Gdzie było tych tytułowych pięć armii? Ludzie, elfy, krasnoludy, orkowie i?
Jacy ludzie jak ludzi tam w ogóle nie było? :o Jedna armia elfów, jedna armia krasnoludów, dwie armie orków i orły które przesądziły o losie bitwy :)
Hobbit byl przedstawicielem 5 armii :)
A tak na serio to takze sie nad tym zastanawialem. Wydawalo mi sie ze armia orkow i armia z Gundabadu to byla jedna wielka rodzinka :) przynajmniej taki byl plan ... ale jezeli sie myle to i tak ciezko zaliczyc ich do armii skoro wystapili w jednej scenie gdzie 10 orlow i jeden druid zamieniajacy sie w niedzwiedzia rozgromili ich w kilka minut :) Dlaczego te orly nie przylecialy odrazu w liczbie 20, wtedy nie potrzeba by bylo ani elfowo ani krasnoludow :) Tytul jak dla mnie kompletnie nietrafiony ... Byly elfy i byly krasnoludy wrogo do siebie nastawieni... ludzie to rybacy i handlarze uzbrojeni i bedacy tam z przypadku. No i byli orkowie plugawego bo to na koncu to jak juz wczesniej psialem tez bylo nieporozumieniem. Idac takim rozumowaniem to we Wladcy Piesrcieni ile armi bylo na koncu ?? 20 ?? A w wielkiej bitwie gdzie Sauron stracil pierscie to chyba bylo ze 200 :) ... KASZANA
Też uważam, że tytuł jest nietrafiony. W ogóle to tak dziwnie brzmi i jakoś nie pasuje według mnie do Hobbita.
Tytuł był trafiony.
1. Krasnoludy
2. Ludzie
3. Elfy
4. Orkowie
5. Orły (podobnie jak w Władcy Pierścieni odegrały kluczową rolę, sam Gandalf wcześniej o tę pomoc prosił)
... i wargowie, tak jest w książce więc ich tutaj też musimy uznać za tą piątą armię, bo jak zaczniemy to rozdzielać na oddzielne rasy to faktycznie dojdą: nietoperze, trolle, gobliny, ziemne robaki i kilka innych gatunków ;)
Nie, żadnych wargów nie musimy uznawać za 5 armię, bo ich tu nie ma lub sa w małej ilosci. Pieć armii to krasoludy, elfy, ludzie, armia Bolga i armia Azoga ew. krasnoludy, ludzie, elfy, armia Azoga i Bolga oraz orły.
Będę szedł książkowym tropem, gdzie są dwie na podział armii:
- orków, ludzi, elfów, krasnoludów i orłów
- orków, wargów, ludzi, elfów i krasnoludów
W książce również samego Beorna można podciągnąć pod 'armie' :D
W filmie natomiast:
2 armie orków, elfów, krasnoludów i rybaków(!?)