PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=203657}

Iluzjonista

The Illusionist
2006
7,8 293 tys. ocen
7,8 10 1 292921
6,3 48 krytyków
Iluzjonista
powrót do forum filmu Iluzjonista

Główny bohater okazuje się być egoistą rozbijającym szczęśliwie zapowiadające się małżeństwo, a także sadystą dręczącym utalentowanego władcę(jest więc i zdrajcą narodowym!), oczernia władcę przed ludem, a w końcu doprowadza go do samobójstwa :)

Mimo tajemniczego klimatu film jest niezwykle przewidywalny, a zakończeniowe sceny mające wyjaśnić intrygę (niecną!) wprawiają wręcz w zażenowanie...

Na dodatek same sztuczki iluzjonisty są w istocie nużące...10 muza zdążyła nasz przyzwyczaić do krwiożerczych dinozaurów i bitw statków kosmicznych więc ciężko zachwycać się dwoma motylkami i chusteczką.

Pozdrawiam
Witold :)

Ps. Tytuł tematu miał sprowokować do dyskusji :p

Cycuszek

To małżeństwo nie zapowiadało się szczęśliwie. On - chciał się z nią ożenić tylko po to, by złączyć ich rody. Miał skłonności do nieszanowania swoich kobiet, nie darzył Sophie żadnym uczuciem. Ona - wciąż marzyła o Edwardzie, ale że powoli stawała się starą panną, nie miała wyboru - musiała w końcu wyjść za mąż.
Nie możesz wiec powiedzieć, że Edward był
Sztuczki nie były co prawda jakieś rewelacyjne, ale po co miałyby być? Jak chcesz pooglądać sztuczki, obejrzyj program z Coperfieldem czy podobnym...

Kino to nie tylko krwiożercze dinozaury, bitwy, morderstwa i gwałty. Są też inne filmy, takie właśnie jak ten, które nie mają szybkiej akcji i super efektów specjalnych a i tak są bardzo dobre.

ocenił(a) film na 8
aniazsk

szkoda troche księca, w końcu beknął za nic... :(

ocenił(a) film na 10
kronozaur

aluje:) MiałA ja go tam nie ż złe zamiary to zginał:)

ocenił(a) film na 10
kowboj

a ja tam go nie żaluje:) miał zle zamiary to beknal:)

ocenił(a) film na 8
Cycuszek

szczęśliwie zapowiadające się małżeństwo?
sadystą?
utalentowany władca?
nużące sztuczki?

Czy napewno mówimy o tym samym filmie? o_O

ocenił(a) film na 8
Cycuszek

HE HE ILUZJONISTA ZABRAŁ KSIĘCIU WSZYSTKO I NIE DAŁ MU NICZEGO

ocenił(a) film na 8
FASTDIABLO

Oglądaliście ten sam film?Jak księciunio był niewinny? :o!A to,że wcześniej zabił kilka osób to sie nie liczy,kolejni ludzie co oglądali film z przymkniętymi oczyma!!No i bez komentarza,że zapowiadało sie na udane małżeństwo,w ogóle takie posty powinno sie od razu kasować,bo nic nie wnoszą i generalnie są bez sensu! : /

ocenił(a) film na 7
Paol0

sadzę, ze wszyscy ogladali ten sam film, tyle, że wszystko jest wzgledne. rozumiem, że ludziom wydaje sie ze władca stanowczy i wyznajacy zasadę, ze "cel uświęca środki" moze niektórym wrażliwym istotkom wydawać się bestią, ale niestety historia uczy czego innego. a sam film może i sympatyczny i dobrze zrobiony, ale naiwniutki.

ocenił(a) film na 7
Caligula

chyba sie nieco zaplatałem- powinno byc tak: "rozumiem, że władca stanowczy i wyznajacy zasadę, ze "cel uświęca środki" moze niektórym wrażliwym istotkom wydawać się bestią". teraz chyba jest logiczniej i bardziej "po polskiemu".

ocenił(a) film na 8
Caligula

No tak,ale jak piszę sie o takich przeoczeniach,książę był winny,a jego małżeństwo z góry wyglądało na porażkę!!O to mi chodziło,dlatego sie pytałem czy rozmawiamy o tym samym filmie?!

ocenił(a) film na 7
Paol0

co do winy to mozna sie spierać,a małżeństwo-porażka? wtedy zazwyczaj ludzie pobierali się jeszcze nadal z rozsądku, więc mozna powiedzieć że 90% małżeństw to były porażki. choć rozumiem wypowiedż w kontekście tego, iż jest to zwyczajna baśń.