PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249869
5,6 60 krytyków

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Jak niektórzy pamiętają, przed premierą pierwszej części dużo osób narzekało na wygląd krasnoludów z Hobbita, szczególnie na Thorina, Kiliego i Filiego, a bo za ładni, bo za smukli, bo brody zdecydowanie za krótkie, bo wyglądają jak ludzie itd. Jak oceniacie tę zmianę po upływie czasu? Uważacie, że taka charakteryzacja krasnoludów była dobrym pomysłem, czy wolelibyście jednak, żeby taki Thorin był potężnym, starym krasnoludem z brodą do pasa? Jak myślicie, o ile mniejszą popularność zyskałby film, gdyby kompania wyglądałaby jak krasnoludy z narady u Elronda w Drużynie Pierścienia?

Yennefer_123

Gdyby wyglądały jak te z narady u Elronda (choć niektórzy jak Gloin, Oin czy Balin właśnie tak wyglądają) pewnie byliby mniej rozpoznawalni, zbyt powtarzalni, ale by uszło. Gdyby jednak wyglądali jak w ksiazce, z kolorowymi kapturkami, bez broni itd... byłaby kaszana :/

Yennefer_123

Mnie się podoba takie zróżnicowanie Krasnoludów, przez co przestają być jednolitą masą i nabierają cech indywidualnych (bo skoro nie każdy ma wystarczającą ilość kwestii, to przynajmniej - charakterystyczny, unikatowy wygląd). Co do wyglądu naszej trójki, to owszem, odbiega nieco od krasnoludzkich standardów (jeśli Legolas dzierżył kiedykolwiek berło największego przystojniaka Śródziemia, to musiał je nieodwołalnie stracić), lecz nie razi mnie to - zawsze można sobie wytłumaczyć, że linia królewska obdarzona została przez naturę urodą godną blasku Arcyklejnotu (chociaż Thror i Thrain trochę temu poglądowi przeczą ;P). Tak więc: uważam, że taka charakteryzacja postaci była dobrym posunięciem (a na pewno dobrym posunięciem marketingowym ;D)
P.S. Czytając "Hobbita" jakoś nigdy nie wyobrażałam sobie Thorina jako starca z długą brodą, tylko jako skandynawskiego wojownika, takiego trochę wikinga (pewnie wpływ moich zainteresowań tą tematyką), więc Jackson trafił w dziesiątkę! :)

jesiennamuza

Wygląd Thorina nie był dokładnie opisany, jednak patrząc na fan arty sprzed ekranizacji, najczęściej jest na nich właśnie siwy i dość stary, w końcu miał już 195 lat w czasie akcji Hobbita. Filmowego Thorina jednak uwielbiam i już nie potrafię wyobrazić sobie lepszego.

Yennefer_123

Przewaznie Thorin na rysunkach przypomina trochę Balina, tylko z nieco surowszym wyrazem twarzy, co nie? :)

kamilxxx09

Dokładnie, w Hobbicie z 1977 też tak wyglądał.
Najbardziej za to rozwala mnie pomarańczowy Thorin z radzieckiego Hobbita :)

Yennefer_123

Dokładnie nie, ale to, co napisał Tolkien wystarczyło, by łatwo go sobie wyobrazić... Właśnie jako wiekowego, dostojnego Krasnoluda z brodą do ziemi i surowym obliczem (dostojność i i surowe oblicze pozostały). Jednak moja nieokiełznana wyobraźnia i tak widziała w nim wikinga z Północy :)