PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249771
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

h t t p s : / / www . facebook . com / hdrf . de/photos/a.10150263584202298.344293.132942232297/10152887131667298/?type=1&thea ter

To i tak nie zmienia faktu, że w wersji kinowej film powinien się bronić, a bez tego waznegho faktu jakim był pogrzeb Thorina, to sami wiecie.

JBridges

Nie działa. Zamieśc link jeszcze raz, bez spacji

JBridges

Dobra, działa. No, całe szczęście że chociaż to dadzą, ale powinno byc to w kinówce.

ocenił(a) film na 3
katie_17

Oczywiście, że powinno być w kinówce tak jak i inne rzeczy. Niestety druga godzina filmu jest tak zła, że to aż boli. Ani nie wiadomo co z wynikiem samej bitwy, nie wiadomo co z wosjkami, co z Dainbem, co z Beornem, co z Radagstem, co z tronem Ereboru, co z laska Gandalfa. Samej bitwy w ogóle jak na lekarstwo, a szumne zapowiedzi był że 45 minut. $5 minut my ass, działań na otwartym polu było max 3-4 minuty. Minimalną aż szczątkową mieliśmy rolę pozostałych krasnoludów. Fili też bardzo mało tekstu dostał. W ogóle nawet za wiele ujęc nie było Filiego w czasie pojedynków. Wiesz kiedy uważam, że film się pierniczy? Wszystko jest dobrze do momentu nadejścia wojsk orków. Krasnoludy wystąpiły z szykiem coś na wzór ateńskiej falkangi i elfyt walczylyu ramie w ramię. Idealnie byłoby gdyby wojska ludzie lefow i krasnoludow sprzymierzyly sie. A tak mamy jakas szarpanine bez ladu i skladu. I nagle Thorin dwalin fili i kili w zamecie bitwy znajduja cztery kozice. Tak jak pisalem, montaz w czasie bitwy wola o pomste do nieba. Widac, że tam jest wyciete sporo, i mam nadzieje ze sporo wycietego bedzie beorna. Licze na scene jak Radagast przekonu8je Beorna by sie dolaczyl i jest retrospekcja jak Beorn byl wieziony w Dol Guldur.

ocenił(a) film na 10
JBridges

Ta scena z Beornem fajna by była :)

ocenił(a) film na 3
Gorkin

9 sekund...

ocenił(a) film na 3
JBridges

a sorry nie zauważyłem słówka "by" hehe sorki. 9 sekund to Beorna mamy w bitwie a faktycznie scena z dol guldur byłaby fajna :) nawet bardzo fajna, zresztą ja bardzo lubię tę postać i bzdury, że jest go mało bo jest ekhm, tajemniczy, są wyssane z palca. Niestety EE znowu będzie leczyło ten film i mam nadzieję, że uleczy. Wersja EE pustkowia spowodowała, że tamten film troche wiecej mial Tolkiena w sobioe ale tak czy siak, za duzo Jacksona i za malo tolkiena w tych filmach. A jak juz wiemy rzeczy wymyslone przez profesora wspaniale sprawdzaja sie na ekranie, dla przykladu chocby zagadki w ciemnosciach, motyle bilba, przedstawianie krasnoludow beornowi, enchanted stream, biały jeleń, rozmowa bilba ze smaugiem i dlatego tak boli ze tak ikoniczna scena jak pogrzeb thorina zostala wycieta.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
spycialec

Na prawdę, przydajesz Beornowi takiej wagi, jakby był co najmniej jednym z członków kompanii Thorina. Beorn jest fajną postacią ale także w książce ma rolę marginalną, ot, kolejna ciekawa postać spotkana po drodze, podobnie jak Bombadil w WP. Akurat scena przedstawiania Bilba i Krasnoludów Beornowi jest fajna, a i humor do niej pasuje, mogliby tylko dać ją ciut wcześniej, zamiast ucieczki przed Beornem- niedźwiedziem, ale i tak jest ok, przypomina trochę scenę, gdy Gandalf i Pippin udają się do Namiestnika Gondoru. Szkoa tylko, że nie pokazano dokładniej wnętrza domu Beorna, nad którym się na prawdę napracowano ( dodatki w wersji EE ) a efektu tej pracy aż tak na ekranie nie widać. Szkoda też, że sam dom nie wygląda tak, jak wyglądać powinien i że w ogóle specjaliści z Wety postanowili rozrózniać jakieś rasy Orków, Trolli, Wargów, itp. przez co nie ma tak dużej spójności pomiędzy trylogiami. Co do wyglądu filmowego Beorna to chodziło o to, żeby w ludzkiej postaci był bardziej zwierzęcy, dziki, nieprzewidywalny. Fajne jest też to, że Beorn- niedźwiedź zachował cechy wyglądu człowieka ( bokobrody, irokez, itp. ), aktorowi zmieniono też kolor oczu i ogólnie podporządkowano postać pod wygląd aktora, wzorując się bardziej na wilkach niż na niedźwiedziach. Sam mam inne wyobrażenie tej postaci ( Hagrid z HP ) ale i ta interpretacja jest ciekawa.

