PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250100
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Rzeź

ocenił(a) film na 5

Film to rzeź, zabijanie, walka, niszczenie

ocenił(a) film na 4
twojulexmozg

Dozwolone od lat 7

ocenił(a) film na 10
twojulexmozg

Zgaduję, że na tym polega bitwa, a film nazywa się Bitwa Pięciu Armii, jeśli ktoś to przegapił.

ocenił(a) film na 5
SmaugTheGolden

Ci nie zmienia faktu że film średni, poprzednie części były dużo lepsze

ocenił(a) film na 6
SmaugTheGolden

Choć faktycznie powinien się nazywać Bitwą Czterech Armii ;)

ocenił(a) film na 10
ALbatrOS1996pl

orkowie mieli dwie armie :)
(z Dol Guldur - Azoga i z Gundabadu - Bolga)

ocenił(a) film na 6
SmaugTheGolden

Co to ma do rzeczy? Mogli dostać posiłki skąd chcą... Mało mnie to interesuje.
Podczas Bitwy Pięciu Armii walczyło dokładnie Pięć Armii: Elfy, Ludzie, Krasnoludowie i po drugiej stronie barykady Gobliny i Wargowie.
W Bitwie Pięciu Armii Petera Jacksona walczyły dokładnie Cztery Armie- nie było Wargów. Amen. Nie można zmieniać najważniejszych wątków z książki podczas kręcenia trylogii.

ocenił(a) film na 4
ALbatrOS1996pl

I w filmie walczyły gobliny, którym nagle słońce przestało przeszkadzać ;)

ocenił(a) film na 5
Joecrou

I tu upatrywałem dobrego rozwiązania jakim byłoby wykorzystanie nietoperzy do przyćmienia blasku słońca. Tak było, jak dobrze pamiętam w książce i myślę, ze tu sprawdziłoby się genialnie. Szczerze mówiąc gdy zobaczyłem nietoperze w trailerze przeszło mi to przez myśl, a w wyobraźni stanęło setki a nawet tysiące tych stworów latających nad polem bitwy, co dodałoby grozy i dynamizmu. Dobrze zrobione mogłoby się udać ;)

ocenił(a) film na 4
Pallado

No własnie. W książce bitwa jest klimatyczna. Nagle niebo staje się ciemne, bo nietoperze je całe przysłaniają, tak by gobliny mogły swobodnie się przemieścić. A potem nietoperze jeszcze chyba rzucają się na martwe ciała. W filmie wiedziałem już że zrezygnowali z tego klimatycznego pomysłu, jak dowiedziałem się że nietoperze mają być wielkie i mają toczyć epickie pojedynki z orłami ( Hehehe, w filmie moze 3 sekundy tego było? ) A powiększyli je tylko po to, by Legolas dostał się "fajnie" na ravenhill... No to liczyłem że chociaż będzie bardziej ponuro, jakieś chmury, może deszcz... Ale oczywiście mamy słońce, jak w prawie każdej scenie w Hobbicie :P Szkoda, mogło być bardzo klimatycznie. I zamiast rozwinąć to co jest w książce to zrobili coś sporo gorszego, zero klimatu.

ocenił(a) film na 4
Joecrou

Klimat jest - nieco trącący takim hitem sprzed wieeelu lat "Club Tropicana" [zespół WHAM to śpiewał, zapewne można znaleźć na youtube]... Co prawda nieco mija się to z klimatem bitwy jakiejkolwiek, chyba że na drinki, ale co się czepiać...

ocenił(a) film na 4
Carmina

A no.. :P Nie wiem czemu Jackson uznał że bitwa w pełnym słońcu będzie lepsza od tej klimatycznie opisanej w książce..

ocenił(a) film na 4
Joecrou

Może chciał, żebyśmy jako widzowie docenili jego dobrą wolę dogadania się z Frankiem Herbertem i wypożyczenia z Arrakis Czerwi? Albo byśmy mogli podziwiać tempo przebierania się krasnoludów, które pierw przed bitwa stroją się w jakieś kolczugi czy inne zbroje, ale potem wypad robią już w miękkich fatałaszkach? Ewentualnie byśmy w pełnym słońcu mogli docenić jego wszechwładny kunszt CGI? Innych pomysłów na razie brak, a że pora niekoniecznie skłania do sensownego myślenia wybacz. :D

ocenił(a) film na 4
Carmina

Heheh :D Nie no, aż tak złe nie jest, i kolczugi na bitwę ubierają. Jednak Thorinowi od tego słońca chyba za gorąco, że taki rozpięty wybiegł :D

ocenił(a) film na 4
Joecrou

Jack$on - tutaj reguły Śródziemia nie obowiązują.

ocenił(a) film na 4
Anthrax91

A no... Hmm, może słoneczny dzień jest łatwiejszy do animowania? :P

ocenił(a) film na 6
Joecrou

Jack$onowi po prostu wszystko przesłaniają pieniądze i dla niego jest już dostatecznie ciemno :)

ocenił(a) film na 4
ALbatrOS1996pl

Nietoperze były, nie czepiaj się. :D

ocenił(a) film na 10
ALbatrOS1996pl

No, ale ty mówisz o rasach... W filmie wyszło tak, i jest pięć armii :)

ocenił(a) film na 6
SmaugTheGolden

Nie mówię o rasach (chociaż w sumie tak wyszło)- mówię o stronach walczących w Bitwie Pięciu Armii- tej oryginalnej, tolkienowskiej.
"w filmie wyszło tak"- tak wyjść to może twarz Legolasa po komputerowym odmłodnieniu. Cztery Armie to po prostu jeden wielki błąd.