Zgadzacie się?
Antyutopia to utwór przedstawiający społeczeństwo przyszłości, którego organizacja polega na ograniczaniu wolności jednostki poprzez całkowite podporządkowanie jej systemowi władzy.
Antyutopia stanowi przeciwieństwo utopii, gdyż ukazany w niej doskonały porządek społeczny opiera się najczęściej na całkowitym kontrolowaniu ludzi, czyniącym z nich bezwolne przedmioty, "żywe maszyny". Granica między utopią i antyutopią nie jest jednak sztywna. W obu przypadkach utwory opisują zamknięte, wyizolowane społeczeństwa, przy czym rzeczywistość opisywana w antyutopiach jest nie do przyjęcia przez czytelnika. Najczęściej różnica ta wynika z intencji autora, który tego samego typu światy może opisać w sposób pozytywny lub negatywny.
Antyutopia często jest mylona z dystopią. O ile jednak dystopia wywodzi swoje wizje bezpośrednio z tendencji rozwojowych współczesnej autorowi rzeczywistości, o tyle antyutopia wyprowadza je z przesłanek utopijnych. Jest ona polemiką z utopijnymi wyobrażeniami o świecie doskonałym
Dla przypomnienia.... Rok 1984 – powieść realizująca model antyutopii. Orwell przedstawia tu świat przyszłości podzielony na trzy wielkie mocarstwa. Znajdują się one w stanie ciągłej wojny, przez co panuje atmosfera strachu, niepewności, zagrożenia. Akcja powieści rozgrywa się w Oceanii (USA łącznie z Imperium Brytyjskim), w której władzę sprawuje Wielki Brat. W państwie tym prowadzone są rządy silnej ręki, za które odpowiadają poszczególne komórki władzy. Jest ona zresztą wypaczona – Ministerstwo Prawdy odpowiada za szerzenie propagandy, a Ministerstwo Miłości zajmuję się represjami i uciskiem etc. Bohater dzieła, Winston Smith jest szeregowym pracownikiem agencji rządowej. Jest on przeciwnikiem ustroju, ale swoje nastawienie umiejętnie maskuje. Poznaje Julię i zakochuje się w niej, ale oboje zostają schwytani i rozdzieleni. Poddany „praniu mózgu” Winston wyrzeka się nastrojów antypaństwowych oraz miłości i staje się wiernym obywatelem państwa Wielkiego Brata. Powieść o wydźwięku antytotalitarnym, zwracająca uwagę m.in. na siłę języka jako narzędzia propagandy. Z Roku 1984 Orwella pochodzi wiele sformułowań, jakie weszły do języka potocznego – np. „Wielki Brat patrzy” czy „nowomowa”.
Wiadomo, że Igrzyska to współesny Orwell! Jak ktos czytał Orwella w liceum to wie, chyba, że ktos był na wagarach, albo spal na lekcji. Fajna analiza tak BTW.
Nie, oczywiście że się nie zgadzam. Co to ma z Orwella? Wyobrażenie przyszłości, samotną jednostkę. Ale nie przesadzajmy, że to jest współczesna wersja "Roku 1984". Szczególnie w wersji filmowej bardziej wydaje mi się filmem bardziej przygodowym, niż psychologicznym, a z tego co pamiętam, to fabuła w "1984" jest na drugim planie.
Gdybym był trzeźwy zagrzytałoby mi kopiowanie definicji antyutopii i dystopii od cioci Wiki. Masz szczęście..
Nie zapominaj, że o ile Rok 1984 jest wzorem antyutopii to pierwszą powieścią antyutopijną, na której notabene wzorował się George Orwell była powieść "My" Eugeniusza Zamiatina.
Nie oglądałem i nie czytałem Igrzysk.. ale znajduję weń wiele cech dystopii i antyutopii.
Jeśli chcesz poprowadzić dyskusję to czekam na argumenty i pytania.