To jest nowy poziom propagandy! Absolut spryciarstwa! Mamy dwie płaszczyzny : jedna stanowi pelerynę dla drugiej. Otóż motyw stalinowskiej zbrodniarki – żydówki stara się zrównoważyć kompletną historyczną kalumnię jaką jest Polak – pogromca Żydów i to jeszcze chłop! Chłop który był największą przesądliwą a równocześnie religijną komórką społeczną w tamtych czasach gdzie takie czyny były po prostu w środowisku wiejskim nie do pomyślenia! Polacy ryzykowali własnym życiem żeby Żyd mógł się u niego najeść i zachrapać za workiem pełnym mąki! Nie kto inny jak Polacy założyli Żegotę z pomyslu polskiej ziemianki i urodzajnej pisarki – Zofii Kossak Szczuckiej, nie kto inny jak Polacy dostarczali bron powstancom getta warszawskiego, nie kto inny jak Polacy uwolnili podczas powstania na Gęsiówce ponad 400 żydowskich więźniów! Długo by wymieniać. Co dostaliśmy w zamian? Podczas ,,wyzwolenia” przez sowietów Żydzi polscy pluli naszym żołnierzom na plecy! A zbrodnie UPA gdzie 49% stanowili semici? A NKWD ? A procesy patriotów polskich? Ci biedni Żydzi skazali na śmierć rotmistrza Pileckiego! Człowieka który ujawnił zachodowi Holocaust. Dla mnie ten film to skandal podwójny bo próbujący wkraść się w perłowy róg pegaza sztuki. Poza tym artyzm podpisany pustym psychologizmem, emocjonalną próżnią, mrukliwą antypamięcią.
Znaczy się, twierdzisz, że żaden chłop nigdy żadnego Żyda nie zabił? Epigon jesteś. Takie same wpisy mnożą się tu od paru tygodni. Jak nie masz nic nowego i ciekawego do powiedzenia, to spadaj...
co tak pozno reagujesz? Refleks Ci sie pogorszyl czy miales przerwe na siku? :-D
Nie, byłem w teatrze, w muzeum i na koncercie klasycznym oraz poezji trochę poczytałem na gór szczycie, do jointa.
to szlo tak - nie byles tylko wciaz jestes. Tutaj jest Twoj teatr i muzeum, tu masz najlepsza poezje :-)
W dodatku z najnowszych badań wynika, że w niektórych oddziałach NKWD ich udział wynosił średnio 130%, a okresowo nawet 170%. Wprawdzie ich autor nie ma wykształcenia historycznego, ani kwalifikacji archiwistycznych, ale to prawy człowiek (szwagier sąsiada potwierdził). Wyeliminował olbrzymim nakładem pracy niewiarygodne dokumenty (te poplamione boczkiem i datowane w sobotę to z pewnością fałszywki), dotąd bezpodstawnie uwzględniane w pracy "naukowców" sterowanych przez media reżimowe.
Uwzględnił tylko dokumenty pisane kursywą, ze względu na słuszne ukierunkowanie.
Trzeba jeszcze poszukać w archiwach, bo przecież musiały być jakieś akcje naboru i ogłoszenia typu:
"zatrudnimy antypolskiego psychopatę do brudnej roboty, wymagane kwalifikacje - zaświadczenie o pochodzeniu żydowskim od rabina".
Co za szczęście, że "prawdziwi Polacy" czuwają, teraz takie coś nie przejdzie!
Jedna z mądrzejszych wypowiedzi na tym forum, ale skąd Ci się wzięło 49% Semitów w UPA?
Już mówię, może trochę uogólniłam ale najgłośniejsze zbrodnie UPA na Polakach we wsi Koniuchy i Naliboki to 50 Żydów na 100-120 zbrodniarzy a przywódcą bandy obok radzieckiego pomiotu był niejaki Jaakow Prenner. Pisze o tym prof. Jerzy Nowak w artykułach i książkach ,,Przemilczane zbrodnie", ,,Fałsze i przemilczenia Grossa". Polecam.