JBridges

szkoda że tak mało tego Beorna będzie. W książce to przecież on zdecydował o losach bitwy zabił Bolga i w ogóle. Boje się o tą ostatnią część pomimo iż jestem fanem dwóch poprzednich.

ocenił(a) film na 3
Aragorn89

No ale trzeba było wlepic Legolasa jako bohatera. Mam nadzieje, że EE jackson nie spartoli i bedzie o wiele wiecej Beorna.

JBridges

A były sceny w czasie bitwy, w których Gandalf miał laskę, którą stracił w 2 części? :)

ocenił(a) film na 3
Imitation

Miał tam laskę ale którą to nie wiem, nie jestem jednym z tych co akurat patrzy na to, wiem tylko że ludzie zgłaszają tu ten problem. :)

JBridges

a okej :D

Imitation

Ja akurat na to zwracałem prawie bez przerwy uwagę i chyba ma ciagle tę od Radagasta.

kamilxxx09

uff no to dobrze :D dzięki :)

ocenił(a) film na 9
Imitation

Na jednym z urywków scen, gdzie Gandalf informuje Thranduila aby powiadomić o zagrożeniu krasnoludy widać błędy w produkcji bo tam Gandalf ma aż 3 różne kostury :)
Najpierw ten od Radagasta, ale z poucinanymi gałązkami przy głowicy, później krótki moment na którym widać jeszcze jego kostur zniszczony w Dol Guldur a później kolejne ujęcie, gdzie znów ma kostur Radagasta ale z całymi gałązkami...
Cóż... czysta magia :D W sumie to czarodziej więc czemu kostury nie miałyby się zmieniać w mgnieniu oka? :D

No ale tak na poważnie...błąd trochę razi, choć w sumie jakoś się to przeżyje.

khazad7_2

To jednak nie jest błąd.

JBridges

Jestem po drugim obejrzeniu i podtrzymuje nasze opinie. Jednak tym razem łatwiej to było znieść. Chyba dlatego, że człowiek wiedział czego się spodziewa. Oprócz przedobrzonego Legolasa, kiepsko zmontowanej bitwy (chociaż jeszcze ta pierwsza połowa, do wyjścia krasnoludów z pałacu jakoś ujdzie, ale też nie jest to nie wiadomo jakie wow, praktycznie żadne wow), najbardziej razi idiota Thranduil. I tez to CGI jest przeholowane. Jeszcze w ujęciach w pomieszczeniach, jak np w pałacu w Ereborze czy Dol Guldur tej sztuczności aż tak nie widać, ale jak sa ujęcia na rzekomo otwartych przestrzeniach..... no comments. W poprzednich częściach jednak były jakieś większe sceny kręcone w prawdziwych plenerach i to jeszcze szło przełknąć, natomiast 3 jest praktycznie cała w CGI. Np. takie sceny jak dyskusja między Bardem i Thorinem jest świetna nie ze względu na scenografię, która jest sztuczna, ale właśnie na aktorstwo. No i oczywiście armia elfów klonów. Masakra. Jakby nie mogli zatrudnić 50 statystów, żeby wypełnić nimi pierwsze rzędy, które są na pierwszym planie a resztę, gdziestam w tyle dodac komputerowo. Albo ewentualnie mogli zrobić motyw z chyba naszych krzyżaków, że nakręcili raz przejazd jakiejś grupki żołnierzy i potem powtarzali to przez kilka minut że niby to przejeżdża kilkotysięczna armia. Wypadło by autentyczniej niż elfie klony.

JBridges

To moze być naprawdę piękna scena.

kamilxxx09

W jej przypadku słowo "MOŻE" jest właśnie najgorsze.

Karton20

Ee tam. Spokojnie :)

ocenił(a) film na 7
JBridges

Widzieliście TO? https://www.facebook.com/hdrf.de/photos/pb.132942232297.-2207520000.1418656701./ 10152883058587298/?type=1&theater

ocenił(a) film na 7
Thranduil231

Jednak jest nasz stary Bolg. Może pojawi się w EE

użytkownik usunięty
JBridges

A najlepsze do EE oczywiście...

ocenił(a) film na 3

No właśnie. Ale za to zobaczysz jak ruda rozpacza po karle, a przy tym gada coś o ciężkiej do wytrzymania miłości, zobaczysz też jak Legolas ma w 4 literach graitację, w dwójce skakał po głowach krasnoludów, to jeszcze zrozumiem, było od czego się odbijać. W trójce gość przechodzi sam siebie. :)

ocenił(a) film na 7
JBridges

pamiętasz może ten rydwan co był w zwiastunie pokazany właśnie nie ma go filmie

ocenił(a) film na 10
realowiec

Rydwanu nie ma?Dlaczego? XD

ocenił(a) film na 7
Gorkin

może będzie w EE

JBridges

Hehe czytałem juz komentarze, ze powinien dołączyć do Avengersów :D

ocenił(a) film na 8
JBridges

Możesz dać lepszy link? Ten nie wchodzi a ja nie wiem, gdzie dać tę spację.

ocenił(a) film na 10
lelen_lis

mi wyskakuje ze strona zostala usunieta :(

ocenił(a) film na 4
JBridges

Jacksonowi chyba ktoś pogroził że usunął taką scene...