PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=203657}

Iluzjonista

The Illusionist
2006
7,8 293 tys. ocen
7,8 10 1 292889
6,3 48 krytyków
Iluzjonista
powrót do forum filmu Iluzjonista

Film dosć ciekawy, niestety brakuje mu czegoś by oglądać go ponownie. Bardzo dobry film to taki, który króluje na wielu płaszczyznach, ten niestety jest fajny tylko na jednej, może dwóch :(. Opowiedziana historia jest ciekawa, zastanawiamy sie nad finalnym zakonczeniem, niestety cos jakby umyka. Bohaterowie są dość schematyczni, bardzo uproszczeni, nie można się zbytnio z nimi utożsamiać a nawet probówać zrozumieć ich motywy. Od takie jednowymiarowe postacie które są wpisane w schemat: "dobry i zły". Po seansie nie mamy nad czym się zastanawiać, wszystko się wyjaśniło a my nie mamy już ochoty doszukiwać się drugiego dna, szukać jakiejkolwiek symboliki, problemy bohaterów przestają nas interesować.

W przypadku „Prestiżu” bardzo poczułem bohaterów. Ciekawiły mnie ich losy i zastanawiałem się nad determinacją człowieka. Film poruszył pewnie ciekawe zagadnienia i nie był tylko „filmem dla filmu”. Film się skończył, wszystko było już jasne a jednak nadal twórczość ta wpływała na mój umysł. Dla niektórych tematyka zawarta w tym filmie może być banałem ale na mnie wywarła duże wrażenie. Większość filmów (w tym Iluzjonista) pokazują że głównym celem każdego człowieka jest miłość do ukochanej, zawsze ten sam motyw :/. Ten film jest bardziej przyziemny/realistyczny/wiarogodny, gdyż według mnie każdy człowiek ma jakieś chore ambicje, dąży do wyznaczonego celu, chce być perfekcjonistą, cały czas nad sobą pracuje.

Iluzjonistę oceniam na 7/10, uważam go za dobry film, niestety czegoś w nim zabrakło, dostajemy historyjkę która dobiega do końca… było, minęło a my nie mamy zamiaru się już nad niczym zastanawiać. Według mojej skali ocen, filmy które zaczynają się od 7 punktów to warte obejrzenia, nie są ideałem ale nie żałuje się straconych minut.

PS. Mam nadzieję że wszyscy którzy wypowiedzą się w tym wątku zachowają minimum kultury. Lubię dyskutować ale nie mam zamiaru wykłócać się z trollami i osobami nie szanującymi opinii innych ludzi. Zauważyłem że na Filmwebie jest plaga „pseudo-znawców”, czyli samozwańczych znawców sztuki, którzy jako jedyni wiedzą czym jest gust filmowy i tylko ich zdanie ma sens.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
TemporalTM

Myślę, że z pewnością masz rację, jednak to, co urzekło mnie w tym filmie najbardziej to jego niesamowita subtelność. Uważam, że została tu pokazana najpiękniejsza scena "łóżkowa", jaką kiedykolwiek widziałam.