Mam pytanie w norze u Bilba krasnoludy spiewaly piosenke podczas sprzatania, wie ktos moze jak
sie nazywala lub ma do niej link? Z gory dzieki !
Wiem że Tolkien unikał skojarzeń. Jak tak posłuchałem to wydaje mi się że krasnoludy to Szkoci. w końcu nawet pochodzą z północy
Można by polemizować :)
Shire, Bree to sielankowa Wielka Brytania (wschód), Rohan/Gondor to europejskie potęgi (Francja, NIemcy) - 'wodzowie zachodu', Mroczna Puszcza i tamte tereny to dzika północ (Szwecja, Norwegia), Ithilien i tereny blisko Mordoru to Polska/Ukraina, a Mordor to niedobra Rosja xD
Tu pasuje :) Ale Mordor to wschód czyli Rosja ;D
Minas Morgul to taka Warszawa zaraz po wojnie :)
Szukajmy czegoś w Europie, żeby mapa się w miarę zgadzała ;) To może właśnie Paryż (wieża tu i tu), a Minas Tirith będzie Rzymem :)
No dobra ale co z Lothlorien. W Europie z takich lasów to tylko puszcza białowieska została ale geograficznie leży hen za Mordorem-Berlinem na wschód od niego
Lothorien Tolkien wcisnął żeby uniknąć skojarzeń xD Możemy założyć że to wesołe Czechy :)
Podobno potrafią być bardzo weseli... a Czech to wesoły :) Ale nie, nie uważam tak ;)
? No chyba że przyjmiemy że Mordor to ZSSR. Chociaż co Berlin to Berlin. Uruk-haj nawet podobne hełmy nosili
to w sumie pasuje tylko ze jesli franja jest gondorem to rohanem kto jest? zakladajac ze pomogl niechetnie to moze zsrr ktore przystopilo do aliantow? jesli przelozyc bitwe o srodziemie w realia ll wojny bo jesli tolkien pisal o czasach nadchodzacych to mordor(czerwony;) ) byl niewatpliwie w moskwie ja bym wiec stawial ze w berlnie w nrd bylby isengard zas rohan to rfn, gondor bedzie francją. co do krajow polnocy i shire jako brytanii zgoda. zas lothlorien, no powiedzmy stany albo rivendell to stany, w kazdym razie elfy jako najpotezniejsza rasa musi byc w usa-najpotezniejszzym antagoniscie rosjan. co wy na to?
Mordor = Japonia (poddali się najpóźniej) lub ewentualnie Rosja (zabiera Ithilien, minas Ithil itd., ale nigdy nie walczy przeciw Isengardowi)
Isengard = Niemcy
Orkowie z Gór Mglistych = Włochy (cienkie pasmo gór to ich ziemie, przypominają włoski but "bez czubka")
Orkowie z Gundabandu = Rumunia,Węgry
Rhun = Rosja
Harad = Słowacja,Bułgaria, Serbia może być Jugosławia
Gondor = Anglia (Niezdobyte Minas Thirith to Londyn)
Rohan = Francja (Edoras padł szybko jak Paryż)
Wysokie Elfy = USA
Krasnoludy,Dale = Norwegia,Finlandia
Litwa, Łotwa = Minas Ithil (Morgul), Dol Guldur (Mroczna Puszcza), Ithilien
Polska, może i Czechy = jak wyżej + tereny przy Isengardzie.
Mordor = Japonia (poddali się najpóźniej) lub ewentualnie Rosja (zabiera Ithilien, minas Ithil itd., ale jest przecież głównym złem, a Rosja później "pomagała" aliantom)