PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249869
5,6 60 krytyków

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

-dlaczego Beorn pojawił się w Bitwie na jakieś...4 sekundy?W książce można powiedzieć,że zdecydował o przebiegu bitwy,zabijając Bolga,a tutaj...lekkie rozczarowanie...
-Czemu kompania Thorina po wyjściu z Ereboru od razu nie wsiadła na te "bojowe bawoły",czy co to było?
-Dain na bojowym wieprzu...no...ok
-czyżby małe uczucie między Gandalfem a Galadrielą?wtf?
-po co Saruman polazł z Galadrielą i Elrondem do Dol Guldur,skoro sprzyjał mniej więcej już wtedy Sauronkowi?nie mógł znaleźć wymówki?
-troll rozwalający mury łbem-its a f*cking joke?!
-miłość między krasnoludem a Kate z Zagubionych pominę,choć dla mnie to herezja...
-trochę za krótka śmierć Filego,mogli to trochę rozciągnąć
-ork rąbnął Bilba rękojeścią-dlaczego nie mógł uciąć mu łba?Litość mu okazał?
-matka Legolasa zginęła w Gundabadzie?A co ona tam robiła?Było to w książkach?
-nie pokazali koronacji Daina i Barda...szkoda

Z tego co wiem to o matce Legolasa nie było nic napisane. Dlatego PJ mógł wymyśleć to co chciał. A co do Sarumana to sprzeciwiał się atakowaniu Dol Guldur. Nie sprzyjał Sauronowi tylko szukał Pierścienia dla siebie.

"dlaczego Beorn pojawił się w Bitwie na jakieś...4 sekundy?W książce można powiedzieć,że zdecydował o przebiegu"
Nie "można powiedzieć" tylko właśnie tak było. Walka była wyrównana dopóki nie pojawił się Beorn i nie zdecydował o zwycięstwie nad orkami i wargami.

"Czemu kompania Thorina po wyjściu z Ereboru od razu nie wsiadła na te "bojowe bawoły",czy co to było?"
Muflony

"czyżby małe uczucie między Gandalfem a Galadrielą?"
Nie

"po co Saruman polazł z Galadrielą i Elrondem do Dol Guldur,skoro sprzyjał mniej więcej już wtedy Sauronkowi?nie mógł znaleźć wymówki?"
On o tym zadecydował by zaatakować Dol Guldur. Bał się że Sauron jest za blisko znalezienia Jedynego pierścienia. Saruman też nigdy nie sprzyjał Sauronowi. Chciał wykiwać wszystkich. Grał na dwa fronty.

"troll rozwalający mury łbem-its a f*cking joke?!"
:D idiotyzm no nie :D

"miłość między krasnoludem a Kate z Zagubionych pominę,choć dla mnie to herezja..."
Jak dla każdego kto zna Śródziemie i ten świat od Tolkiena

"ork rąbnął Bilba rękojeścią-dlaczego nie mógł uciąć mu łba?Litość mu okazał?'
Bo w książce Bilbo przeżył?

"matka Legolasa zginęła w Gundabadzie?A co ona tam robiła?Było to w książkach?"
Nic nie ma o matce Legolasa w książkach. Nawet jej imienia nie znamy. A co tam robiła? Zapytaj PJ ;]

"nie pokazali koronacji Daina i Barda...szkoda"
Skok na kasę. Będzie to w wersji rozszerzonej.

Belief

wiem że Bilbo przeżył w książce bo ją nieraz czytałem ale po co robić taką idiotyczną scenę...mogli pokazać jak rąbnął go kamień w łeb a nie... :P

Mnie dziwi czemu mu ta głowa nie odpadła. Dostać z taką siłą od orka będąc małym hobbitem i zachować głowę to trzeba mieć talent. :]

Belief

Pierścień dał mu moc ;)

Akurat ta scena jest dobra. Jest masa innych rzeczy do czepiania. A tutaj fajne nawiązanie do tego ze Bilbo cala bitwę przeleżał nieprzytomny. A Bolg biegł, zobaczył z boku hobbita to go rabnal i biegł dalej.

Joecrou

A to Bolg go rąbnął?

