Nie czytałam książki, więc proszę o wyrozumiałość. I tłumaczenie w miarę przystępne. Nie zarzucajcie mnie imionami i miejscami, których nie będę w stanie zrozumieć, bez znajomości Hobbita. Z góry dzięki ;)
A odegra jakąś ważniejszą rolę oprócz obrażania Thorina (widziałam w zwiastunie)? Wygląda trochę jak nie z Hobbita. Aha i on jest człowiekiem?
Wow! To musi mieć dobrego cela ;) Nie no żart. ;) To ciekawe, że zabije smoka ktoś spoza głównej obsady. ;)
W sumie skoro już tyle zmienili to czemu nie?:) Legolas rozwalający Smauga...niiiice:)
Legolas wyskakuje zza drzewa z Tauriel przyczepioną do jego kapoty i posyła strzałę w smoka. ;) Legolas ma w Hobbicie takie niebieskie oczy, prawie jak neony w LOTR tak nie było, prawda?
No z tego co napisałeś w temacie wynika, ze nawet ksiażki nie czytałeś, więc nie wiadomo, co ci tam do głowy mogło przyjść.
Tak przymus, jesli chce się cokolwiek na ten temat wiedzieć. Zreszta po co ten temat. Od takich rzeczy są Google.
No to może warto przeczytać książkę. 200 parę stron, w 2 miesiące się wyrobisz ;-) Ja się wyrobiłam w tamtym roku. Polecam. To najlepsze wyjście.
Tylko żebyś sie nie rozczarowała ...ja jednak proponuję zacząć od Silmarillionu ...
Może faktycznie jak radzi straightlines od Hobbita poprzez Lotra a na koniec jako dopełnienie Silmarillion ;) Pozdrawiam i zachęcam do lektury .
Moim zdaniem, warto czytać Tolkiena chronologicznie. Od Hobbita do Sillmarilionu. To najlepsza kolejność.
chronologicznie to właśnie raczej od Sillmarilonu, ale Hobbit faktycznie na początek jest najlepszym wyjściem, polecam spróbować po angielsku, książka dla dzieci wiec łatwo się czyta a w polskim przekładzie moim zdaniem sporo się traci.