PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249861
5,6 60 krytyków

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Gdy Galadriela zabrała się za wypędzanie Saurona to się prawie z żałości pod fotel zapadłem w kinie..............

sontagwoj

A czemu można wiedzieć ? Ja tam Tolkiena nie czytałem ale ta scena zrobiła na mnie potężne wrażenie, najlepsza moim zdaniem .

Damian_73

Serio...? Może rzeczywiście jestem przewrażliwiony. Mi się ta scena wydała strasznie naciągana- emo-Galadriela na siłę robiona jak w 1 części lotr, a kolory były tak przekombinowane, że z tej całej sceny dobrze jakby 5% nie było robotą informatyków. A szkoda, bo Jackson sam mówił, że chce jak najmniej korzystać z efektów specjalnych.

sontagwoj

po tej scenie polubiłem Saurona. przynajmniej się nie bał, podjął walkę i wytrzymał prawie tyle co Najman

rabbit2610

Do tej sceny to w ogóle idealnie pasowałby Jacek Kurski (taki tam z tyłu wygląda zza skały)

sontagwoj

Ale jak to pasowałby? To jego nie było w filmie? Myślałem, że był! No wiecie, taki jeden, goły, w przepasce biodrowej, wyłupiaste oczka i w ogóle.

PaladinRage

ten co go wózkiem rozjechali?

rabbit2610

Nie, ten co na koniec Powrotu Króla wpadł razem z obrączką do jacuzzi.

PaladinRage

szanowałem jego styl poruszania się [*]

sontagwoj

Też uważam, że to była jedna z lepszych scen w filmie.
"Galadriela na siłę robiona jak w pierwszej części" - gdyby było inaczej to byłaby żenada.
Jakie kolory? To działo się w umysłach po za czasem i rzeczywistością. Walka dwu istot wyższych mocami umysłów. Kolory? Czego kolory? Gdy dostaniesz pałą w łeb, to w jakich kolorach widzisz gwiazdy?

Leszy2

Być może miało to tak abstrakcyjnie wyjść. W każdym razie w kinie mnie to trochę zażenowało. Choć trzeba przyznać że warstwa wizualna w całym filmie była hmm... specyficzna (nie mówię o krajobrazach, zamkach itp. tylko o kolorach bardziej)

sontagwoj

haha, to samo u mnie :P tylko tych momentów żałości było więcej, niestety :(

sontagwoj

Dopisz mnie na tą listę. Saruman jeśli już powinien stać na czele, jako że przewodził bądź co bądź bractwu Istarich, a można by ciekawie zagrać tą postacią, szczególnie, że wiemy, że przeszedł potem na ciemną stronę mocy. O ile ciekawiej prezentowałby się "Sojusz Dwóch Wież" wspomniany w drugiej części Władcy Pierścieni, gdyby w Hobbicie zaserwowano nam siarczyste starcie woli obu Maiarów.

PaladinRage

W tytule "Dwie Wieże" chodzi o Orthank i Minas Morgul, a nie o Barad-Dur.

bartoszcyc8

Wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę. Nie zrozumiałeś pomysłu paladyna :P

bartoszcyc8

Odniosłem się do sceny z Drużyny Pierścienia, gdy tuż po uwięzieniu Gandalfa, Saruman trzyma dłoń nad Palantirem, wyraźnie komunikując się z Sauronem. Pada wtedy zdanie: "Któż zdoła się oprzeć sojuszowi dwóch wież?". Do tej konkretnej sceny przypiłem.

PaladinRage

Ok, rozumiem. Ale to wszystko przez to, że są dwa źródła - film i książki. :)

sontagwoj

Kompletny idiotyzm. Trzech Istari w jednym miejscu...Saurona wypędza Elf który zmienia kolor.

Anthrax91

tak to jest jak kobieta dowodzi ekipą

rabbit2610

A ja głupi myślałem że to Saruman przewodził Białą Radą.

Anthrax91

Oj ty głupiutki ty. :)

Anthrax91

pierwsza przyszła po Gandalfa to do Saurona w kolejce też była pierwsza

Anthrax91

Patrząc na to, co zrobili z Radagastem nie chciałbym widzieć wypędzania Saurona w jego wykonaniu. Mam niejasne przeświadczenie, że oznaczałoby to rzucanie ptasim guanem.

PaladinRage

Natomiast ja czekałem aż w końcu pokażą Radagasta jako kogoś godnego posiadania laski Czarodzieja. Że w końcu pokaże jakieś hokus-pokus oprócz leczenia Jeży Sebastianów i przyłączy się do wypędzenia Saurona z Dol-Guldur. Oczywiście się zawiodłem.

Anthrax91

Też po cichu na to liczyłem.

