chyba zapomniałem lub mi wyleciało z głowy.
a wiec pytanie brzmi - jakie to pięć Armi będzie walczyło ? mając na uwadze że pojecie Armi Tolkien zastosował znając jego definicje - armia obejmuje kilka związków taktycznych oraz jednostki rożnych rodzajów wojsk.
1 - Gobliny/Wargowie/Orkowie
2 - Elfy
3 - Ludzie z miasta
4 - Krasnoludy z Żelaznych Wzgórz.
czyżby piątą armią miała być garstka orłów i Beorn? ew obrońcy Ereboru ?
:-)Pozdrawiam
oby pan PJ nie dorzucił tam czegoś od siebie :-)
Wydaje mi się że stanowią wspólny zwiazek taktyczny. Jak jeźdźcy i ich konie. A.pamiętasz Czy było gdzieś powidziane że operują osobno? :)
Pozdrawiam Marcin
Liczę że PJ nie zrezygnuje z armi goblinow na rzecz ekipy Bolga i Azoga.
Ewidentnie w filmie Bolg dowodzi W ekipie z Dol Guldur, a kto będzie dowodził goblinami....:)
gdzieś kiedyś PJ mówił, że jak skończą kręcić, to im wyjdzie 6,7 lub nawet więcej armii. Macie jakiś pomysł, kto będzie jeszcze walczył? Chyba, że jako armię rozumiemy rasę, to można doliczyć sporą rolę orłów, ewentualnie Majarowie, jako Gandalf, Radagast, może przez chwilę Sauron, gdzieś wydający rozkazy, bo on raczej do czynnej walki się nie włączy. Chyba, że Bilbo grzecznie mu odda Pierścień, ale na to raczej nie liczę :) Może jacyś przedstawiciele "innych" ras jak trole, pająki, czy nietoperze. A co wy myślicie?
Piotruś Dżekson już trochę za bardzo pojeżdża z swoją fantazją i interpretacją nie których fragmentów.
Bardzo mnie boli scena z Beornem - wizyta krasnoludów , ale jako fan (nie mylić z fanatykiem) Tolkiena cieszy mnie fakt że cokolwiek jest ekranizowane - znam oryginał i znam czyjaś wizje - zanim były nakręcone filmy każdy z nas podczas czytania książek inaczej sobie to wyobrażał - trzeba z częścią wizji Piotrka(PJ) się zgodzić , część opłakać a część przemilczeć i wybaczyć. jako całość filmy stanowią wybitne dzieła choć nie trzymają się na pewno tego co jest w książkach.
Bitwa będzie na pewno wadowicka, epicka i heroiczna. dziś żałuje że moja 9 letnia córka przeczytała książkę bo nie zaskoczy jej zakończenie - :-) .
PS . Obyśmy i My znający historie z książki nie mieli opuszczonych "kopar" po oblukaniu 3ciej części przygód Bilbo Bagosza - heheheheheheheh
tak jest khazad7_2 - czekamy i się domyślamy i nic nietwierdzimy na pewno :-)