Przy tym temacie wiele osób spiera się o to czy film zaskakuje na końcu czy jest przewidywalny.A jakie filmy według oprócz Iluzjonisty najbardziej was zaskoczyły końcówką innymi słowy ,które miały najlepsze zakończenie.Jak macie jakieś propozycje to piszcie. Pozdro:)
zakończenie w tym filmie było bardzo nędzne, nic nie pozostawało widzowi do rozkminienia tylko wyłozone na tacy "a to było tak tak i siak ..." porażka.
Zakończenia, które mnie zakończyły były w filmach :
- The Game (1997r)
- Arlington Road
Dwa miesiące pisałem o tym u siebie tutaj, żeby się nie powtarzać...
http://www.filmweb.pl/user/618861/Grifter.html
Jak dla mnie "Podejrzani" Singera są bezkonkurencyjni.
Jeżeli chodzi o "Iluzjonistę" to jak dla mnie- zero zaskoczenia !!
1. Inni
2. Szósty zmysł
3. Szepty w mroku
4. 436 mieszkańców - ten film był ogólnie trochę lipny(:
Mnie koncowka Iluzjonisty nie zaskoczyla, ale filmem ktorego koncowka, a raczej druga czesc, zaskoczyla mnie calkowicie(i troche wkurzyla) jest Osada Shymalana.
Witam. Mi sie osobiscie bardzo podobaly zakonczenia w filmach :
- Twin Peaks (serial)
- Vanilla Sky
- The Game
- Skeleton Key
- Usual Suspect
- K-Pax
- Jacobs Ladder
- Identity
Moze nie wszystkie byly jakos bardzo zaskakujace ale uwazam je za dobre, tak jak zreszte w/w filmow. Pozdrawiam.
dla mnie to fight club i 6 zmysł, ilzjinista choć jest filmem bardzo dobrym to również bardzo przewidywalnym
A ja prosze o wytlumaczenie jak to sie stalo ze Dutchess von Teschen poszla za murek z ksieciem, potem byl strzal czy krzyk czy odglos miecza (no raczej nie strzal ;) ) i jak to sie stalo ze oni to upozorowali? Ksiaze jednym slowem ja puscil i zrobili make up i wrzucili ja do jeziora? Nie ze nie kumam ale takie niespojne. Moze dlatego ze polowe filmu ogladalem 2 tyg temu a druga polowe teraz.
Księzna nie poszła za murek tylko do stajni, by wsiąść na koń ;-) Pewnie ją szarpnął itp. ale normalnie odjechała i reszta byla wiadoma. Z niedopowiedzianego najłatwiej kreować.
Co do tematu własciwego to film nie był do konca przewidywalny, bo majac na wzgledzie owczesne realia 'sprawiedliwosc dziejowa' była raczej niezbyt sprawiedliwa ;-) Dlatego happy end mi tu totalnie nie pasował i stąd zaskoczenie.
Ale największe zaskoczenie filmowe to "Podejrzani". Niedawno odświerzyłam sobie - rewelacja poraz n-ty.
-Identity
-Stay(ale to strasznie pokręcone xD)
-Prestiż ma kapitalną końcówke
-Inni
-Szósty Zmysł
-Rzeka Tajemnic
- i podobno Drabina Jakubowa ,ale dokladniej niewiem ,bo nie ogladalem ,lecz kolega cos keidys wspominał
"Nieprawdopodobna historia" Mike'a Newella z Alanem Rickmanem, Hugh Grantem i Georginą Cates.
Zdecydowanie.
Hmmm moja lista to:
wszystkie części Piły miały ciekawe i zaskakujące zakończenie, Szósty zmysł, Dziewczyna z sąsiedztwa mimo iz to komedia romantyczna fajne zakonczenie, Siła strachu itd...
U mnie bez dwóch zdań "Memento" Ch.Nolana - zresztą wszystkie jego dotychczasowe filmy - z wyjątkiem "Batman-Początek" mają zaskakujące końcówki.
No i nie sposób nie wspomnieć o D.Fincherze i jego "Siedem", i "Grze".
The Shawshank Redemption, Szósty Zmysł, Rashomon, Chinatown, Matrix może nie w samej końcówce, ale był zaskakujący. Z Podejrzanymi było tak, że jakiś idiota w telewizji zdradził zakończenie zanim obejrzałem ten film i cały efekt trafił szlag, ale to też film zaskakujący. No i The Game również mogę tu wpisać.
Powtórzę za innymi Szósty zmysł i Inni, a oprócz tego: Efekt motyla (ogólnie cały zaskakujący) i Zabójczy numer.
przyznam,że mnie koniec zaskoczył,oczywiście pozytywnie,przypuszczałam,ze główny bohater sie zemści w jakiś tam sposób,ale nie przypuszczałam że Sophie żyje.Film jest OK,polecam
osada była dosyć zaskakujaca , po szóstym zmyśle też w sumie nie oczekiwałam takiego obrotu wydarzeń. hmm... końcówki w sile strachu, sekretnym oknie i podziemnym kregu są w sumie na ten sam temat, (zaskoczyło mnie tylko w sile strachu, bo ogladałam jako pierwszy z kolejki, a pozostałe z nieznanych przyczyn kojarzyły mi sie właś ie z nim;P) ale fight club jest w ogóle genialnym filmem, więc nie bedę go już teraz porównywać, bo to inna kategoria jest zupełnie.
ZDECYDOWANIE P I Ł A (I, II, III) W tym filmie zakończenia były ponad przecietne. A 6 zmysł ? Chyba was pogieło :| Zakończenie było zwykłe proste niczego sobie!
Jak najbardziej zgadzam sie :) Piła kazda czesc była zaskakujaca i nie bylo szans nigdy przewidziec koncówki chociazby mozna by niektorzy sadzili po obejrzeniu cz I ze 2 przewidza a tu znow zaskoczenie w II i III cz :))
Czy w Pile zaskakiwało was w jaki sposób zabił ten psychol zabił swoje ofiary? noo super
* Szósty Zmysł
* Niezniszczalny
* Znaki
* Osada
* Siła Strachu
* Plan Doskonały
* Teoria Chaosu
* Deja Vu
nie wszystkie były zaskakujące ale były fajne i ciekawe
* Szósty Zmysł
* Niezniszczalny
* Znaki