PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249728
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Kojarzycie scenę z trailera BPA w której krasnoludy jadące na wozie, zaprzęgniętym przez kozły bojowe wpadają na wargów? Ta scena albo nie pojawiła się w filmie BPA albo mam taką sklerozę że za nic nie mogę jej sobie przypomnieć.
Czy wy też tak macie? Czy ta scena pojawi się dopiero w wersji rozszerzonej?

pawel0108

Będzie w wersji rozszerzonej podobno.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Aha, spoko

kamilxxx09

Domyślasz się może dokąd oni jadą tym wozem?. Nie mogę nic sensownego wymyśleć.

obleh

Pomyslę na spokojnie jutro :)

obleh

Ja mam wrazenie, ze tej sceny nie bedzie, podobnie szarzy na muflonach.

Co do wozu bojowego to patrzac kto w nim jedzie (tzn Fili, Kili, Dwalin i byc moze Thorin) uwazam, ze byla to pierwotna wersja dostania sie krasnoludow na wieze gdzie stacjonowal Azog. Wsiedli w woz i jechali po rzece w strone wiezy. Po drugie w trailerze woz atakuja wargowie, ktorych nota bene w ogole nie ma w Bitwie ani pod Ereborem. Nigdzie nie ma tez muflonow, ktore by owy woz ciągły ani tym bardziej wozow bojowych... no chyba ze mieli woz w Ereborze i polapali se kozic biegajacych wokol Samotnej Gory :P Ogolnie te niedomowienia i luki fabularne to efekt ciec montazowych i tzw "trudnych wyborow" rezysera uwazam.

Co do szarzy na muflonach to mam wrazenie, ze tez jej nie bedzie. Bo kiedy mialaby nadciagnac, skad i po co? ;) Pod Gore krasnoludy z Zelaznych Wzgorz pod wodza Daina przychodza pieszo, jedynie Dain jedzie, w dodatku na dziku. Nigdzie nie ma nawet jednego muflona. Uwazam, ze byla to po prostu alternatywna wersja przybycia krasnoludow z Zelaznych Wzgorz. No chyba, ze szarza nastapi ale na armie orkow z Gundabadu, ktora prowadzil Bolg tuz przy przylotem orlow... Innej opcji nie widze. Ciekawi mnie tylko jak tworcy chca wyjasnic pojawienie sie czterech muflonow dla krasnoludow w wersji kinowej... co jak co ale nawet dziecko widzi, ze cos jest nie halo z tym watkiem...

Poza tym wkurza mnie jeszcze jedna kwestia. W trailerze mamy piekne salwy elfickich strzal, krasnoludzkie wyrzutnie balistyczne... w filmie nie ma nawet jednej sceny z ich udzialem. Jest tylko jedna scena jak elfy naciagaja cieciwy lukow... ale nie ma wystrzalu, ani tym bardziej gradu strzal, ktory nota bene mogl dobrze zdziesiatkowac armie orkow. W filmie jest masa nonsensow ogolnie... podobnie wyskok elfow po plecach krasnoludow... niby efektownie ale glupio. Elfy w tym momencie psuja caly szyk obronny krasnoludom i pomysl na walke z orkami.

MrBaggins

Nie ma muflonów ? To na czym pomykają Thorin, Fili, Kili i ten czwarty obić Azoga ? XD
Na moje oko to muflony...

pixi222

Przeczytaj raz jeszcze moj akapit o muflonach...

MrBaggins

" Nigdzie nie ma tez muflonow, ktore by owy woz ciągły ani tym bardziej wozow bojowych..."
Wynika z tego: że w ogóle ich nie ma w bitwie, a są :)

pixi222

NO WLASNIE... nie ma ich w bitwie, po czym pozniej pojawiaja sie cztery muflony, aby Thorin i pozostala trojka na nie wsiadly. W kolejnym akapicie masz moja opinie na ten temat.
"Pod Gore krasnoludy z Zelaznych Wzgorz pod wodza Daina przychodza pieszo, jedynie Dain jedzie, w dodatku na dziku. Nigdzie nie ma nawet jednego muflona. Uwazam, ze byla to po prostu alternatywna wersja przybycia krasnoludow z Zelaznych Wzgorz. No chyba, ze szarza nastapi ale na armie orkow z Gundabadu, ktora prowadzil Bolg tuz przed przylotem orlow... Innej opcji nie widze. Ciekawi mnie tylko jak tworcy chca wyjasnic pojawienie sie czterech muflonow dla krasnoludow w wersji kinowej... co jak co ale nawet dziecko widzi, ze cos jest nie halo z tym watkiem..."

