PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546529}

Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 117922
7,4 74 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Przecież Polacy naprawdę mordowali Żydów i do dnia dzisiejszego panuje u nas ogromny antysemityzm. Tak że dlaczego się oburzacie?

NikKlik

Nie wiem. Spytaj Stalina.

Nancysek

Dziękuję za niezwykle inteligentną i błyskotliwą odpowiedź! Jesteś mistrzem argumentacji i rzeczowej dyskusji.

NikKlik

Dziękuję. Wiem o tym od dawna!

NikKlik

NSDAP jak sama nazwa wskazuje narodowy socjalizm. Innymi słowy jest to połączenie ideologi skrajnie prawicowej i skrajnie lewicowej.

Podobnie z Faszyzmem wszak Benito Mussolini był najpierw w partii lewicowej.

Antysemityzm też dotyczy samej lewicy (patrz prosces lekarzy po II wojnie światowej w ZSRR)

Ksenofobia? też dotyczy lewicy: (patrz stosunek państwa ZSRR do Polaków w latach 1937-1941)

Co gorsze synteza ideologii skrajnie lewicowej i nacjonalistycznej czy skrajnie lewicowej, czy skrajnie prawicowej. Historia dała nam odpowiedź, że najgroźniejsze są reżimy czysto lewicowe, potem lewicowe o charakterze narodowym i dopiero na końcu prawicowe.

ammrass

Hitler otrzymał w ostatnich demokratycznych wyborach 33%. To nie jest większość bezwzględna, konieczna była koalicja z prawicowymi chadekami.

Viljar

Hahaha Viljar teraz to dowaliłeś "ogrom narodu niemieckiego nie zgadzał się przecież z Hitlerem". Wiesz powinieneś wziąć sobie lekcje historii, jeśli niemcy nie popierali Hitlera to jakim cudem doszedł do władzy? Jak to możliwe że podbił tyle terenów? Przecież to jasne, że niemcy go popierali, obejrzyj sobie przemówienia Hitlera. Zgadzali się z tym co głosił i tak jak on uważali się za "rasę panów".

A co do wybielania się niemców na świecie, to może nie zauważyłeś ale używają terminu "zbrodnie nazistowskie", a przecież to były niemieckie zbrodnie. Tak właściwie to niemal wszyscy niemcy byli nazistami. Zacznijmy nazywać rzeczy po imieniu...

ocenił(a) film na 7
Lilith963

nie wszyscy się uważali i patrząc na poczynania Hitlera Niemcy powoli odwracali się od dyktatora. Zresztą wystarczy poczytać o prześladowaniach Niemców , aresztowaniach, ich ruchu oporu itd etc. Wiem ze to trudno zrozumiec ale nie kazdy Niemiec jest zły :)

ocenił(a) film na 6
Decepticon_43

oooo... a gdzie Pani dorwała takie statystyki... może jakiś wykres słupkowy, albo kołowy najbardziej mi działa na wyobraźnię...

ocenił(a) film na 7
barton79

a to twierdzisz, że wszyscy Niemcy to naziści?

ocenił(a) film na 6
Viljar

Daleko posunięta interpretacja ;-) Stwierdzam tylko, że nie każdy naród mordował żydów.

ocenił(a) film na 7
barton79

tego nie wiem, ale wiem że zarowno w Polsce i Niemczech byli dobrzy i źli

ocenił(a) film na 6
Viljar

byli, są i będą...

Viljar

A więc uważasz, że Polacy zbudowali drugi Oświęcim, Majdanek, Treblinkę, KL Warshau, prowadzili Blitzkrieg, weszli w układ z Japończykami, a więc byli współwinni ataku na Pearl Harbor, dokonali wchłonięcia Austrii, zrównali z ziemią Warszawę, wymordowali 1/3 Polaków? Powiedz mi do jakiej szkoły chodziłeś. Byłes zapewne także pilnym uczniem! Rodzice wychodzili dumni z wywiadówek, że ich syn (?) tak świetnie się uczy i dostawali pochwały od nauczycieli. Pogratulować wiedzy historycznej zapewne Oksford wysiada przy poziomie twojej wiedzy i umiejętności dedukcji.

