PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249728
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Nie wiem jak wy, ale ja czytając książkę inaczej go sb wyobrażałem, lepiej by było jakby przedstawili go w ludzkiej postaci jako normalnego człowieka, a nie takiego zwierza jak w filmie

ocenił(a) film na 8
eminem_filmaniak

Też wyobrażałam go sobie inaczej, ale podoba mi się jak go zrobili w filmie :-)

eminem_filmaniak

Przeciez jest człowiekiem.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

ale był zarośnięty, wolałbym jakby wyglądał no wiecie normalnie

eminem_filmaniak

To by nie oddało jego natury.

kamilxxx09

Dowód?

ocenił(a) film na 9
straightlines

Na dowód nieuargumentowanych zdań, bezkrytycznego podejścia i zaślepienia tematem w połączeniu ze śmiesznością najlepszy jest BRAK DOWODU :-)))

khazad7_2

hehehe zapewne na tym sie skonczy:)

ocenił(a) film na 9
straightlines

Zwykle na tym się kończy ;) Co by nie mówić: ZAWSZE :-)))

khazad7_2

Jednakze jak dodadza Beorna, puszcze i wiecej samego Bilba to bede bardzo zadowolony.

ocenił(a) film na 9
straightlines

Te wątki wydają się na tę chwilę dość oczywiste gdy mówimy o pojawieniu się ich w EE.
Ale kto wie co tam reżyser wymyśli? Może znów doda zaledwie 10-13 minut materiału który jakoś znacząco na film nie wpłynie.

Dla mnie pozycja obowiązkowa w EE: Beorn, Mroczna Puszcza, Thrain.
Jak te watki rozwiną mocniej, będzie Ok :-)

khazad7_2

Nie wiem ile miałoby być Puszczy żebyśmy naprawdę odczuli bezsilność krasnoludów i poczucie beznadzieji....

ocenił(a) film na 9
straightlines

Wystarczy dołożyć dłuższą wędrówkę, widzenie przez nich postaci w mroku (Elfy), wleczenie za sobą Bombura etc.
Spokojnie parę minut tej sceny da wrażenie przytłaczającego charakteru Puszczy :-)
No ale jak będzie, zobaczymy :-)

khazad7_2

Wczoraj przeanalizowałem sceny w Puszczy. Samej wędrówki jest jedynie 3 minuty. Walka z pająkami napotkanie elfów 10 minut. Jak dodadzą z dwie minuty do wędrówki to będzie super. Mam nadzieję, że tak będzie. Jest scena z białym wierzchowcem (Thorin odpalający z łuku), jest scena ze strumykiem oraz scena ze śpiącym Bomburem:D

ocenił(a) film na 9
straightlines

No to spokojnie powinni to odpowiednio rozszerzyć :-) Kurde... pomyśleć, że aż do listopada trzeba czekać.

straightlines

Chory jesteś? Jaki znowu dowód? On był półniedźwiedziem, wiec taka charakteryzacja jest uargumentowana. Pozdro

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

* Zmiennokształtnym...

khazad7_2

Tak. To nazwa rasy. Gandalf też był czarodziejem i jednoczesnie Majarem. Majar to nazwa rasy a czarodziej bardziej potoczna. O to mi chodziło.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Nie chodziło Ci w tym przypadku o nazwę lecz o sposób charakteryzacji :-)
No ale mniejsza o to. Postać Beorna jest ucharakteryzowana ciekawie i albo się podobać będzie albo nie.
Mnie się podoba.

khazad7_2

Mnie tez:) Doceniam prace charakteryzatorów:)

kamilxxx09

Czyli jezeli Oblehowi sie nie podoba ta postac z wygladu to oznacza to ze Obleh nie docenia pracy charakteryzatorow?? Wez ty chlopie zrob w koncu cos dla swiata i powes sie, utop albo strzel sobie w leb i oszczedz nam Twojej glupoty.

straightlines

Kto, swinko, mówi o jakimś Oblehu?

kamilxxx09

Odpowiedz pajacu na pytanie!

straightlines

Tak, jesteś tępy.

kamilxxx09

Odpowiedz durniu na pytanie!

straightlines

tak, jesteś idiotą

kamilxxx09

Debilu powtórzę Ci pytanie ty pajacu: "Czyli jezeli Oblehowi sie nie podoba ta postac z wygladu to oznacza to ze Obleh nie docenia pracy charakteryzatorow??"