49% UPA to Żydzi... - "trochę uogólniłeś"... ;)
Bajeczne!
Nie tyle "trochę uogólniłeś", ile bardzo bzdurę napisałeś.
Tutaj już nie chodzi o wyliczanie, kto, co, komu, kiedy, jak i gdzie... Tutaj chodzi o roztropność w swoich rozliczeniach.
Jesteś na dobrym tropie. Generalnie chodzi o roztropność w poglądach na tym forum. Wyszukiwanie w "Idzie" antypolskości czy posądzanie Pawlikowskiego o propagandę albo widzenie "żydowskiego spisku" w Oscarze to nie nieroztropność - to głupota lub paranoja. Lub świadome judzenie do nienawiści.
Madrzejszą? Tylko chyba pod względem językowym.
"historyczną kalumnię jaką jest Polak – pogromca Żydów" - to chyba nie jest najmądrzejsze. bo właśnoe przeczy udowodnionym faktom.
"to jeszcze chłop! Chłop który był największą przesądliwą a równocześnie religijną komórką społeczną w tamtych czasach gdzie takie czyny były po prostu w środowisku wiejskim nie do pomyślenia" - ta gloryfikacja chłopów jako "kulturtraegerów" to też nie najlepszy pomysł. Właśnie ciemnota, powszechna w chłopstwie, jest źródłem raczej wielu zbrodni niż "sielankowych" czynów.
TY jesteś trollem kompromitującym prawdziwych patriotów na forum, czy tak na poważnie piszesz?
Ręce opadają. Już pisałem to jednemu znawcy historii Polski, może i Tobie ta wiedza do czegoś się przyda?
A wiesz kto oskarżał i wydał wyrok w sprawie rotmistrza Pileckiego? Obywatele polscy pochodzenia polskiego, nie żydowskiego:
Czesław Łapiński – żołnierz AK,
Jan Hryckowian – żołnierz AK,
Józef Badecki – oficer Wojska Polskiego w służbie II RP
Możesz mi wyjaśnić pojęcie "absolut spryciarstwa" ? A "urodzajna" to miało być że urodziwa (tyle że Ci się literówka wkradła) czy że "płodna" bo dużo pisała? Z tym perłowym rogiem i mrukliwą anty pamięcią to też Ci się pojechało.
Troll, troll jak nic, a ja się daje nabierać.
Henryk Podlaski mówi Ci to coś? ,,Podlaski Hersz, syn Mojżesza i Szpryncy Austern, ur. 7 marca 1919 r. w Suwałkach" o.O zastępca Naczelnika który pilnował żeby rotmistrz został skazany nie mówiąc o Różańskim (Goldbergu) -.- który byl odpowiedzialny za ,,sąd" na grupie Pileckiego. Chyba jakiś Troll stosuje znaną od wieków metodę nazywania wszystkich odmiennego zdania trollami sam nim będąc w stopniu najwyższym. O tempora o mores....
Nie jesteś więc trollem, i naprawdę poważnie pisałeś że Żydzi SKAZALI Pileckiego na śmierć? I poważnie – bez robienia sobie jaj – używasz określeń „urodzajna pisarka” i „absolut spryciarstwa”?Nazwałem Cie trollem, bo pomyślałem, że po prostu robisz sobie jaja, używając takich określeń.
Więc nie jesteś trollem, i mamy Cie brać poważnie? OK.
Z naszych wpisów wynika, że w mordzie sądowym na Pileckiego zaangażowani byli Polacy pochodzenia żydowskiego, oraz Polacy pochodzenia polskiego. Tak czy inaczej, Polacy.