Belief

A no ;)

1. To jest mój drugi z kolei największy zarzut w stronę dzieła Jacksona. Pierwszym jest brak tytułowej Piątej Armii, drugim właśnie to. Walka była wyrównana do samego końca, a nawet można powiedzieć, że to orkowie mieli przewagę- dopiero przybycie Wielkich Orłów i Beorna odmieniło losy samej potyczki. Scenarzyści Petera zwyczajnie spieprzyli to i nie tylko to.
2. W sumie to i dobrze. W książce oddziały Wolnych Ludów były zepchnięte przed bramę Ereboru. Dopiero wyjście Thorina pozwoliło zwiększonymi morale zaatakować i zepchnąć orków w dolinę. W każdym razie o ile pamiętam nie było słowa o żadnym ujeżdżaniu kozłów, czy tam muflonów, w książce, więc dobrze, że i tego nie było.
3. To mi aż tak nie przeszkadzało, ale fakt- to głupie.
4. Nigdy czegoś takiego nie było, ale Peter to pokazał. Dość duża nadinterpretacja z jego strony, bo choć Galadriela z całej Białej Rady najbardziej pomagała i sprzyjała Gandalfowi to o uczuciu nie ma co mówić.
5. Saruman nigdy nie sprzyjał Sauronowi. Chciał zdobyć Pierścień- to był jego cel.
6. Scena całkowicie przesadzona, zwłaszcza, że rozpadające się ruiny Dale padłyby na jeden cios młota z ręki trolla.
7. To jest herezja. Najgorszy dodatek od Petera Jacksona. Winę za to ponosi jedna ze scenarzystek (chyba nawet prywatnie żona reżysera), która narzekała na świat zdominowany penisami i dopisała do tego kiczowaty wątek miłosny, by postać kobiety uchodziła w filmie za ważną.
8. To jest wina nietrzymania się książki. W Hobbicie Tolkiena scena śmierci Filliego i Killiego w bohaterskiej obronie Thorina była jedną z bardziej wzruszających, a Filliemu w filmie dano durnowatą śmierć, w śmiesznie krótkim czasie. Pomijam też fakt Killiego, który z zamiarem zemsty rzucił się na orków, ale gdy zobaczył Tauriel wszyscy natychmiastowo zmuszeni jesteśmy zapomnieć, że przed chwilą zginął jego brat i najwierniejszych towarzysz życia.
9. Słabo pamiętam tę scenę, ale wydaje mi się, że nie było w niej nic takiego strasznego. Prawdopodobna i możliwa.
10. Nie znamy matki Legolasa, to jest całkowity dodatek scenarzystów.
11. Zostaną pokazane w Edycji Rozszerzonej. Zwykły pęd na kasę ze strony reżysera- być może wie, że już za Śródziemie się nie weźmie i stąd takie zagranie (powiedzmy sobie szczerze- inne jego filmy nie mają zbyt wielkiej popularności). Szkoda, wielka szkoda, bo to jedne z ważniejszych wątków książki Tolkiena.

ALbatrOS1996pl

Wszystko ok, tylko Beorn w sumie w filmie pokonał całą drugą armię Bolga razem z orłami. Ale jego 11 sekundowe wystąpienie to jakiś żart i kpina.
"W Hobbicie Tolkiena scena śmierci Filliego i Killiego w bohaterskiej obronie Thorina była jedną z bardziej wzruszających" No bez przesady. W książce mamy dosłownie jedno krótkie zdanie napominające o tym że bracia zginęli broniąc Thorina, i tyle. Jednak zamiast w filmie zrobić wzruszającą scenę i rozwinąć to, postanowili zupełnie ją zmienić...

Joecrou

Jeśli chodzi o Beorna i Orłów to o tym wiem. Może faktycznie trochę źle to ująłem i wyglądało inaczej.
Co do śmierci braci to mi się wydaje, że tu nie przesadzam. Owszem, zostało to przedstawione krótko, ale wyobraźnia działa swoje i przed oczami widzimy dwóch braci walczących w obronie Thorina i w jego obronie ginących. Chodzi o to co sobie dopowiemy.

ALbatrOS1996pl

Fili i Kili w książce chyba nawet żadnego zdania nie wypowiadają. Ale skoro Jackson pokazuje tak ich wieź przez cale 3 filmy, to aż się prosi by pokazać ich razem, broniących Thorina... No nie wiem co im strzelilo do głów by wprowadzić jakis idiotyczny romans...