MrBaggins

Osobiście nie główkuję nad tym XD
Pewnie po prostu nie pokazano ich na ekranie w czasie marszu ;)

użytkownik usunięty
MrBaggins

Szarża mulfonów na armię z Gundabadu brzmi nawet prawdopodobnie. Bo przecież prawie całkowicie wycięto ją z filmu. Niby taki wielki wymarsz z "ojczyzny", a tu nagle widzimy kilka orków które chwile później są roznoszone przez orły... I koniec? Co to ma być? Nagle dziesiątki tysięcy orków pada jak zboże przed kosą?

Edycja rozszerzona według mnie powinna zawierać głównie wyjaśnienie wszystkich wątków oraz więcej scen batalistycznych pokazujących ogół armii, a nie tylko pojedynki solowe. No i oczywiście więcej Beorna w bitwie oraz porządne pożegnanie Bilba, bo pozostał w końcu pewien niedosyt. Niby taka wielka, życiowa wyprawa, masa wspólnie spędzonych przygód i ciężkich chwil a tu parę słów o podwieczorku i bye, bye! Do pierwszej połowy filmu nie mam się czego przyczepić, jest ok. Dopiero druga część to jeden wielki burdel i niedosyt, przez co mam nadzieję że EE załata w 100% te wszystkie dziury. O potwierdzonych scenach takich jak koronacja czy pogrzeb nie będę już nawet wspominał...

Jestem podobnego zdania. Niestety ale te luki fabularne powoduja zly odbior filmu. Jesli wersja rozszerzona ma bronic filmu to swiadczy to tylko i wylacznie o chaosie montazowym... kurde niby trzy filmy, mieli czas i mozliwosci a pomineli jedne z najwazniejwszych kwestii... dla mnie to albo powazne niedopatrzenie albo po prostu skok na kase bo tworcy wiedza, ze fani uniwersum i tak kupia wydanie EE... tylko czy o to chodzi i po to tyle czekalismy? Zeby znowu czekac...?

użytkownik usunięty
MrBaggins

No i właśnie to jest głównym problemem. Rozkładanie książki na wiele godzin, a i tak olewanie najlepszych i kluczowych scen. PJ pokazuje w tym wypadku że ma gdzieś Tolkiena i ważniejsze dla niego są fikcyjne charaktery, niż Beorn który w książce odgrywa kluczową rolę podczas bitwy. To że znaczący tyle co ruski żołnierz w II WŚ Alfrid ma 20x razy więcej czasu kinowego niż powyższy zmiennokształtny bohater jest najzwyklejszym śmiechem na sali.

A tak w ogóle, no co by było bardziej epickie jako finał bitewny? Potężny i przerażający niedźwiedź rozszarpujący i tak mocnego przeciwnika (2 metrowego orka), czy plejasowaty Legolas wskakujący na niego od tyłu... No i robiący to samo co zwykle. Mamy to non stop. Nie rozumiem jak można spartolić tak dobre rozwiązanie, podane już od góry (z materiału źródłowego), przy czym wybrać tak kiepskie, nudne i niczym prawie nieróżniące się od reszty całego zamętu walk. Wywijanie mieczykiem w kukły które tylko starają się być przeciwnikami, no ile można?

Kiedyś może się jarałem takimi widowiskami, lecz w dzisiejszych czasach co drugi film ma budżet o wartości 200 000 000$+, a w większości z nich biorą udział dziesiątki super-bohaterów typu Legolas... Po prostu twórcy z Hollywood nie mają pomysłów i jadą starymi, sprawdzonymi schematami by zadowolić niezbyt wymagające masy. A może to po prostu strach przed możliwymi słabymi wynikami, pójście z górki na łatwiznę dla kasy... Tak jak powyżej wspomniałeś. No oczywiście pozostają wyjątki odbiegające od tej reguły jak chociażby Nolan.

Kolejne braki filmowe... w filmie widzimy Azoga przygladajacego sie jak robakolaki draza tunele dla armii orkow. Pozniej widzimy robakolaki wycofujace sie z wydrazonych otworow. Wszystko fajnie ale w trailerze jest scena jak armia Azoga z Dol Guldur wchodzi do nich, w filmie tej sceny oczywiscie nie ma. Zaraz po tym jak robale sie chowaja wybiegaja z otworow orkowie. Jest tez swietna scena w trailerze jak armia Azoga maszeruje przez pustkowie i mamy ujecie pokazujace jej ogrom liczebny z gory (w trailerze jest to scena od 0:42 do 0:52). W wersji kinowej tez tego nie ma.

użytkownik usunięty
MrBaggins

O, właśnie przypomniałeś mi o tym czego było mi brak po wyjściu z kina. Jak powyżej wspomniałem, mało tu widoków z tzw lotu ptaka, skupiających się na cały armiach. Mam nadzieję że te wszystkie sceny trafią do EE i całościowo otrzymamy niezłą bitwę. Po tytule spodziewałem się czegoś innego.

