PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=203657}

Iluzjonista

The Illusionist
2006
7,8 293 tys. ocen
7,8 10 1 293010
6,3 48 krytyków
Iluzjonista
powrót do forum filmu Iluzjonista

Który film lepszy? PRESTIŻ czy ILUZJONISTA???

ocenił(a) film na 9
impaler1

Według mnie ciut lepszy jest Prestiż ze względu na wyjaśnienia poszczególnych sztuczek a w Iluzjoniście tak naprawde wytłumaczona jest tylko ta sztuczka z piłeczką ;p Bardziej mnie wkręciła rywalizacja dwóch magików, lecz zdjęcia i cała scenografia lepsza w Iluzjoniście.

ocenił(a) film na 7
impaler1

Oglądam właśnie Iluzjoniste na tvp2 i... jakoś mnie nie zachwyca, szczerze to ciut mnie nudzi=(
Oglądam głównie ze względu na Nortona.
Jak na tą chwilę wybieram Prestiż...
Po obejrzeniu całego filmu się jeszcze odezwę.
Pozdrawiam

impaler1

Prestiż, chociaz oba filmy są bardzo dobre.

impaler1

ZDECYDOWANIE Prestiż.
Film wprowadza widza w błąd, ale czemu w tak trywialny sposób? Absolutnie bez magii.

impaler1

PRESTIŻ bez dwóch zdań (za krotki, za krotki)

impaler1

Iluzjonista-za klimat i oczywiście zdjęcia. Prestiż przypomina mi film
sensacjyny lub thriller, brak w nim baśniowego klimatu, dlatego ciężko te
oba filmy porównać.

impaler1

Zgadzam się z grafomanem, zdecydowanie "Prestiż". "Iluzjoniście" na dobre nie wychodzi zakończenie, albo trzeba było pozostać przy aurze magiczności i tajemniczości, albo wyjaśnić wszystko, a nie tylko to, na co scenarzysta zdołał znaleźć sensowne wytłumaczenie, resztę sprytnie pomijając.

ocenił(a) film na 4
Mikez

Prestiż

ocenił(a) film na 7
Mikez

Prestiż! bez porównania, niebo lepszy :)

ocenił(a) film na 5
Mikez

Prestiż żeby nie psuć powiem tylko że końcówka trochę psuje wrażenie że to wszystko mogło się wydarzyć
Iluzjonista przewidywalny do bólu

Lepszy prestiż bo przecież w świecie filmu dopuszczalne są rzeczy całkiem niemożliwe

ocenił(a) film na 9
impaler1

Prestiż, ale Iluzjonista też jest b. dobry do tego love Norton

ocenił(a) film na 10
impaler1

Oczywiście że Iluzjonista :) Bo ukazana tu historia jest w pełni wiarygodna, w przeciwieństwie do drugiego filmu. Bo oglądając film poczułem się tak, jakbym siedział na widowni.
Chociaż Prestiż też niczego sobie :)

vasis

Tak naprawdę jedyną wadą Iluzjonisty, jaką 'zauważyłam' w kinie jest fakt, że jest przewidywalny.

impaler1

Wg mnie zdecydowanie i bez dwóch zdań Prestiż.
Powód? Iluzjonista jest tylko i wyłącznie prostą opowiastką, można nawet powiedzieć kryminałem czy thrillerem. Thrillerem bardzo dobrym bo trzyma w napięciu no i cudownie zrealizowanym. Niestety nie znalazłem w nim żadnego przesłania. W Prestiżu natomiast cudownie przedstawiona jest rywalizacja dwóch prestidigitatorów, gotowych poświęcić (i poświęcających) wszystko dla osiągnięcia perfekcji.
Po Prestiżu zastanawiałem się nad ludzkim charakterem, do czego człowiek jest zdolny ile potrafi poświęcić. Po Iluzjoniście stwierdziłem: Fajna historyka.
Amen.

DCiebiera

Wg mnie "Prestiż", bo był o wiele mniej przewidywalny, także ciekawszy. "Iluzjonista" nie był zły ale domyśliłam się już na początku tego co będzie na końcu....

impaler1

Zdecydowanie lepszy prestiż.
<za krótki>

ocenił(a) film na 7
impaler1

Zdecydowanie "Prestiż". Ciekawszy i mniej przewidywalny niż "Iluzjonista"

ocenił(a) film na 4
Agie

Też oddaję swój głos na Prestiż, chociaż prawdę mówiąc w obu filmach
domyśliłem się zakończenia.

ocenił(a) film na 7
impaler1

Lepszy Prestiż. Wciągnął mnie od samego początku i jeszcze zaskakujący koniec, bez porównania kompletnie.

Iluzjonista dobry, tyle ;]

ocenił(a) film na 8
impaler1

Ech, no i zaś porównywanie filmów, które zasadniczo są zupełnie różne,
łączy je tylko rok wydania, epoka, w której się dzieją i to, że są o
iluzjonistach.

Mi się podobają oba, nie umiem wybrać jednego. Iluzjonista owszem, jest
przewidywalny, ale choćby nie wiem co na niego mówić, to i tak lubię go
oglądać :D Prestiż tak samo, a cenię tym bardziej, że gra w nim Jackman,
Bale i reżyseruje Nolan. No ekipa-marzenie.

ocenił(a) film na 5
impaler1

Zdecydowanie Prestiż, bardziej zagmatwany, wciągający i ogólnie ciekawszy. Iluzjonista to prostszy film i nieco nudnawy.

impaler1

Zdecydowanie i nieodwołalnie "Prestiż" - 8/10
"Iluzjonista" to tylko takie ładnie nakręcone romansidło oparte na efektach specjalnych.
Za zdjęcia i za rolę Rufusa Sewella 6/10

ocenił(a) film na 7
impaler1

Piszecie, że "Prestiż" był przewidywalny. Zgadzam się z tym, że sposób wykonywania Przeniesionego Człowieka przez Agiera był od któregoś momentu filmu do przewidzenia, ale domyśliliście się wersji Bordena? Bo dla mnie było to całkowite zaskoczenie.