Leszek Żebrowski: ,,W "aktywie centralnym" było 53% Żydów, w aparacie wydawniczym 75%, w Międzynarodowej Organizacji Pomocy Rewolucjonistom 90%, a w "aparacie technicznym" Sekretariatu Krajowego 100% (przy czym "aparat techniczny" nie oznaczał, wbrew pozorom, funkcji mniej ważnych - byli to np. kurierzy do moskiewskiej centrali, łącznicy itp., którzy trzymali nici organizacyjne struktur komunistycznych w swych rekach)." Zupełnie nie wiem o co się czepiasz skoro moja wzmianka o różnicach w działaniu ma stanowić poświadczenie faktu że znakomitą większość rewolucyjną u nas w kraju tworzyli właśnie Żydzi a nie Polacy -.- Żyd to Żyd Polak to Polak to że jest polskim żydem nie oznacza że mam go nazywać Polakiem bo to jest nielogiczne z perspektywy etnologii i genealogii ( inne rozumienie ojczyzny, inne dążenia polityczne i kulturowe) serio mam to tłumaczyć? Większość tzw polskich żydów kwiatami witała hitlerowców w Polsce - mam ich nazywać Polakami? Nie będę bluźnić. Na wysokich stanowiskach KPP itd stawali zaraz za Żydami Ruscy Ukraincy i Bialorusini dopiero potem jak to nazwałeś Polacy . ,,Z naszych wpisów wynika, że w mordzie sądowym na Pileckiego zaangażowani byli Polacy pochodzenia żydowskiego, oraz Polacy pochodzenia polskiego. Tak czy inaczej, Polacy. " - to nie zmienia zupelnie sensu mojej wypowiedzi mającej wskazać dysproporcje jakie objawiają się między zbrodniami Polaków na Żydach które nie są udokumentowane nigdzie i zbrodniami Żydów na Polakach ktore są powszechnie znane a próbuje się z nich wyłuskać ,,teorię względności" zakładającą że większe zbrodnie można zakryć śladowymi i i że są przypadki tzw ,,jednostkowe" w historii a te są fantastycznym polem do manipulacji dla sztuki. Nie będę teraz się bawić w polemikę typu ,,czy Polska dla Polaków" bo moja wypowiedź miała zupełnie inny wydźwięk i sądzę, że sens zachowała. Dziękuję za dyskusję.
" Żyd to Żyd Polak to Polak to że jest polskim żydem nie oznacza że mam go nazywać Polakiem bo to jest nielogiczne..."
To żeby było "logicznie": "czystymi" Polakami czy "czystymi" Żydami byli:
Słonimski, Hemar, Tuwim, Korczak, Schulz, Grydzewski, Lechoń?
A może Matejko był Czechem - bo krew przodków decyduje - krew ponad wszystko?
Zdanie wyrwane z kontekstu - wielce wymowne. Akurat nazwiska które podałeś wpisują się fantastycznie w moją argumentacje :) czolowi przedstawiciele reżimu tzw ,,kulturalnego" po II wojnie światowej. CHodzi o to że żyd na polskiej ziemi nigdy nie był za Polską, nigdy nie dążył do polepszenia JEJ bytu ale do polepszenia SWOJEGO bytu w Polsce kosztem Polaków. Tak było ZAWSZE w historii. Mówimy o zbiorowościach mających wpływ na politykę i gospodarkę a nie o jednostkach - tak odnośnie Matejki. o.O Powtórzę: Nie będę teraz się bawić w polemikę typu ,,czy Polska dla Polaków" bo moja wypowiedź miała zupełnie inny wydźwięk i sądzę, że sens zachowała.
Schulz, Hemar i Korczak ci "się wpisują po II wojnie"? ;) To gdzieś ty historii się uczyła, na Marsie?
" CHodzi o to że żyd na polskiej ziemi nigdy nie był za Polską, nigdy nie dążył do polepszenia JEJ bytu..."
Ciekawe - a żydowski oddział Milicji w Warszawie podczas insurekcji kościuszkowskiej - nie był za Polską?
Pułk Berka Joselewicza - nie przelewał krwi z Polską, dla Polski? Może Michał Landy, który zginął podczas demonstracji patriotycznej - zrobił to dla żartu?
To jest bezcelowe. Według Twojego rozmówcy prawie połowę członków UPA stanowili Semici, wyrok na Pileckiego wydali Żydy, Leszek Żebrowski jest autorytetem historycznym, a Żydzi jeśli uczestniczyli w życiu kulturalnym to jako przedstawiciele reżimu tzw ,,kulturalnego" po II wojnie światowej. Nawet jeśli zginęli w getcie w Drohobyczu.
