stary Bilbo siedząc przed Bag End zaczyna wspominać i następuje przejście do spotkania młodego Bilba z Gandalfem.
-Wyraźnie powiedziane w Drużynie Pierścienia, że Bilbo obchodzi 111.
-Wyraźnie powiedziane, że Aragorn ma 87 lat w Dwóch Wieżach (tylko wersja rozszerzona)
Z tego wynika, że Aragorn w czasie filmowego Hobbita może mieć 27 lat.

Różnica jest między książkami a filmem, bo w książce mija jeszcze 17 lat między 111 urodzinami Bilba, a wyprawą Froda do Mordoru i dlatego Aragorn w czasie akcji Hobbita ma 10 lat według dat w dodatkach, a w czasie akcji WP ma 87 lat, ale kiedy bierzemy pod uwagę same filmy, jego wiek ma sens i można go nazwać Obieżyświatem.

P.S.
Najbardziej mnie zastanawia, dlaczego aż tak bardzo dużo osób zadających podobne pytania uważa, że między Hobbitem a Władcą mija 111 lat. Czyżby winne były słowa Gandalfa przy powitaniu ze starym Bilbem na końcu BPA? Te 111 lat odnosi się do urodzin Bilba, a nie do ilości lat, które minęły.

ocenił(a) film na 3
Nerwen_AG

Ja napisałem , że mineło 60 czyli tyle ile pierścień był w posiadaniu Bilba. Bardziej mnie też zastanawia czemu Golum nie zdechł skoro był bardzo stary a po stracie pierścienia powinien się zestarzeć i umrzeć lub chociaz stracić sprawność tak jak Bilbo właśnie przez te 60 lat.