ocenił(a) film na 7
Nancysek

a skąd taka interpretacja moich słów. czy wy prawicowcy musicie wszystko demonizowac i gryzc bezustannie scianę ze zlosci.
piszemy o polakach ktorzy mordowali zydow i jest to fakt. faktem jest tez to ze w polsce panuje ogromny antysemityz do dnia dzisiejszego.
Czy to polacy są odpowiedzialni za II wojne swiatowa? nie chce mi sie nawet odpisywac na te glupoty ale napisze ze oczywiscie ze nie. Polski narod wycierpial niewyobrazalnie wiele w czasie II wojny swiatowej i moge byc tylko dumny z postawy moich przodkow, ale na pewno nie tych ktorzy zabijali i okradali innych ludzi. Swiat nie jest czarno bialy zrozumcie to w koncu.

Viljar

Zmuszanie narodu, którego 1/3 zginęła na skutek działalności państwa sąsiedniego, i który od wieków ochraniał Żydów przed prześladowaniami do płacenia gigantycznego odszkodowania za stojące w Polsce kamienice, które zniszczył sąsiad jest raczej łagodnie mówiąc niegrzeczne i jest przejawem niewdzięczności dziejowej. Jak sądzisz?

ocenił(a) film na 7
Nancysek

"stojące w Polsce" - myślę jest kluczowym stwierdzeniem.

Viljar

Czyli według ciebie Auschwitz, Majdanek, Treblinka itp. były obozami prowadzonymi przez Polaków?

użytkownik usunięty
Nancysek

chodziło mu o to, że "stojące w Polsce" - a nie "polskie, należące do Polaków". Sensem jest to, że nie należały do Polaków.

Viljar

Za trudne pytanie dla ludzi, którzy sami piszą o sobie, że "prawda historyczna dla nich nie ma znaczenia"?

Viljar

Za trudne pytanie dla ludzi, którzy sami piszą o sobie, że "prawda historyczna dla nich nie ma znaczenia"?

Viljar

Viljar

użytkownik usunięty
Viljar

Już zgłoszone do usunięcia.Nie karmić !.

ocenił(a) film na 6

Jesteś bohaterem

barton79

a ty zerem

ocenił(a) film na 4
Viljar

Wolińska, Morell, Szechter - żydzi mordujący polskich patriotów! Czemu nie kręci się o nich filmów, nie opisze się ich zbrodniczej działalności? Czy te antypolskie filmy kręcą Polacy czy rodacy wyżej wymienionych żydowskich bandytów? Zastanów się nim napiszesz coś głupiego!

ocenił(a) film na 7
hafen

hmmm może zaproponuj jakiemuś scenarzyście dobry temat, zapoznaj się z reżyserem i wspolnie zrobcie tai film. Moze po prostu osoby ktore chcą takich filmow pro polskich antyzydowskich kompletnie nie umieją ich robić. To już chyba peszek, że filmowcami są ludzie antypolscy. Zrobcie cos z tym hjak Wam to przeszkadza, bo ja wiem uczcie się reżyserii

Viljar

Czy myślisz, że taki film miałby duże szanse na Oskara?

ocenił(a) film na 7
Nancysek

jeśli byłby nakręcony w podobny sposob jak Ida to oczywiście że tak

Viljar

Co to znaczy "w podobny sposób"?

ocenił(a) film na 7
Nancysek

subtelny nieoczywisty poetycki

Viljar

Nieoczywisty? Czy chodzi np. o prawdę historyczną?

ocenił(a) film na 7
Nancysek

w kinie ?? dla mnie nie jest ważna :) a czy ty w ogole rozumiesz kino?

Viljar

NO I TO JEST KLUCZOWE STWIERDZENIE: "DLA MNIE PRAWDA HISTORYCZNA NIE JEST WAŻNA". Teraz już wszystko rozumiemy jako Polacy.

ocenił(a) film na 7
Nancysek

no w kinie ważne jest dla mnie co innego. nie oceniam filmu przez pryzmat tego czy to co się w nim wydarzyło jest czy nie. chodzi o magię kina. a jeśli chodzi o prawde historyczną w ogóle to od tego są filmy dokumentalne.

