PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249810
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Kwestia wieku Aragorna w tamtym momencie była już omawiana, zostawię więc temat w spokoju.
Zastanawia mnie tylko PO CO Thranduil kazał synowi go szukać? Nie pamiętam, aby została to jakoś logicznie wytłumaczone.

ocenił(a) film na 9
Yennefer_123

Może dlatego, że pokonali tego dnia tylko natarcie, a nie całe siły zła, które istniały w Śródziemiu ?

ocenił(a) film na 10
Yennefer_123

W filmie wygląda to tak: Gandalf przybył z Dol Gundur i powiedział Thranduilowi o Sauronie.
Ten z początku miał minę w stylu "Co ty pierdziolisz..." , ale gdy zobaczył ogrom armii orków
to zmienił zdanie. Legolas pogniewał się na tatusia więc powidział:
"Wyprowadzam się z domu, ale nie wiem dokąd, ani z czego będę żył" ;-).
Thranduil wiedział, że go nie zatrzyma, więc dał mu cel w postavi odszukania Aragorna, bo wiedział, że tylko jego
(i miecza)tak naprawdę będzie się bał Sauron. Król Gondoru, tak jak zresztą to się stało, jest w stanie zjednoczyć świat przeciwko niemu. Thranduil to wiedział , znał przepowiednię o powrocie króla

użytkownik usunięty
Yennefer_123

ten wątek jest zupełnie nie potrzebny i nic nie wnosi. Chcieli na siłę zrobić, pomost do lotr a wyszła kicha jeśli już chcieli dać owe nawiązanie to mogli do EE. Jeśli chodzi o nawiązanie do Aragorna mogli dać go jako małego chłopca w Rivendell a tymczasem najgorsza, sprzeczność w kinowej wersji ostatniego Hobbita, tym bardziej że ma on 10 lat i już jest Obieżyświatem ciekawe....

ocenił(a) film na 10

ale on wtedy nie był już małym chłopcem. Miał prawie 30 lat. (27 chyba...) Był Dunedainem - a to oznacza długowieczność.

użytkownik usunięty
Mallena28

On miał 10 w książce jest to napisane. Po nowym roku wrócę ponownie do książek więc zobaczę czy 10 czy 17 fakt, że żył długo bo w jego żyłach płynęła elfia krew co nie zmienia faktu, że naciągane jest to nawiązanie....

ocenił(a) film na 10

Oczywiście. Ja się trzymam chronologii filmowej. Akcja LOTR dzieje się 60 lat po Hobbicie a tam było powiedziane, że Argorn ma 87 lat

Mallena28

W książce od urodzin Bilba, a wyprawą Froda mija 17 lat, jednak w filmie czas ten wydaje się być duuużo krótszy, dlatego ja również bardziej trzymam się w tym momencie filmu.

A Ty jak zwykle powtarzasz czyjes teksty. Tak nazbierasz czyichś tekstów z ostatniego tygodnia i na koniec BAM - wszystko do kupy i na forum. Czy to pasuje, czy to prawda czy nie prawda - wszystkie teksty 50 użytkowników z ostatniego tygodnia musze wkleic, zeby pochwalić się swoją wiedza. To jest troszkę denerwujące.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Akurat to miałem wyrobione w pierwszy dzień.... po maratonie, a za drugim obejrzeniem filmu jestem zdania że wpasowało by się to do EE i zamiast "twoja matka cię kochała" można dać było więcej Beorna.....

Jak zwykle bół d... o wszystko.

ocenił(a) film na 8
Yennefer_123

Myślę, że to ukłon w stronę fanów. O przyjaźni Legolasa i Aragorna powstają dosłownie tysiące fanfików.

ocenił(a) film na 7
Yennefer_123

Jak dla mnie mrugnięcie okiem do fanów LotR-a. choć tym razem zupełnie nie potrzebne i wciśnięte na siłę. Takich mrugnięć było i tak sporo (wspomnienie o Gimlim w drugiej części, cały wątek Saurona, 'wbudowanie' całej historii w przyjęcie urodzinowe) a ten, już abstrahując od wieku Aragorna który miał wtedy 10 lat i nikt nawet nie zdążył mu nadać przezwiska Obieżyświat, był całkowicie pozbawiony sensu. Thranduil nie miał żadnej możliwości aby wiedzieć o Aragornie, żadnych zdolności przewidywania przyszłości nie miał, poza tym sam fakt istnienia Aragorna był w początkowych latach jego życia bardzo pieczołowicie ukrywany, nawet on sam o swoim prawdziwym pochodzeniu dowiedział się dopiero bodajże w dniu 20 urodzin od Elronda.

ocenił(a) film na 8
Laura_N

W filmowej Drużynie Pierścienia przesunięto akcję o 17 lat. W związku z tym, filmowy Aragorn ma 27 lat podczas Hobbita.

ocenił(a) film na 7
Yennefer_123

Według mnie ta cała scena między Thranduilem a Legolasem pokazuje zmianę toku myślenia Thranduila. Dotąd myślał tylko swoim królestwie, a nie o tym co się dzieje poza jego granicami. Bunt Legolasa otworzył mu oczy i zrozumiał, że albo pozwoli mu robić to co uważał za słuszne, czyli działać dla ocalenia świata (przy okazji lecząc złamane serducho z dala od Tauriel ) - albo straci syna.
Taka moja teoria ;)