A co do tematu, to oczywiście, że "Prestiż" - lepsza atmosfera, niezwykła fabuła, daje do myślenia. I przede wszytskim - powiew świeżości w kinie ostatnich lat.

ocenił(a) film na 8
impaler1

oczywiście prestiż ;-) dużo lepsze role aktorów i mniej przewidywalny od iluzjonisty.

ocenił(a) film na 7
tomek_tom1

Prestiż! o wiele lepszy!
Iluzjonista chwilami nudził, a zagadka w nim, nie była taka powrywająca

użytkownik usunięty
Goonies

Oba filmy pomimo, że nawiązują do sztuki iluzji są teoretycznie o czym innym, więc nie powiem, który był dla mnie lepszy. Oba są świetne.
Czy ktoś zna jeszcze coś w stylu tych dwóch filmów?

ocenił(a) film na 8

Moim skromnym zdaniem, lepszym filmem jest PRESTIŻ, ale i ILUZJONISTA wywarł na mnie wrażenie.

Sięgając pamięcią wstecz, nie pamiętam czy kiedykolwiek oglądałem coś o podobnej tematyce.

ocenił(a) film na 6
Mr_Caicos

Oczywiście że Prestiż lepszy bo bardziej realistyczny niż Iluzjonista ale
tak jak kolega wyżej na mnie również Iluzjonista wywarł wrażenie.KOCHAM
TAKIE FILMY!!!!!! Prestiż 9/10 Iluzjonista 8/10

yoyo689

Wg mnie lepszy był Prestiż, ale Iluzjonista jest także dobry filmem ^^

ocenił(a) film na 10
kasia_s1515

Kurcze dla mnie oba świetne:) po prostu nie mogę się zdecydować...

użytkownik usunięty
impaler1

kurka, ale trudne pytanie, do iluzjonisty zdarza mi się wracać, do prestiżu nie, ale Christian w prestiżu bije wszystkjich na głow,ę!

ocenił(a) film na 8

Prestiż i Iluzjonista są bardzo dobrymi filmami, lecz Prestiż ma w sobie tą atmosferę. ;) 9/10 Prestiż. 8/10 Iluzjonista. Różnica niewielka ale zawsze.

impaler1

no coz oba sa swietne, jak ktos powiedzial scenografia i zdjecia przemawia za Iluzjonista natomiast w Prestiz jest bardzie klimatyczny i wciagajacy, zarono jeden jak i drugi owiane sa jakby swera mistycyzmu jednakze o ile w iluzojniscie ten mistycyzm do konca zostaje dla nas zagadka o tyle wyjasnienie tajemnic w w Prestizu jest przynajmniej w moim odczuciu polowiczne, dlaczego?? otoz czy alfred mial brata blizniaka czy tez byl to jego "klon" i tutaj uwazam ze mimo iz watek z tesla jest ciekawy to jednak za bardzo fantasyczny, a wracajac do tematu gdyz wiekszosc uwaza ze bylo to brat alfreda ale czy na pewno?? bo przeciez jakis zwiaze alfreda z tesla istnial (jego notatki gdzie Tesla byl jedynie wskazowka) i moze wlasnie owocem tego zwiazku byl owy Alfred nr 2 w kazdym razie ja postawil bym na Iluzjoniste wlasnie dlatego ze czlowiek po filmie wciaz zastanawia sie jak on to zrobil....???

Sledz136

1."...czy alfred mial brata blizniaka czy tez byl to jego "klon"..." i ten klon wygląda nawet jak dąb ;-)
2."...watek z tesla jest ciekawy to jednak za bardzo fantasyczny..." - tak bo przecież "Iluzjonista" jest taki przyziemny, racjonalny i zupełnie niefantastyczny...
3."....czlowiek po filmie ("Iluzjonista") wciaz zastanawia sie jak on to zrobil....???" - Cóż magia hollywoodzkich F/X-ów, bez związku ze sztuką iluzji...:P

impaler1

mnie bardziej podobał się Iluzjonista prestiż za bardzo pogmatwany poza tym I LOVE NORTON :P

ocenił(a) film na 9
lampsy

To jak odpowiedzieć na pytanie czy woli się góry czy morze.:P Cóż oba filmy poleciła bym każdemu. Jednak ciut lepszy (po obejrzeniu obu filmów kilkakrotnie), wydaje mi się "Iluzjonista". Mówicie, że nie pozostały wyjaśnione triki, ale to wcale nie było potrzebne, ważna była sama iluzja;) Szczerze mówiąc to była bym strasznie zaskoczona gdyby w pewnym momencie zaczęto tłumaczyć na czym polegały poszczególne sztuczki. A "Prestiż", cóż świetny, ale może trochę za bardzo "przyziemny":)

ocenił(a) film na 8
ilkin

Prestiż!

ocenił(a) film na 7
PvL

Zdecydowanie "Prestiż"! "Iluzjonista" jakoś mnie nie wciągnął, chociaż scenografia jest piękna :)

ocenił(a) film na 8
impaler1

mnie bardziej ujął Prestiż.
nawet nie wyjaśnienia sztuczek, ale zakończenie: bardzo zaskakujące
Iluzjonista jest nieco bardziej monotonny i przewidywalny, choć mimo wszystko bardzo dobry
obydwa filmy mają fajny klimat