Filmweb powinien blokować komentarze pisane z komputerów posiadających numery IP wskazujące inne miejsce niż planeta Ziemia.
Nadziei wielkich nie mam, ale jednak chciałbym koleżance dać możliwość zobaczenia świata inaczej niż poprzez czarno-białe klisze. Bo jeśli będzie rozmawiać tylko z towarzystwem, które ją umocni w tej wizji "zawsze złego polskiego Żyda", nawet tej szansy nie będzie.
To dlaczego nie wymieniłeś tylko tych nazwisk? Chciałeś żeby lepiej ilościowo wyglądało? Dorzucę jeszcze Wittlina którego z namaszczeniem hołubili w stalinowskiej Kuźnicy. Dobrze, byl Joselewicz i Landy ale...to wszystko? Marnie to wygląda na tle kontrprzykladów które podałam na początku z samego tylko XX wieku. Zaczerpnę więc dalej, przyjmowaliśmy Żydów po wygnaniu ich przez króla Ferdynanda a później przez Marię Teresę, przyjelismy ich pierwszą falę po pogromach ,,antytrądowych" w średniowieczu, od Kazimierza Wielkiego dostali przywileje zasiadania w radach, Zygmunt Stary nobilitowal ich do wysokich stanowisk publicznych. Już nie mówię jak byli głaskani za Jagiellonów. Po czym w czasach saskich odwdzięczają się notorycznym zrywaniem sejmów i przekupowaniem posłów. A po powstaniu styczniowym biorą czynny udział w rabowaniu dworów polskich. To wszystko na masową skalę. A dziś żądają horrendalnych odszkodowań za holocaust, emerytur (sic!) praw do kamienic po przodkach (w Łodzi musieli zlikwidować na dluższy czas teatr Pinokio bo jakiś zapominalski nagle się ocknął a budynek do ktorego zostal przeniesiony będzie polskiego podatnika kosztowal kilkadziesiąt milionów) W historii działają zbiorowości. Ale nie dziwię się że wygrywają żydowskie filmy, w koncu Hollywood to twór polskich Żydów. A propos w Europie zakazana jest książka niejakiego Żyda Richarda Lukasa : Forgotten Holocaust, ktora traktuje o holokauście Polaków - ciekawe dlaczego? Pomijam równiez owiane tajemnicą posiedzenia Knessetu w Polsce. Sprawiedliwość dziejowa owszem - ale nie odwrotnej proporcji. Polecam http://www.bibula.com/?p=62190
Nie, to nie wszystko. Próbka. Wskazanie i wykazanie, ze twoje widzenie "zawsze złego Żyda przeciw Polsce" jest po prostu fałszywe. Przecież ja nie twierdzę, że nie było Żydow, którzy nie są godni chwały i szacunku. Zupełnie nie o to chodzi, zeby w Żydach widzeić nację idealną, pozbawioną rys, i grzechow. Ale to ty twiersdziłaś, że nie było innych niż ci, którzy "nigdy nie byli za Polską".
To ciągle prawda, czy coś sie zmienilo? ;)
"do polepszenia SWOJEGO bytu w Polsce kosztem Polaków" całe masy Polaków w polityce i gospodarce dążą.
Bartosz Łękocki: > Leszek Żebrowski grubo się myli: w centrali było 11% Żydów, w wydawnictwach 15%, w MOPR najwyżej 30% a w aparacie technicznym Sekretariatu Krajowego byli sami polskojęzyczni Rosjanie <.
"Większość tzw polskich żydów kwiatami witała hitlerowców w Polsce". Tu ci chyba odbiło kompletnie!
"zbrodniami Polaków na Żydach które nie są udokumentowane nigdzie i zbrodniami Żydów na Polakach ktore są powszechnie znane". Chyba odwrotnie?
Koleżance chodzi o przypadki stawiania bram powitalnych żołnierzom Wehrmachtu. Były takie. Ale twierdzenie, że była to jakoby większość jest dość absurdalne.