PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249833
5,5 53 krytyków

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Peter Jackson usuwa kluczowe sceny z historii śródziemia ( śmierć sarumana, co się stało z ereborem?) tylko aby dostać pieniądze. Potem wstawia je w drogą wersję rozszerzoną. Czy on nie rozumie, że przez to zgarnia hejty i traci oscary?

invisiblepata

Ja wersję rozszerzoną bojkotuję. Głównie dlatego, że poszłam do kina i dostałam poszatkowany chłam, bez specjalnego sensu i logiki, raczej zbitkę pozlepianych ze sobą scen, masę niedokończonych wątków i czuję się przez pana Jacksona po prostu oszukana. Jednak dotychczas wersje kinowe stanowiły skończone filmy, nie wymagające dodatkowych zabiegów, były zrozumiałe i nawet jeśli miały potknięcia - to były potknięcia, a w trójce treść leży na łopatkach, sens i logika to dwie pięty achillesowe tego utworu...
Tylko jedna uwaga: stwierdzenie, że się jest wkurzonym, że aby obejrzeć cały film trzeba kupować jakieś dodatki, bo w kinach leci trailer, a nie film - to nie hejt. To poważny zarzut, ale nie irracjonalne czepialstwo.

invisiblepata

Oscarów raczej przez to nie traci, szczerze wątpię, by miał szansę zgarnąć za cokolwiek poza kostiumami, efektami specjalnymi i ewentualnie muzyką.

PaladinRage

Po co ma zgarnąć Oscara za muzykę, skoro tą samą ścieżkę dźwiękową słyszeliśmy już w 5 innych filmach?