PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6259}

Humanoidy z głębiny

Humanoids from the Deep
1980
5,3 720  ocen
5,3 10 1 720
6,8 4 krytyków
Humanoidy z głębiny
powrót do forum filmu Humanoidy z głębiny

4/10

ocenił(a) film na 4

Dużo kiczu, tandety i taniości więc... da się go oglądać. Mało tego, przy piwie ogląda się go z uśmiechem na ustach i nieskrywaną radością. Ale jeśli spojrzeć na ten film już bardziej obiektywnie, to oczywiście nie jest już tak różowo... od samego początku widać, że film nie aspiruje do nagród typu Oscar toteż nie można od niego oczekiwać cudów. Ale dla mnie nie sprawdza się prawie w ogóle jako horror - scen typowych dla gatunku w nim jak na lekarstwo, a jeżeli już są, to ani trochę nie podwyższają napięcia. Więcej mamy za to (tutaj już nie jestem pewien czy zamierzonej) komedii. Potworki zwane "humanoidami" wyglądają trochę obleśnie - ale nie w sposób, który mógłby widza przestraszyć. Powiedziałbym raczej, że ich wygląd jest irytujący, po prostu ich charakteryzacja jest do kitu, wyglądają jak nie wiadomo co... to też dodaje filmowi ten specyficzny, kiczowaty klimat. Aktorzy nie powalają, ale też nie mają po co - film niezależnie od nich toczy się własnym, dziwnym tempem. Końcówka to tradycyjny dla kina niższej klasy chaos, mający być prowizorycznie dramatycznym, pełnym wszystkiego rozstrzygnięciem, na którym widz zwykle przysypia bo i tak od początku wie, jak to się wszystko skończy. Tak też się dzieje ale na deser mamy jeszcze scenę, kończącą już definitywnie film, w której oglądamy narodziny humanoida niczym z Obcego. Moja ocena: 4/10.

Shady_Yo

Odebrałem film podobnie. Film na swój urok, ale jest przewidywalny i kiczowaty, nie wzbudził we mnie większych emocji. Dałem mu taką samą ocenę 4/10.
Wszystko jest naciągane i bohaterzy zachowują się irracjonalnie, np. to uciekanie ludzi z imprezy z nad plaży wydaje się trwać w nieskończoność, normalnie to by trwało max. 2 minuty i nie byłoby już nikogo, a tutaj gonią potwory, tu sobie gościu stoji z laską i komentuje, nic nie robi z tego i nagle się dziwi, że go atakuje potwór.
Do tego pisk, wrzask chyba przez 15 minut. Poza tym jak jest taka sytuacja, to normalnie powinno się wzywać służby, żeby się tym zajęły, a tu 3 osoby w pojedynkę chcą ogarnąć calą sytuację..
Lubię jednak w takich filmach więcej realizmu, bo to powoduje, że człowiek zaczyna traktowąć to bardziej na powaznie, i wtedy są większe emocje.