PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626983}

Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014
6,7 216 tys. ocen
6,7 10 1 216484
5,7 61 krytyków
Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

Jak myślicie jakich fragmentów z książki zabraknie w filmie a raczej w filmach oraz w którym momencie zakończą 1 cześć? :)

Dzięki czemu będzie można w PRZYSZŁOŚCI!!! sprawdzić nasze przypuszczenia. :)

nieznajomy43

Nie zastanawiałam się nad tym, których momentów zabraknie - w Kosogłosie jest ich tyle, że nawet wolę nie dopuszczać do siebie myśli, że pominą coś istotnego ; ) Natomiast myślę, podobnie jak wiele innych osób, że część pierwsza skończy się na 'uroczym' spotkaniu Katniss i Peety. :)

ocenił(a) film na 8
Ellarina

Możliwe. dawno już czytałem więc mogę się pomylić, ale podejrzewam, że się zakończy wtedy kiedy Katniss dostanie się do stolicy.

nieznajomy43

Zależy tez, co twórcy będą chcieli przedstawić na pierwszym planie. Jeśli będzie to walka w Kapitolu, to nie zdziwię się, jeśli 3/4 książki przeznaczą na pierwszą część, a resztę na drugą. Tak było z Harry'm Potterem :) Ale z drugiej strony, gdyby skończyli w momencie o którym wspomniałam wczesniej, zrobiłoby to większe wrażenie; tak mi się wydaje, ze w ten sposób mogą trzymać w niepewności tych, co nie przeczytali książki.

ocenił(a) film na 8
Ellarina

Racja, wszyscy którzy nie czytali książki pomyślą se: "Super wreszcie się spotkali, będą żyć długo i szczęśliwie i polecą se na tęczy gdzieś z dala od tego wszystkiego"(szczególnie, że chyba do tego momentu chyba nikt nie będzie lubił Gale), a zaraz potem WAT!?! :)

nieznajomy43

Prawda, my przynajmniej wiemy, czego się spodziewać :)

ocenił(a) film na 8
Ellarina

miej więcej tak to będzie wyglądać: https://www.youtube.com/watch?v=n8mUJ_gDZIQ xD

nieznajomy43

Ojej, haha... Pewnie tak :)

ocenił(a) film na 8
nieznajomy43

To by było trochę za dużo. Petta pojawił się w mniej wiecej połowie, trochę za, a akcja w stolicy była dużo później.

Ellarina

To chyba najlepsza mozliwa koncepcja :)

ocenił(a) film na 7
nieznajomy43

Napewno nie będzie kręcenia niektórych propagit.

użytkownik usunięty
filmowy_laufer

Pewnie nie pokażą jak Gale i Katniss wylądowali w 12-stce na kręcenie propagit, a szkoda bo Katniss tam śpiewała "Drzewo Wisielców".
Stawiam też, że nie będzie niektórych scen z Peeta "dochodzącym do siebie" w 13-stce, np. sceny w stołówce albo rozmów z tą (zapomniałam imienia) najniewinniejszą dziewczyną z 12-stki.

Mam nadzieję, że będzie ślub Finnicka i tort Peety. Na bank będzie wywiad, w którym Katniss się załamuje.

Zastanawiam się czy pokażą jakoś Effie w I części filmu (jest w obsadzie). W książce pojawia się na chwilę na końcu, jedynie. Ciekawa jestem też czy rozbudują wątek ekipy przygotowawczej Katniss :) Wcześniej w filmach byli zepchnięci na margines, a szkoda bo książki oferowały kilka naprawdę wspaniałych, emocjonalnych scen (jak przyłapują Katniss i Peeta razem w łóżku przed 75 Igrzyskami albo jak płaczą na pożegnanie z Katniss).

ocenił(a) film na 7

Czytałaś First Look? Tam pisało, że scena z "Drzewem Wisielców" była kręcona.

Tak samo, Suzanne Collins stwierdziła, że Effie będzie miała więcej filmie niż epizod w książce,

ocenił(a) film na 8
filmowy_laufer

uświadomiłem se też, że po raz pierwszy w tej lub następnej części pokażą(zapewne) postać bez języka nie pamiętam jak się nazywali, oraz zapewne już w 2 pokażą tą babę z kocią twarzą (dla mnie jedna z bardziej obrzydliwych scen w książce). :)

ocenił(a) film na 7
nieznajomy43

Pollux jest już potwierdzony jak i Tigris :)

filmowy_laufer

Ten Elden Henson ktory bedzie gral Polluxa fajnie wpasowuje sie w ksiazkowy opis

ocenił(a) film na 8
sabciaa

Osoby, które pewnie nie czytały książki, obawiam się, że niewiele zrozumieją co to avoksa przez to, że pominęli ich w poprzednich częściach :/ A szkoda, te postacie naprawdę moim zdaniem powinny się pojawić w 1 i 2 części :)

ocenił(a) film na 7
LadyCarmel500

Napewno wytłumaczą w stylu:

Katniss: Czemu nic nie mówi?
Castor: Ponieważ jest awoksem.
Katniss: A co to?
Castor: Przeciwnicy Kapitolu byli łapani, torturowani, przesłuchiwani, a na koniec ucinano im jeżyki oraz robiono z nich służacych na zawsze.
Katniss: Dość okrutne.

ocenił(a) film na 8
filmowy_laufer

Też coś takiego podejrzewam ;)

filmowy_laufer

Moze Effie bedzie razem z ekipa przygotowawcza bo jak inaczej mogliby ja 'wkrecic' hm...