Viljar

No to zerknij na prawdziwe historie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Koniuchach

ocenił(a) film na 3
Viljar

na prawdę ze swoimi poglądami powinieneś się wkręcić w branżę filmową,wróżę ci szybką karierę.
Jak się kręci film,gdzie historia jest głównym bohaterem to powinno się z góry założyć,że przez ten pryzmat film zostanie oceniony.Jak ktoś tego nie wie to jest po prostu ignorantem.Prawda historyczna nie jest ważna np w animacji "gdzie jest nemo",a jak ktoś pisze że w takim filmie jak Ida prawda historyczna nie jest dla niego ważna to po prostu szkoda mi klawiatury na dyskusję.

ocenił(a) film na 7
levy42

jakimi poglądami? czy ty troche nie przesadzasz??? obejrzałem w końcu tę Idę i na serio nic w niej antypolskiego i strasznego nie widzę. Boże, jesteście szaleni.

Viljar

A gdzie mordowali? W Koniuchach może?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Koniuchach

Viljar

Jeden, niezaprzeczalny i najważniejszy fakt odnośnie Żydów w Polsce... W całej okupowanej przez Niemców Europie za pomoc Żydom groziła kara grzywny... w Polsce kara śmierci! Więc to, że w Polsce ludzie nie pomagali Żydom czy nawet ich wydawali można jakoś usprawiedliwić! Pomimo kary śmierci za jakąkolwiek pomoc dla Żydów znalazło się najwięcej ludzi, których dziś nazywamy "sprawiedliwymi wśród narodów świata".

mikros7

No właśnie. Nie doczekaliśmy się cienia wdzięczności za to, że w ogóle chcieliśmy to robić.

ocenił(a) film na 7
Nancysek

a czego byś oczekiwał? myślę, że Ci co ratowali Żydów po prostu ratowali człowieka nie Żyda, Roma, czy kogoś jeszcze i pomników nie oczekują. Ale taka osoba jak Ty może tego nie zrozumieć.

Viljar

Pewnie powinniśmy im oddać każdą ziemię , kamienicę i wypłacać odszkodowania.
Aj waj za karaj

ocenił(a) film na 7
kadim_filmweb

a Ty czego byś oczekiwał? Bo piszesz czego oczekują oni. Poza tym to akurat były ich kamienice ich ziemie etc więc czemu ich potomkowie mają ich nie odzyskać? Nie rozumiem tego.

Viljar

Oni właśnie biorą i jeszcze oczekują w zamian ile kosztowało to muzeum , cały kraj na to stać na ich zachcianki ?

ocenił(a) film na 7
kadim_filmweb

aha rozumiem ze nie umiesz odpowiedziec na moje pytanie :) ok

Viljar

Ciekawe jak byśmy wycieli z filmu cały watek żydowski i w to miejsce wstawić coś innego ciekawe czy by wygrał ?
To nie jest sukces polskiego kina mailiśmy dwa świetne dokumenty żaden nie dostał nagrody.
Zrobili z Idy konia trojańskiego i taka zagrywkę nazywasz sukcesem bez przesady.

ocenił(a) film na 7
kadim_filmweb

też jestem ciekawy i mimo wszystko nie jestem tak sceptyczny jak Ty wierząc, że oscara by dostał. Ale to już zależy od światopoglądu. ja wierzę w szczerośc intencji i dobro, ty możesz nie wierzyć.

Viljar

Oj drogi Piotruś świat nie jest taki jaki ci się wydaje wystarczy wyjść z tej Nibylandii i trochę podróżować.

ocenił(a) film na 7
kadim_filmweb

no widzisz przynajmniej żyję sobie szczęśliwie w swojej Nibylandii i czerpię ze świata ile się da. A jaki jest świat doskonale wiem, tyle, że nie wszyscy ludzie są źli.. nawet Niemcy, Rosjanie i Żydzi :)