Szukam podobnego sposobu uśmiercenia bohatera jak w scenie z Thorinem, czyli protagonista przyjmuje cios na siebie żeby zaskoczyć przeciwnika i też go zabić. Pamiętam motyw z "Mumia: Grobowiec Cesarza...", ale tam Zi Yuan nie zabija wroga, a jedynie zdobywa broń. Ktoś jakieś sugestie?:)
Co do filmu, to mam nadzieję, że zrobią wersję rozszerzoną, zwłaszcza o fatalnie pominięty pogrzeb Thorina. Jakkolwiek mógłby on wydawać się oczywisty bądź kontrowersyjny ze względu na klejnot, to należało mu poświęcić chociaż 10 sekund zamiast robić kiczowate ckliwe scenki miłosne. 2-jka mnie nie zachwyciła jako czytelnika książki, ale sądziłam że PJ podejdzie do sprawy konsekwentnie i nie zrobi filmu dla dzieci zważywszy na to, co zapowiadało "Pustkowie..."
Może nie film, ale serial i to animowany... W "Wojnach Klonów" Kapitan Tarpals próbuje w ten sam sposób poświęcić się i zabić Grievousa.
kojarzę serial (całkiem dobry), chociaż odcinka akurat nie. Myślę, że nie zmarnowali tego błędami jak w naszym Hobbicie :P