ocenił(a) film na 7
sabciaa

Może właśnie wtedy jak odnajdują Octavie, Flaviusa i Venie, będzie jeszcze tam Effie :)

użytkownik usunięty
filmowy_laufer

Nie, nie czytałam First Look, podasz link ? :) Będzie "Drzewo Wisielców", jej <3

ocenił(a) film na 7

http://www.thehungergamesexclusive.com/

ocenił(a) film na 7

Jak nie pokażą "drzewa wisielców" to sie załamie normalnie. Właśnie na ta scene czekam najbardziej. No i jeszcze na ta w ktorej Finnick opowiada o Kapitolu i Prezydencie.

ocenił(a) film na 10
nieznajomy43

Całego Kosogłosa podzielili na dwa filmy więc myślę że będzie dużo szczegółów i nie powinni za wiele odkrajać. A co do zakończenia pierwszej części to mam dwie spekulacje, albo miłe spotkanie Katniss i Peety albo to jak Katniss dostaje kulkę po zdobyciu orzecha. Mam też nadzieję że nie ogolą Natalie Dormer tak jak w książce, było by bardzo szkoda...

prezes_maciek

Nie ogolą jej całkowicie. Tylko połowe głowy. Widziałem zdjęcia z planu i wygląda całkiem ok.

ocenił(a) film na 8
_Yuuto_

Możesz podać linka?

nieznajomy43

Pełno jest takich zdjęć w sieci.

nieznajomy43

Mniej więcej coś takiego

https://thisfangirlsperspective.files.wordpress.com/2014/05/mockingjay-6.jpg

nieznajomy43

To zdj. nie jest z planu, ale w filmie będzie miała bardzo podobną fryzure:

https://joediliberto.files.wordpress.com/2014/01/dormer1.jpg?w=147&h=207

ocenił(a) film na 7
nieznajomy43

http://1.bp.blogspot.com/-cPoufQ9t7dg/U3givW4HNsI/AAAAAAAAh-0/CIi7H0BEMgI/s1600/ HUNGER-GAMES_MOCKINGJAY_NATALIE-DORMER_001.jpg

http://d1mxyp5ceukbya.cloudfront.net/images/natalie-dormer-mockingjay-hair-cress ida-gi.jpg

I jeszcze będzie miała tam tatuaże, było takie zdjęcie, ale teraz nie moge go znaleźć.

ocenił(a) film na 8
filmowy_laufer

Fajnie to wygląda :)

prezes_maciek

Eee tam, niech ja gola...trzeba sie poswiecic dla roli ;)

ocenił(a) film na 10
sabciaa

Dla Ciebie to może i bez znaczenia, ale męska część widzów nie byłaby zadowolona... :)

prezes_maciek

zawsze miałam wrażenie, że dla męskiej części widowni długość włosów ma najmniejsze znaczenie ;) za to liczą się głównie te aspekty poniżej głowy...no ale nie będę uogólniać, człowiek się uczy całe życie, nic tylko zapuszczać włosy :)

ocenił(a) film na 7
prezes_maciek

Aha? Nie wiem jak ty, ale dla mnie dobrze by było gdyby się ogoliła, w końcu ma być z Kapitolu, choć wycięte połowa, też może być. A co do tego, co sabciaa pisała, tego już nie muszą eksponować :)

nieznajomy43

Takich watkow jest tu od groma, nie powielaj innych

nieznajomy43

Niestety książka nie należy do najlepszych (jest tylko odrobinę lepsza od Harry Potter, który jak wiemy kierowany jest do dzieci), co przełożyło się na ekranizację. Te zazwyczaj są słabsze od książkowego pierwowzoru i nie inaczej jest tym razem. Naprawdę film miał szansę być czymś więcej, niż popcornowym blockbusterem dla nastolatków na 5/10, gdyby tylko były chęci sprawniej go poprowadzić i nie koncentrować się na uproszczeniach i cukierkowości, specjalnie pod target PG-13.

LobeliaSloik

Sama jesteś dziecko a ten post utwierdza nas w przekonaniu

ocenił(a) film na 7
LobeliaSakvil

Zauważ, że tak pisząc, robisz sie trollem :)

ocenił(a) film na 7
LobeliaSloik

My też cierpimy, że PG-13 :)

ocenił(a) film na 7
LobeliaSloik

ocenił(a) film na 7
LobeliaSloik

ocenił(a) film na 7
LobeliaSloik

My też cierpimy ze PG13 no ale nie było aż takiej cukierkowatości ;)

ocenił(a) film na 7
filmowy_laufer

Sorry za tyle odpowiedzi, ale przez cały czas nie chciało się wysłać.

użytkownik usunięty
filmowy_laufer

Ehh, PG-13 i brak obciętej nogi Peety :( Och why? To najgorsze co mogli pominąć!

ocenił(a) film na 8

Pewnie też nie pokażą sceny łóżkowej z epilogu. :(

nieznajomy43

A co to za scena przypomnijmy bo zaintrygowalo mnie słowo 'lozkowa"

ocenił(a) film na 8
sabciaa

chodzi o sytuację kiedy Katniss mówiła/myślała jakie to dziwne uczycie czuć go w sobie czy jakoś tak nie pamiętam dokładnie? :)

nieznajomy43

Zaraz chyba obczaje ten epilog :D

nieznajomy43

Du pa nic nie moge znalezc ale ja mam ta ksiazke w czytniku i ona jest przekonwertowana z pdf wiec nie daje glowy, ze nie ma takiego fragmentu bo czasami cos tam, gdzies tam bylo wyciete, jakies urywki zdan
chociaz epilog i ostatnie str wydaja sie spojne i na moje nic tam nie brakuje ;)