PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=203657}

Iluzjonista

The Illusionist
2006
7,8 293 tys. ocen
7,8 10 1 292889
6,3 48 krytyków
Iluzjonista
powrót do forum filmu Iluzjonista

Obsada niezła, zdjęcia bardzo dobre, pomysł też ciekawy, ale jednak czegoś mi w tym filmie brakuje. Sztuczki pokazane w filmie to ni to iluzja ni magia, a gra aktorska Nortona ogranicza się głównie do intensywnego wpatrywania w kamerę lub przemówień monotonnym głosem (a jest on wspaniałym aktorem i stać go na dużo więcej). Zakończenie jakoś mnie nie zaskoczyło - moja reakcja brzmiała mniej więcej "O.". Twórcy filmu mogliby stę też bardziej skupić na postaci inspektora Uhla. Ogólnie rzecz biorąc - film jest w porządku, ale nie należy do tych, do których chce się wracać.

piyoko

dokladnie. film nie jest wcale az tak zaskakujacy. (w porownianiu do prestizu na przyklad to ten film jest cienki) taki w porzadku. a zdjecia genialne.

ocenił(a) film na 7
piyoko

moja reakcja na zakończenie była mniej-więcej taka sama, nie rozumiem troszkę, że tak wielu prześciguje się w ochach i achach na temat tego jak bardzo byli zaskoczeni, chociaż przyznaje że pomysł interesujący. gra naprawdę dobra, zdjęcia...aaach zdjęcia cudowne. i chyba właśnie nie tyle film sam w sobie ile jego klimat, nieco mroczny, baśniowy, sprawiają że "Iluzjoniste" tak dobrze się ogląda. ogólnie rzecz biorąc - film jest w porządku i chętnie po niego kiedyś sięgnę raz jeszcze, ale rzeczywiście czegoś w nim brakuje - podobnie jak Ty uważam, że możnaby się skupić na postaci inspektora, a może nawet ukazać całość wydarzeń z jego perspektywy? myślę, że to byłoby bardziej interesujące. niemniej mocne 7/10 :)