PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249790
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Po obejrzeniu 3 części czuję się rozczarowany. To powinno było zamknąć się w 2 filmach, bo dla mnie najlepsze rzeczy dostaliśmy w dwójce, a część trzecia była już przeciągnięta na maxa, mimo, że sporo krótsza od poprzednich. No i największy zawód to błyskawiczne rozprawienie się ze smokiem, po którym dopiero ujrzeliśmy tytuł filmu. A przecież to właśnie potężny Smaug był głównym bohaterem dwójki, od którego nie mogłem oderwać wzroku.

Moja wizja jak powinno to wyglądać jest taka:

Część pierwsza powinna być skrócona o nieco biegania, gadania i walk, a za to powinna się kończyć ucieczką w beczkach, po której krasnale i hobbit spoglądają na samotną górę. Scena z beczkami była świetna i idealnie nadawałaby się na koniec pierwszego filmu.

Część druga - miasto na jeziorze i dotarcie do góry od początku filmu, po czym przedstawienie smoka, przepędzenie go z góry i jego śmierć oraz obrona góry przed orkami, która nie musiałaby trwać aż tyle czasu. Niekończące się machanie orężem, które zobaczyliśmy w pewnym momencie mi się przejadło. A był to moment kiedy Legolas biegał w powietrzu, a Azog wyskoczył spod lodu..

Gdyby było tak jak napisałem oba filmy byłyby rewelacyjne, a tak to co najlepsze ujrzeliśmy w części drugiej, a po trójce pozostaje niedosyt, który boli tym bardziej, że kolejnego filmu nie będzie.