PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=203657}

Iluzjonista

The Illusionist
2006
7,8 293 tys. ocen
7,8 10 1 293017
6,3 48 krytyków
Iluzjonista
powrót do forum filmu Iluzjonista

Po pierwsze mam pytanko: co z raną Sophie? Czy była zmuszona sama sobie ją zadać, żeby 'urealnić' upozorowaną śmierć? :) Czy też jednak w tamtych czasach potrafiła się ucharakteryzować?

Po drugie, zastanawiam się co robi kryształowa kula w ręku Edwarda Nortona na plakacie, skoro ze sceny z jej udziałem zrezygnowano? Chyba że oglądałam jakąś skróconą wersję...

Film osobiście mnie oczarował... I przyglądając się tej całej niekończącej się dyskusji na temat czy film był naiwny czy inteligentny, czy zakończenie było przewidywalne czy nie, dochodzę do wniosku że lepiej nie być tak mądrą osobą i mieć już tak wyrafinowany gust, że jest się wyczulonym na każdy najmniejszy błąd. :] Wtedy trudno się czym kolwiek zachwycić. (Rozumiem, że kiedy krytyk filmowy odkryje cudowy film jest nim wniebowzięty, ale jak często to się zdarza?) Wolę być amatorem... :) Wtedy wszystko jest bardziej... magiczne?;)

pozdrawiam! :]

ocenił(a) film na 9
pantera7

zapomniałam o czymś: jedynie zastrzeżenie mam co do głosu magika... Niestety aktor nic nie może na to poradzić;) Szkoda, bo czasem psuł nim nastrój...

ocenił(a) film na 9
pantera7

Ja zamiast odpowiedzi mam inne pytania-spoilery:
1. Jakim cudem przeleżała w jeziorku? Nawet przy zwolnionym metabolizmie musi przecież oddychać; trzcinowej rurki (stary patent z przygodówek) nie przewiduję; bezwładne mięśnie ust.
2. Co z pogrzebem? Jej rodzina na pewno chciała go przeprowadzić i w nim uczestniczyć, więc jakie wydano im ciało?
3. Czy Leopold wiedział, że jest niewinny, czy też sądził, że jest winny, ale nie pamięta? (to ostatnie to ciekawostka, nie luka)

Mimo tych pytań luki mi nie przeszkadzają i nadal uważam film za tajemniczy i świetny.