PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250124
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Gdzie było tych tytułowych pięć armii? Ludzie, elfy, krasnoludy, orkowie i?

ocenił(a) film na 7
rafal_skoneczny

Jacy ludzie jak ludzi tam w ogóle nie było? :o Jedna armia elfów, jedna armia krasnoludów, dwie armie orków i orły które przesądziły o losie bitwy :)

ocenił(a) film na 8
Igor32234

Gdzie nie było ludzi? A ludzie z Miasta nad Jeziorem to kto?

ocenił(a) film na 7
rafal_skoneczny

Mój błąd. W bitwie pełnili tak malutką rolę że wylecieli mi z głowy.

rafal_skoneczny

i armia Bolga z Gundabadu.

frunk

gobliny nie stanowiły osobnej armii.

ocenił(a) film na 7
rafal_skoneczny

Hobbit byl przedstawicielem 5 armii :)

A tak na serio to takze sie nad tym zastanawialem. Wydawalo mi sie ze armia orkow i armia z Gundabadu to byla jedna wielka rodzinka :) przynajmniej taki byl plan ... ale jezeli sie myle to i tak ciezko zaliczyc ich do armii skoro wystapili w jednej scenie gdzie 10 orlow i jeden druid zamieniajacy sie w niedzwiedzia rozgromili ich w kilka minut :) Dlaczego te orly nie przylecialy odrazu w liczbie 20, wtedy nie potrzeba by bylo ani elfowo ani krasnoludow :) Tytul jak dla mnie kompletnie nietrafiony ... Byly elfy i byly krasnoludy wrogo do siebie nastawieni... ludzie to rybacy i handlarze uzbrojeni i bedacy tam z przypadku. No i byli orkowie plugawego bo to na koncu to jak juz wczesniej psialem tez bylo nieporozumieniem. Idac takim rozumowaniem to we Wladcy Piesrcieni ile armi bylo na koncu ?? 20 ?? A w wielkiej bitwie gdzie Sauron stracil pierscie to chyba bylo ze 200 :) ... KASZANA

ocenił(a) film na 8
BigRo

Też uważam, że tytuł jest nietrafiony. W ogóle to tak dziwnie brzmi i jakoś nie pasuje według mnie do Hobbita.

ocenił(a) film na 7
rafal_skoneczny

Tytuł był trafiony.
1. Krasnoludy
2. Ludzie
3. Elfy
4. Orkowie
5. Orły (podobnie jak w Władcy Pierścieni odegrały kluczową rolę, sam Gandalf wcześniej o tę pomoc prosił)

ocenił(a) film na 6
rafal_skoneczny

... i wargowie, tak jest w książce więc ich tutaj też musimy uznać za tą piątą armię, bo jak zaczniemy to rozdzielać na oddzielne rasy to faktycznie dojdą: nietoperze, trolle, gobliny, ziemne robaki i kilka innych gatunków ;)

Badyl87

Nie, żadnych wargów nie musimy uznawać za 5 armię, bo ich tu nie ma lub sa w małej ilosci. Pieć armii to krasoludy, elfy, ludzie, armia Bolga i armia Azoga ew. krasnoludy, ludzie, elfy, armia Azoga i Bolga oraz orły.

ocenił(a) film na 9
rafal_skoneczny

Będę szedł książkowym tropem, gdzie są dwie na podział armii:
- orków, ludzi, elfów, krasnoludów i orłów

- orków, wargów, ludzi, elfów i krasnoludów

W książce również samego Beorna można podciągnąć pod 'armie' :D

W filmie natomiast:
2 armie orków, elfów, krasnoludów i rybaków(!?)

ocenił(a) film na 2
rafal_skoneczny

Jak ci nie szkoda czasu, to prześledź niektóre tematy rzucane na forum przez ostatnie dwa tygodnie......
Film jest tak "genialnie" nakręcony, że do tej pory trwają spory kto (lub co) tak naprawdę stanowiło tytułową Piątą Armią w filmie.... :(