PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506848}
8,0 17 tys. ocen
8,0 10 1 17497
Home - S.O.S. Ziemia!
powrót do forum filmu Home - S.O.S. Ziemia!

Kilka wersji ?

ocenił(a) film na 8

Na YouTube można obejrzeć ten film w całości. Problem w tym, że jest kilka wersji. Znalazłem taką co trwa około 1,5h i taką co trwa niecałe 2h, no i jest ponoć taka ponad 2h. Która wersja jest "oficjalna" i z czego wynikają te różnice? Bądź co bądź, ubytek 30 minut to już sporo.

ocenił(a) film na 10
srick.pl

Oficjalna wersja angieskojęzyczna (z Glenn Close jako lektorem) ma 1h:33min, podobnie francuska. Niektóre inne jak arabska, rosyjska czy włoska mają 1h:29min, natomiast oficjalna polska (z polskim lektorem) właśnie niespełna 2h, a dokładnie1h:58min. O dłuższych wersjach nie słyszałem i nie wiem dokładnie co jest powodem tych różnić w długości. Jeśli miałbym doradzić coś od siebie tym co nie widzieli to polecam oglądanie wersji z polskim lektorem, jest wg. mnie znacznie lepsza od angielskojęzycznej.
Dodam, że polska wersja (prywatny upload i niestety tylko w SD), która dostępna jest na yt ma czas 1h:53min, ale wynika to tylko ze sposobu kompresji i innej liczby klatek na sekundę, sam film nie jest skrócony.

ocenił(a) film na 8
aqu32

Ok, nie znam się, ale jeśli dobrze rozumiem twój wywód, to zmiana wskaźnika ilości klatek/sekundę spowodowałaby spowolnienie odtwarzanego filmu w stosunku do pliku wyjściowego, ale żeby aż tak? Poza tym zmiana sposobu kompresji (kodeka) ma raczej wpływ na wielkość pliku, a nie na jego długość.

ocenił(a) film na 10
srick.pl

Nie miałem na myśli zmianę kodeka, lecz właśnie różną ilość klatek na sekundę, co można zmienić w ustawieniach podczas kompresji z wersji HD do SD.
Ja na dysku mam wersję HD, która trwa 1h58min.
A co do aż tak znacznej różnicy w długości... Proste obliczenia: dla 24 klatek/sek i 25 klatek/sek. Wersja z 24 kl/sek jest o 1/24 dłuższa od wersji z 25 kl/sek. Dla długości 1h58min28sek mamy: 118,5min/24=4,94 (czyli 4 min 55 sek). Różnica w długości dla mojej wersji, a wersji umieszczonej na yt wynosi dokładnie 4min 55 sek :)
Identyczna sytuacja ma zapewne miejsce dla wersji 1h33min (ang, fra) i 1h29min (ros,ita).

ocenił(a) film na 8
aqu32

p.s. Na filmwebie w informacjach o filmie jest podana długość 126 min. I na różnych stronach (do pobrania) podają właśnie taki czas do wersji z lektorem. Z ciekawości przyglądnę się obu, tj, krótszej z napisami i dłuższej z lektorem. Film jest ładnie zrobiony :)) więc to nie będzie aż taka strata czasu :P

ocenił(a) film na 10
srick.pl

A na IMDB 95 minut ;-) Pomieszanie z poplątaniem.