MrBaggins

Zgodze sie co do tego rydwanu - moze go nie byc. Ta koncepcja z zamianą scen, o której piszesz, to całkiem możliwy pomysł.
Ale co do muflonów się nie zgodze - stoją one pomiędzy oddziałami daina, gdy ten przybywa pod Góre. Nie jest to żaden błąd fabularny.

kamilxxx09

Stary... ogladalem film cztery razy. Nie ma nigdzie muflonow miedzy oddzialami, o ktorych piszesz. Chyba, ze krasnoludy wyciagaja je z helmow jak magik krolika z kapelusza... Zatem jest to blad.

MrBaggins

Ej, ja widziałem je w filmie w kinie za pierwszym razem. Jak będe miał do dyspozycji lepsza kopie, sprawdze to jeszcze raz.

kamilxxx09

Nie ma co sprawdzac. Nie mam zamiaru sie sprzeczac ale jak mowie, ze w wersji kinowej nie ma muflonow to ich nie ma. Sa tylko piesze oddzialy krasnoludow. Gdyby takowe oddzialy "konnicy" znajdowaly sie na polu bitwy to chyba logicznym bylaby szarza na orkow juz zaraz na poczatku bitwy i to w wersji kinowej, nie uwazasz? Zagadka pozostaje to jak Jackson chce wyjasnic pojawienie sie 4 muflonow dla Thorina i pozostalej trojki w wersji kinowej... Ja pekalem ze smiechu.

MrBaggins

Moze mi się przewidziało, ale watpię. Zobaczę, jak znajde lepszą wersję. Nie ma co pękac - jeszcze rozerwie cie nie pół i co wtedy? :D

użytkownik usunięty
MrBaggins

A może dodatkowe wojska uderzające z zaskoczenia? Jak oddziały Maximusa podczas bitwy z Germanami w Gladiatorze ;p

Jesli takowa scena bedzie w wersjii EE to spoko. Szkoda tylko, ze co ciekawsze sceny tworcy postanowili wyrzucic z wersji kinowej.

ocenił(a) film na 1
MrBaggins

Fajnie by było gdyby dali chwilę czasu ( dosłownie z 2 minutki) na to by pokazać starcie krasnoludów i elfów, w sensie żeby walczyli :D

użytkownik usunięty
kamilxxx09

A wiadomo co z szarżą na kozłach bojowych?

bedzie

użytkownik usunięty
kamilxxx09

To znaczy że są to dodatkowe oddziały krasnoludów?

Przeczytaj moja wypowiedz powyzej ;)

pawel0108

Podepnę się trochę pod temat, gdyż nie chce zakładać nowego.
Wie ktoś co się stało z częścią armii krasnoludów? W momencie pojawienia się armii Azoga, tylko część armii Daina wychodzi jej naprzeciw a większość wojska pozostaje na wzgórzu. Co się z tą częścią armii dzieje później?
Przegapiłem coś czy ta kwestia pozostała niewyjaśniona?

Wojak_KSW

W ogolnym chaosie bitwy zapewne druga czesc armii zaczela walke bez rozkazu. Jej niedobitki wycofywuja sie - takie moje zdanie - w szyku obronnym pod brame Ereboru, a nastepnie ruszaja ponownie do ataku, gdy juz Thorin i pozostala "parszywa 12" wybiegaja w samobojczej szarzy na orkow.

MrBaggins

Podczas dzisiejszego seansu, zauważyłem, że podczas szarży na orków kompanii Thorina i reszty krasnoludów w pewnym momencie tyły wojsk orków pod bramą Ereboru prawdopodobnie atakują wojska krasnoludów, które (takie można odnieść wrażenie) dotychczas trzymały się na uboczu. Gandalf mówi wtedy coś mniej więcej: "krasnoludy(...) biegną do króla". Więc być może to jest ta część armii krasnoludów, która początkowo nie włączyła się do armii.
Poza tym, w momencie śmierci łosia Thranduila, w tle możemy zobaczyć ogniste pociski miotane prawdopodobnie z balist krasnoludów, które mogliśmy zobaczyć w trailerze. (wydaje się, że pociski nadlatują od strony, z której przybył Dain) Więc w wersji reżyserskiej prawdopodobnie obejrzymy sceny, w których używane będą te balisty.

Wojak_KSW

*która początkowo nie włączyła się do bitwy( nie armii). sory, nie mogę edytować

ocenił(a) film na 10
pawel0108

Z tego co wiem to ma być także w wersji rozszerzonej więcej smauga i jego zionięć xd no i też konwersacja na linii sauron - saruman , do zakończenia też dodane coś tam jest a to super wiadomość w takim razie , teraz czekania tylko full.