PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=627599}

Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 295 tys. ocen
7,3 10 1 294677
6,6 58 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

Witam wszystkim!

Nigdy nie lubiłem filmów o gatunkach science-fiction czy fantasy.
Jednak obejrzałem pierwszą część igrzysk śmierci i zamierzam obejrzeć też drugą, bo bardzo mi przypadło do gustu.

I teraz ciekawi mnie bardzo czy takie filmy Harry Potter, Hobbit, Władca Pierścieni mogą mi się spodobać. Może się większości wydawać dziwne, że takich filmów nie oglądałem, ale niestety ze względu na gatunek. Chciałbym o porównanie czy istnieje podobieństwo między igrzyskami śmierci a ww. filmami, abym wiedział czy może mi się to podobać.

ocenił(a) film na 9
xavi512

Z pewnością spodobają Ci się "Władca Pierścieni" czy "Hobbit", który opowiada o wydarzeniach, które miały miejsce przed "Władcą Pierścieni". Ja osobiście bardzo długo zwlekałem, aby się przemóc do obejrzenia w.w. filmów, a i tak wcześniej przeczytałem Hobbita, a później Władcę Pierścieni. A później obejrzałem filmy.

ocenił(a) film na 6
xavi512

Ogółem założenie "nie obejrzę bo gatunek" nie ma sensu:) W każdym gatunku są perełki, które wręcz wypada zobaczyć, a akurat Igrzyskom (w szczególności pierwszej części) daleko do bycia taką perełką. Także rozejrzyj się, bo przegapiłeś sporo fantastycznych filmów.

Z wymienionych w szczególności polecę Lotra, prawdopodobnie najlepsze fantasy w filmowym wydaniu.

ocenił(a) film na 8
xavi512

Mi jest ciężko powiedzieć czy LOTR, czyli Władca Pierścieni spodoba ci się, bo jest to jeden z moich ulubionych filmów i nie wyobrażam sobie, żeby komuś się nie podobał ;D. Ale patrząc obiektywnie takie filmy jak Harry Potter, Lotr muszą być choć trochę dobre, skoro podobają się tylu osobom. A jeżeli podobają się tym osobą to czemu Tobie nie ;)? Najlepszym sposobem, żeby się o tym przekonać jest ich obejrzenie.

ocenił(a) film na 8
xavi512

To co napisał Colored, ale trzeba mieć na uwadze, że by wejść w klimat pewnych filmów trzeba "dać im szansę".

Osobiście ciężko mi było strawić Pottera w wersji kinowej, z drugiej strony mogę zapewnić o jednym - jest to zdecydowanie kwestia polskiego dubbingu. Dlatego jeśli dasz radę - zaopatrz się w wersje anglojęzyczne i zobacz co z tego wyniknie - tylko nie decyduj po pierwszych 15 minutach, bo po prostu bogatszych serii filmowych tak oceniać nie warto (zresztą indywidualnych filmów również).

Jeśli idzie o Science Fiction to niestety jest bardzo biednie. Ale na pewno spodoba Ci się Eqilibrium (jeden z moich ulubionych). Są jeszcze Wyspa (chyba z 3 razy się nastawiałem na oglądanie tego filmu, ale zawsze się mijaliśmy - ale wiele osób sobie chwali, więc warto spróbować) czy wreszcie, jeśli przebolejesz słabe efekty specjalne i głupawe ukazanie "obcych", to serdecznie polecam "Mroczne miasto" - klimat jest mega.

Jest jeszcze Aeon Flux, ale to takie dużo biedniejsze Eq.

ocenił(a) film na 9
Jonez

"Mroczne miasto" ma super klimat zgadzam się
Polecam także "Coś" z 1982, "Pandorum", "Gattaca Szok przyszłości", "Impostor", "Wyścig z czasem" oraz serial "Firefly" - każdy w innym stylu.
Mam w pamięci jeszcze jeden fajny film ale nie pamiętam tytułu - detektyw przenosi się w czasie do lat 20-30 tych (aby wyjaśnić dlaczego zginął w teraźniejszości jego znajomy) bo tylko tam w barze ma czekać na niego koperta ...

mariuszj1939

A ja ze sci-fi polecam "Kod nieśmiertelności", bardzo dobry film oraz "Incepcja" - to po prostu trzeba obejrzeć.
I jak nie widziałeś to również - "Pojutrze". To był chyba pierwszy film z tego gatunku, który mi się spodobał ;)

ocenił(a) film na 8
mariuszj1939

Mariuszj1939 - chodzi Ci o "13 piętro". Bardzo lubiany film (rozpoznawany choćby z powodu dwóch słynnych kawałków - HIM i The Cardigansów, który leci w napisach końcowych) i całkiem spoko (mnie jakoś nigdy nie porwał, mimo że dobre SF).

Wiecie co mi się marzy? Ekranizacje książek PK Dicka.

ocenił(a) film na 9
Jonez

Wielkie dzięki - właśnie o ten film mi chodziło !