straightlines

Tak, jesteś idiotą.

kamilxxx09

nawet idioto nie umiesz odpowiedziec na proste pytanie, wystarczy ze kazdy tutaj juz od dawna wie ze jestes trollem:D

kamilxxx09

Bo był niedzwiedziem to oznacza ze ryj mial miec zarosniety? Lecz sie pajacu to zaden powod/dowod.

straightlines

A co nie może? Ty też jesteś idiota i widać to jak na tacy.

kamilxxx09

Ty widzisz rzeczy których nie ma. Po czym masz takie omamy gimbusie?

kamilxxx09

Nie był półniedźwiedziem, bo by wyglądał na podobienstwo centaura. W połowie człowiek w połowie niedźwiedź. Za to ty jesteś zdeklarowany półgłówek.

straightlines

Haha widac że masz nawet braki w historii mitologii. Centaur to był pół człowiek, pół koń, a nie niedźwiedź. Także nie udzielaj się smarku.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Chodziło o to że jakby był półniedźwiedziem to by miał jak centaur pół ciała człowieka a pół niedźwiedzia

ocenił(a) film na 4
eminem_filmaniak

Też sobie wyobrażałem go inaczej...zresztą wiele rzeczy wyobrażałem sobie zupełnie inaczej z Mroczną Puszczą na czele.

eminem_filmaniak

Ja sobie go bardziej tak wyobrażałem:
http://www-images.theonering.org/torwp/wp-content/uploads/2013/08/Beorn-by-John- Howe.jpg

ocenił(a) film na 5
obleh

to tak samo jak ja, lepiej by wyglądał

eminem_filmaniak

Trudno. Pora przywyknąć.

ocenił(a) film na 4
obleh

Też cos w tym stylu sobie wyobrażałem. W filmie takie trochę chuchro jest.

Banner

Taaa szczególnie jak jest 3 razy wyższy od Thorina. Pozdro

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Taaa, a w łapie ze 30 cm.

kamilxxx09

Od Thorina to każdy nie krasnolud i nie Hobbit jest wyzszy trzy razy.

eminem_filmaniak

Sama postać może mi nie przeszkadzała; bardziej to jak się zachowywał. Nie przypominał książkowego, wybuchowego i bardziej aroganckiego Beorna.

ocenił(a) film na 5
sarev0k

i tu się z tb zgodzę

użytkownik usunięty
sarev0k

Też się zgadzam. Nie oddali jego charakteru i poświęcili mu jakieś 5 minut, co jest zdecydowanie błędem. Ja osobiście czekałem na scenę z labiryntem, która była po prostu genialna i to jak przychodzili do niego dwójkami. W książce zrobiło to na mnie ogromne wrażenie. Bardzo się zawiodłem na tym fragmencie, tak samo jak na Mrocznej Puszczy.

ocenił(a) film na 9

Spokojnie. Mroczna Puszcza i Beorn to wątki które z pewnością będą rozszerzone w wersji reżyserskiej :-)
Ja zawsze wychodzę z założenia, że dopiero wersja reżyserska jest obrazem filmu który jest ukazany w pełni i wtedy można realnie ocenić dane dzieło. Zatem trzeba czekać do listopada :-)

użytkownik usunięty
khazad7_2

Na Beorna nawet nie liczę w wersji reżyserskiej. Jedynie, to może się Mroczna Puszcza pojawić, bo tam akurat miałem wrażenie, że jest strasznie pocięta. Szkoda, bo na początku seansu się męczyłem, ale już od leśnych elfów, aż do smoka bawiłem się wyśmienicie.

ocenił(a) film na 9

Myślę, że jednak będziesz mógł liczyć na więcej scen z tą postacią w wersji EE.
Z tego co wynika z materiałów źródłowych, są sceny nakręcone z jego udziałem i z pewnością ten element filmu nieco rozszerzą...

A przynajmniej chciałoby się by rozszerzyli ;)))
Pozostaje czekać do listopada ;)

użytkownik usunięty
khazad7_2

Mam nadzieję, że się nie mylisz. Trzeba być dobrej myśli.

ocenił(a) film na 9

Szkoda tylko, że te myśli muszą się w głowie "kotłować" jeszcze 9 miesięcy...