PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249778
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

blad

ocenił(a) film na 6

Czy w scenie, gdzie Legolas mial szukac obiezyswieta, nie zostal popelniony blad? Wydaje mi sie, ze Aragorna nie bylo go na swiecie... az mi sie nie chce wierzyc, ze mogli taka gafe strzelic

użytkownik usunięty
jacelos

Aragorn wtedy żył ale miał 10 lat

ocenił(a) film na 6

To Bilbo mial 70 podczas Hobbita??

ocenił(a) film na 8
jacelos

Ano :) A Aragorn podczas Władcy Pierścieni 90, Frodo natomiast jakieś 50, o ile mnie pamięć nie myli.

użytkownik usunięty
Phea

Aragorn ma 80. Bilbo ma 50 we Hobbicie podczas akcji a czas Lotra odbywa się 60 lat pózniej

ocenił(a) film na 8

Właśnie policzyłam dokładnie i wyszło mi 87. Czyli tak pośrodku ;P

ocenił(a) film na 6

To Aragorn nie był jednak zwykłym śmiertelnikiem, czy jest to błąd Tolkiena, bo już się pogubiłem :)

ocenił(a) film na 8
jacelos

Przodkami Aragorna byli Beren i Luthien, czyli śmiertelnik i elfka. Nota bene, byli to również przodkowie Arweny. Tak więc w żyłam Aragorna płynęła odrobinka elfiej krwi. A tak poza tym, to u Tolkiena wszyscy bohaterowi żyją zaskakująco długo.

ocenił(a) film na 8
Phea

Aragorn miał za przodków ludzi Numenoru, którzy otrzymali od Valarów dar długo wieczności - dlatego tyle żyje. Owszem, jest potomkiem Berena, ale to akurat nie powoduje długiego życia :P

ocenił(a) film na 8
casparek

Bycie potomkiem Berena nie, ale bycie potomkiem Luthien - jak najbardziej, zwłaszcza że ona z kolei miała w sobie krew Majarów :P

ocenił(a) film na 6
Phea

A nie chodzi bardziej o bycie potomkiem brata elronda? :)

ocenił(a) film na 8
pemmil

Brat Elronda też był potomkiem Berena i Luthien :P

ocenił(a) film na 6
Phea

Niby tak, ale z wiekiem rodu aragorna więcej wspólnego ma earendil i elros :)

ocenił(a) film na 9
jacelos

Zobacz sobie Lotra w wersji rozszeżnej, tam wszystko wyjsnili :P

ocenił(a) film na 8
jacelos

Wyjaśnili to że Aragorn jest Dúnedainem czyli żyje około 150lat czy jakoś tak. (Nie pamiętam konkretnej liczby)

ocenił(a) film na 4
jacelos

Aragorn wywodził się z rodu Elrosa. Elros był bratem bliźniakiem Elronda. Dzięki ich ojcu Earendilowi jego potomkowie mogli wybrać pomiędzy losem elfa a losem człowieka. Elrond wybrał życie elfa, Elros człowieka (takiego samego wyboru dokonała poźniej Arwena). Elros dożył 500 lat. Z początku jego potomkowie żyli bardzo długo ale z czasem jak się zaczęli mieszać ze "zwykłymi" ludźmi ich lata życia się kurczyły. Aragorn dożył już tylko lekko ponad 200 lat.

użytkownik usunięty
jacelos

Bilbo ma 50 podczas akcji Hobbita a 60 lat pózniej 111. Dzięki pierścieniowi żył po prostu dłużej. Zapewniał mu długi żywot, tak jak Gollumowi

ocenił(a) film na 4
jacelos

Flower_34 ma rację, Aragorn urodził się w 2931 r., a wyprawa na Samotną górę to 2941 r. (za wikią: http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Trzecia_Era )

ocenił(a) film na 4

10 lat ale był znany jako Obierzyświat?! twórca Arcydzieła "Władca Pierścieni" w Hobbicie wali taką gafę? w ogóle po co ta scena, Legolas się skarżył że dostał mało czasu w filmie?! (miał go w cholerę!) a nie powinno go tam być!

ocenił(a) film na 8
reynewan79

Ktoś na forum wyjaśnił, że w filmowym Władcy Pierścieni zrezygnowano z długoletnich przerw, w jakich Gandalf odwiedzał Froda i w efekcie czas wydarzeń przesunął się o 17 lat. Zgodnie z tym faktem, Aragorn ma w czasach filmowego Hobbita 27 lat.

ocenił(a) film na 4
Phea

moim zdaniem niepotrzebna próba spojenia obu trylogii filmowych, pewnie Orlando naciskał "Peter wymyśl jeszcze coś dla mnie" a ile było w filmie Beera ? tylko jedna scena z bezsensownym skokiem z orła !

ocenił(a) film na 8
reynewan79

Przypuszczalnie dlatego, że Beorn nie miał potencjału na żaden sensowny wątek poza tym, że przyłącza się do bitwy. Zresztą są tacy, którym ten obrót spraw pasuje. Na przykład ja ;)

ocenił(a) film na 4
Phea

Twoja wola, ja nie jestem w stanie przełknąć wszystkiego co mi pod nos podstawią, w książce jedną z pięciu armii były wilki/wargowie (zależy od tłumaczenia) tutaj Peter też to olał, a sama bitwa to taki chaos, że nie zdziwiłbym się jakby tam były dodatkowo jednorożce ;)

jacelos

W książkowym Hobbicie Bilbo ma 50 lat na początku wyprawy, a 51 na końcu. Akcja WP zaczyna się 60 lat później, w dniu 111 urodzin Bilba i 33 Froda, ale zanim Frodo wyrusza do Mordoru mija jeszcze 17 lat, kiedy Frodo z kolei ma 50 lat. W czasie akcji Hobbita Aragorn ma 10-11 lat i mieszka w Rivendell.

W filmach skrócono te 17 lat między urodzinami Bilba a wyprawą Froda. Nie wiadomo ile dokładnie mija czasu, ale myślę, że od kilku miesięcy do roku. Ponieważ w filmowych Dwóch Wieżach jest dokładnie powiedziane, że Aragorn ma 87 lat (zupełnie zgodnie z chronologią książkową co do dat urodzin, ale niezgodnie z brakiem tych 17 lat), a 60 lat między przygodą Bilba a początkiem WP zostało zachowane, więc wynika z tego, że w filmowym Hobbicie Aragorn ma około 27 lat i Legolas może go szukać gdzieś poza Rivendell, które Aragorn opuścił mając trochę ponad 20 lat, jeśli dobrze pamiętam.

ocenił(a) film na 8
Nerwen_AG

Alpejskie kombinacje wprowadzające niepotrzebny zamęt. Nie bez powodu PJ przyznano łatkę mąciwody...

ocenił(a) film na 4
durendalos

podobno w rozszerzonej wersji ma się pojawić BUKA !!! ;)