PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250124
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Czy nie uważacie, że zbrodnią jest zabicie Smauga w pierwszych 10 minutach filmu? Przecież to najciekawsza postać!!!! Jak można ją tak szybko uśmiercić. Sumując czas, w którym na ekranie pojawił się Smaug nie wyjdzie chyba nawet 20 min. Skandal!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10
rafal_skoneczny

Tak było w książce.

ocenił(a) film na 8
Kjcdudbjsdv

Ale w książce było więcej smoka w Samotnej Górze.

ocenił(a) film na 10
rafal_skoneczny

Na pewno nie było więcej niż w filmie.

użytkownik usunięty
Kjcdudbjsdv

Przeczytaj najpierw książkę a potem się wypowiadaj...

ocenił(a) film na 10

Czytałem i to wiele razy, ale przypominam sobie tylko rozmowę Bilba ze Smaugiem i potem jego atak na Miasto na Jeziorze. W filmie natomiast mamy jeszcze ucieczkę krasnoludów przed smokiem oraz próbę utopienia go w płynnym złocie. Czyli w filmie jest go więcej.

ocenił(a) film na 4
Kjcdudbjsdv

Jeszcze latał koło góry i zjadł im konie.

ocenił(a) film na 10
Belief

Właśnie :)

rafal_skoneczny

Ja uważam że to dobrze że tak szybko uśmiercili Smauga. W pustkowiu było go sporo. Te 10 minut mi w zupełności odpowiadały.

rafal_skoneczny

Miałeś go więcej w 2 części. To własnie Pustkowie należało do tej postaci. Czego chciałes wiecej? Smoka w Bitwie czy w Dol Guldur? A moze na końcu w Shire jako rekompensata za to, że Saruman w Lotrze zamiast zginąć w Shire, zginął w Isengardzie, hę?

kamilxxx09

Smaug za szybko umarł.
Zanim dotarło do mnie, że nie jest to trailer kolejnego filmu fansasy, ale "Hobbit. Bitwa pięciu armii", to uśmiercili Smauga. (sic!)
Miałem wrażenie, że operatorowi projektora w kinie pomyliły się taśmy.

Rott

Aha to powinni przedłużyć mu żywot do Bitwy i kolejny raz nagiąć ksiażkę, przy czym znowu by był jęk narzakających, tak? Ludzie, myślcie zanim coś napiszecie.

ocenił(a) film na 7
Rott

no ale jest to zgodne z książką, w której uśmierceniu Smauga poświęcone jest dosłownie kilka zdań. poza tym to nie walka ze smokiem jest esencją tej części opowieści

ocenił(a) film na 4
rafal_skoneczny

Smaug umarł tam gdzie powinien, tak jak powinien (no prawie) i czasowo w akcji tam gdzie powinien. Tylko, że ta scena powinna być w Pustkowiu a nie na początku Bitwy. Wtedy odbiór byłby poprawny.

Belief

Tak. Ulżyło mi w kinie, ze Smaug zginął na początku i było to zgodne z książką. Już się bałem, że plotki o jego udziale w Bitwie Pięciu Armii się potwierdzą...

ocenił(a) film na 4
obleh

Brrr ciarki mnie przeszły. Smaug biorący udział w bitwie BPA. Mogło być jeszcze gorzej, mógł go ujeżdżać Sauron.

użytkownik usunięty
Belief

eee tam najpewniej Legolas by go ujeżdżał... wiesz z nietoperza zeskoczył by na smauga....

chociaż w EE ma być ponoć palantir Gandalf ma tam ujrzeć co by się stało gdyby smaug i sauron połączyli siły, skąd wiesz że w tej wizji nie będzie Legolasa ? :)

użytkownik usunięty
rafal_skoneczny

Tak, też tak uważam.

użytkownik usunięty
rafal_skoneczny

20 minut serio? żeby było jeszcze więcej zabawy w kotka i myszkę jak tą w pustkowiu, Nie !!! dziękuję!!! te 10 minut w zupełności mi wystarcza. Zresztą to powinno być generalnie w pustkowiu.

bez tych taczek, i tej głupiej zabawy w kotka i myszkę, bez tej całej dzwigni żeby uwolnić lawę. Dało by się umieścić śmierć smauga w pustkowiu, wtedy, pustkowie by zyskało przede, wszystkim, a BPA by zyskała skupiła by się na tym co ważniejsze. Czyli Dol Guldur arcyklejnot BPA i końcówka.

rafal_skoneczny

Rozmawiałam z kilkoma osobami po obejrzenie filmu na ten temat i wszyscy przyznają, że zabicie Smauga jeszcze przed napisami początkowymi było błędem. Dla mnie Smaug jest głównym negatywnym bohaterem "Hobbita" - a w filmach Jacksona nacisk został położony bardziej na powiązanie z Władcą, i Smaug zszedł na dalszy plan. A szkoda - w pierwszej części mamy tylko oko, w drugiej mamy dosłownie kilka scen i w trzeciej zostaje zabity jeszcze zanim akcja się naprawdę rozwinie. Jest albo na samym początku albo na samym końcu, ten wątek jest rozstrzelany przez podział na trzy częśći i smoka wydaje się być po prostu za mało. A smok w filmach Jacksona jest tylko jeden i wydaje mi się, że warto było się bardziej na nim skupić.