PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 420 tys. ocen
7,6 10 1 420358
6,5 59 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Może mi ktoś wyjaśnić jak wytwarza się orków bo ostatnio odświeżyłem sobie WP Drużynę Pierścienia i ta sprawa mnie lekko zaintrygowała?

Gocol

Orkowie "robią się sami" tzn rozmnażają się tak jak ludzie i Elfy. Taką informację zawarł Tolkien w Silmarillionie :)

ocenił(a) film na 8
Belzebubich

Orkowie to chyba splugawione Elfy, yep?

Werhaq

Zgadza się, tak powstała rasa Orków ale później przecież rozmnażały się same ;)

ocenił(a) film na 8
Gocol

Według filmowego Sarumana (nie wiem jak w książce) Orki i gobliny (w filmach to dwie różne rasy, w książkach to to samo) zrodziły się najprawdopodobniej z elfów. Skorumpowane przez złe moce "zmutowały"

ocenił(a) film na 10
Gocol

Recepta jest prosta. wystarczy tylko być wkurzonym, spragnionym potęgi i władzy Valarem. Kiedy już nim będziesz, bierzesz elfów, wtrącasz do plugawych podziemi, torturujesz, dręczysz, deformujesz, zatruwasz złem tak długo, aż zamienią się w orki.

ocenił(a) film na 8
Gocol

poprostu mama ork i tata ork robia bzyku bzyku a potem po 9 miesiacach z mamy orczycy wychodzi male orczatko i tyle w temacie

ocenił(a) film na 8
Gandalfnator

coś w tym jest. Mam pewne skojarzenia.

ocenił(a) film na 7
Gocol

EineHexe napisała
"...Recepta jest prosta. wystarczy tylko być wkurzonym, spragnionym potęgi i władzy Valarem. Kiedy już nim będziesz, bierzesz elfów, wtrącasz do plugawych podziemi, torturujesz, dręczysz, deformujesz, zatruwasz złem tak długo, aż zamienią się w orki...." to też

Ale bardziej prawdopodobne są manipulacje genetyczne i krzyżowanie elfów ze zwierzętami ( może to być to plugawienie) i krzyżowanie pomiędzy sobą najbrzydszych elfów, co Morgoth pewnie robił no bo jak inaczej ?

ocenił(a) film na 8
Srebrny_Wilk

Nic z tych rzeczy. Gdybyś był Elfem Wysokiego Rodu który został zmuszony do życia z ciasnych jaskiniach. korytarzach, w sąsiedztwie lawy, oparów siarki, pyłów i ognia to dziesiąte pokolenie po tobie byłoby już zgarbione od niewolniczej pracy kilofem, skórę miałoby popękaną z bruzdami wypełnionymi siarką, zniszczoną kwasem siarkowym, oparzeniami a twój głos zmieniłby się na skutek pylicy i oparzeń strun głosowych. A ponieważ o jedzenie toczyła by się śmiertelna rywalizacja, żeby przeżyć dopuszczał byś się kanibalizmu

ocenił(a) film na 8
tar_atanamir

dokładnie tak a potem jak juz wyzej napisalem tata ork i mama ork....

ocenił(a) film na 8
tar_atanamir

hymmmm a jak myslicie co z pociagiem orkow do elfowych dziewojek??? wkoncu to ze zostali splugawieni nie oznacza ze nie pociagaja ich jasnoskore gladolice i o pieknych ksztaltach elfki :-) O biada takim istotkom jesli dostaly sie we wlochate lapska orkow.... Ciekawe co bu z tego wyszli ??

ocenił(a) film na 8
Gandalfnator

człowiek

ocenił(a) film na 7
tar_atanamir

Niektórzy Elfowie byli dziesiątki lat wiezieni i torturowani przez Morgotha i fizycznie ich to nie zmieniło, przynajmniej nie tak bardzo (Silmarilion). Na pewno sie dopuszczał krzyżowania najbrzydszych ze sobą albo z goblinami czy innymi potworkami.

Pamiętacie te sztuczne macierze z których wychodziły Orki w fimie ? to było klasyczne krzyżowanie gatunków, albo nawet jakieś manipulacje na poziomie komórkowym w końcu Saruman nie w ciemie bity, proch wynalazł na długo przed chinczykami.

ocenił(a) film na 10
Gocol

szturchnelo by sie taka orkowa mamuske co? Xd

Gocol

Ale w sumie to... gdzie były orkowe kobiety? Były w ogóle jakieś? :D

ocenił(a) film na 8
redpinkbunny

Dobre pytanie

ocenił(a) film na 9
redpinkbunny

Zapewne były. Elfowie rozmnażali się tak jak Ludzie, a okrowie to upodleni elfowie, więc raczej 'zwyczaje' rozpłodowe im się nie zmieniły. Po prostu o tych samicach nikt nie wspomina.

ocenił(a) film na 10
michalw95

Może, podobnie jak u krasnoludów, obie płcie wyglądały w zasadzie identycznie i taka, dajmy na to, paskudna morda z Morii, atakująca krasnoludy z mieczem w krzywych łapskach, równie dobrze może być orkiem, jak i eeee... orczycą.

ocenił(a) film na 9
EineHexe

To logiczne że 'orczyce' urodą nie grzeszyły ^ ^"