Anthrax91

może stracił wiarę w swoje powołanie, bo za często musiał leczyć Sebastiana z padaczki bo ten najadł się grzybków w lesie

rabbit2610

Albo po prostu miał przyćmiony umysł od grzybków, jak sugerował Saruman.

PaladinRage

dobra, już nie cisnę po jeżu

Anthrax91

W tym jeden ledwo żywy a drugi czekał w saniach na odjazd (albo to było już po ich odjeździe - nie pamiętam). Nie ma się co czepiać, a Galadriela też przecież miała moc. W LOTR też zmieniła kolor jak ją Jedyny skusił.

LordAngmar

pomijając fakt, że tam chciała tylko włożyć palec w pierścień to tutaj całą ręką celowała w oko, nie wiem co o tym myśleć.

rabbit2610

Ale tutaj miała jakąś butelkę chyba... Jak nic straszyła, że mu octu, albo kwasku cytrynowego do tego oka naleje.

rabbit2610

To po prostu była taka jej furia. Przyznam, że to wyglądało trochę zadziwiająco i tak jakby nie do końca pasowało do niej. Jednak jest jak jest.

LordAngmar

przecież wiemy

sontagwoj

To była bardzo dobra scena moim zdaniem.

LordAngmar

Cieszy mnie, że nie wszystkim ta scena tak nie podeszła ja mi. Niestety dla mnie to był kompletny przesyt jakiejś abstrakcji , że to wyszło jak w trochę starszej już grze komputerowej. Nie wiadomo skąd Elrond, Saruman, Galadriela i ten dziadek z psychiatryka wyskoczyli, później ta jakaś makabryczna zmiana kolorystki-mnie to strasznie raziło- generalnie nikt nic nie wiedział, skąd tu te zacne zgromadzenie się zebrało, co to znaczy, co się dzieje, poza tym, że można było wszystko streścić to całkiem prymitywnego stwierdzenia jednak na miare tych scen- ważne osobistości wyrzucają Saurona i po co drążyć. Ale to tylko moje podejście.

sontagwoj

"skąd tu te zacne zgromadzenie się zebrało"

Przyszli :) No Gandalf coś tam mruczał wcześniej i była pokazana komunikacja telepatyczna z Radagastem więc po prostu dał im jakoś znać.

LordAngmar

No wiem, że teoretycznie to wszystko było możliwe... no tylko trzeba to bardzo naciągać...

sontagwoj

Kicz w tym filmie jest wszechobecny, w tej scenie też go nie zabrakło. Swoją drogą w WP Gandalf mówi, że do Dol Guldur wysłano armię, w filmie mamy oddział 4 komandosów.

lolpus

Przy wypędzeniu Saurona? O ile dobrze pamiętam to z kolei w Hobbicie na pytanie Bilba gdzie się Gandalf podziewał, to powiedział, że zebrała się Rada Mędrców, żeby wypędzić Czarnoksiężnika (czyli Saurona) z Mrocznej Puszczy, czy coś takiego. Gdyby pokazali, że było tam ileś mędrców to by to może jakoś wyszło. Zmienili to. Tak samo jak zepsuli wątek Mrocznej Puszczy (ciągnąca się puszcza, czego w ogóle się nie odczuwało, strumyk przez który Bombur zapadł w śpiączke, problemy z jedzeniem, pająki były do chrzanu pokazane), Beorna (śmieszył mnie trochę ten Beorn z planety małp), a przede wszystkim spieprzyli wątek walki z wargami. W ogóle pominęli cały wiec wargów, a mogło to wyjść genialnie.

sontagwoj

Hmm... Przy sobie mam tylko przekład Skibniewskiej i rzeczywiście nie ma tu wzmianki o armii (chyba), ale wydaje mi się że u Frąców była. Jeśli nie to biję sie w pierś i błagam o wybaczenie. Na zdrowy rozsądek trzeba armii żeby zdobyć fortecę.

Wracając do samej Galadrieli, nie mogła wypędzić Saurona skoro on bez problemu był w stanie pokonać Gandalfa który to również posiadał jeden z Trzech. W dodatku Nenya był pierścieniem o mniejszej mocy niż Vilya która posiadał Elrond.

lolpus

Jakby się uprzeć to nie była sama Galadriela, bo było widać, że Saruman też jej pomagał i takie tam. Tak btw jak dla mnie i tak najlepszy był motyw to Legolas Super Mario. Tylko, że mu z tych kamieni grzybki nie wyskakiwały.

sontagwoj

dokończ wątek z tym żółwiem xd

sontagwoj

Saruman drżał i zasłaniał się ręką przed Sauronem z miną kota srającego na pustyni a Elrond stał jak kołek. Pobrałem sobie tą wersję dvdscr, która wyciekła. Cały czas miałem nadzieję, że może mi się przewidziało, może on coś tam pomagał.