PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=203657}

Iluzjonista

The Illusionist
2006
7,8 293 tys. ocen
7,8 10 1 293017
6,3 48 krytyków
Iluzjonista
powrót do forum filmu Iluzjonista

chciałem dać 9/10, ale przez końcówkę daję 8/10, takich sztuczek nie powstydziłby się niejeden obecnie magik, film jest bajecznie nakręcony, wspaniale oddaje klimat XIXwieczny i do momentu występu na scenie księżnej-ducha, byłem przekonany że otrzymałem wspaniały melodramat fantasy, ponieważ jednak wierzę że iluzja to jednak tylko iluzja a nie prawdziwa magia, to pojawienie się księżnej na scenie wszystko wyjaśnia i widz od razu wpada na ten sam pomysł co inspektor Uhl na koniec filmu (ale dali się robić w konia, chociaż pewnie jakbym żył w tamtych czasach to też bym wierzył w te sztuczki), jednak nie to mnie rozczarowało tak bardzo jak największy moim zdainem WIELBŁĄD w filmie - znalezienie przez inspektora wisiorka po wielu tygodniach w stajni w tym samym miejscu gdzie go księżna "zgubiła", no przecież to jest jakiś absurd, jak po takim czasie mógł się tam znajdować? pożądny rolnik/stajenny wywala gnój/sprząta oborę codziennie! a to była stajnia książęca! to w takim razie koń miał przyszyty worek do tyłka? jedynie można to wyjaśnić, w ten sposób że w tej stajni siano tylko było składowane, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć
no i jeszcze jedno skoro już wszyscy uwierzyli że księżną zamordowano, to Eisenheim mógł się ulotnić i żyć bez podejrzeń ze swoją ukochaną gdziekolwiek indziej na świecie, a nie jeszcze kombinować jak ukarać księcia, trochę tu przekombinowali

stantom1982

Zgodzę się z przedmówcą, ale ja jednak dałem 9/10 przez wzgląd na te 'sztuczki'. Naprawdę mega! Co do fabuły to racja, dużo tajemniczości, nagromadziło się sporo pytań, nie można było ot tak na nie odpowiadać, tak sądzę. Na mnie wrażenie zrobiło 'przeistoczenie' się bohatera w ducha i zniknięcie - iluzja? może i tak, ale świetne to bylo, mimo iż wiedziałem że on zrobi z siebie ducha, fajnie to wykonał! :)
Film świetna rozrywka, muzyka rewelacyjna, bardzo dobra gra Nortona, nawet Jessica Biel przyzwoicie wypadła, klimat rewelacyjny, dlatego moja ocena 9/10 choć myślałem o 8/10, dam jednak oczko wyżej. Z podobnych filmów polecam PRESTIŻ Nolana, pomimo że spośród wszystkich filmów tego reżysera, to właśnie ten jest najbardziej krytykowany. Ale rozrywkę daje wspaniałą! Tyle ode mnie ;)

użytkownik usunięty
stantom1982

Podejrzewam, że gdyby Eisenheim uciekł to być może skierowałby na siebie podejrzenie o zabicie Sophie. Możliwe, że poszukiwaliby go. Z drugiej strony chciał by Książę zapłacił za swoje dotychczasowe znęcanie się nad poprzednimi paniami... Nie chciał również by Leopold wyrządził więcej krzywdy niż dotychczas.

ja nie oglądałem tego filmu ale muszę, wewnętrzne głosy w mojej głowie mi nakazują, jakby świdrowanie w desce coś takiego. Więc ściągne se go i obejrze i napiszę feelings po filmie

ocenił(a) film na 7
stantom1982

Wszystko fajnie ale muszę dać jedynie 8. Po pierwsze scenografia miasta niestety mnie nie przekonała. Film był trochę krótki i co najbardziej mnie zawiodło - a raczej sam się zawiodłem - mianowicie nigdy nie staram się przewidywać tego co się w filmie wydarzy, poddaję się tej magii widz-film i smakuje ale tym razem zakończenie od połowy stało się dla mnie oczywiste. Głównie dlatego że wcześniej oglądałem Prestiż i od razu nasunęło się rozwiązanie zagadki, po za tym w każdym filmie tego typu jest dużo kwestii (te które zawsze na koniec powracają jako retrospekcje) które można rozszyfrować. Mimo wszystko jak dla mnie Prestiż był lepszy i cała "tajemnica" (z dwoma braćmi) trudniejsza do rozwikłania.

ocenił(a) film na 10
adrianv91

Asiek890 Ma racje:) Eisenheim chciał to dociągnąć do końca i udało mu sie:) . Często powracam do tego filmu bo jest on arcydziełem, ma dusze:)

ocenił(a) film na 7
bazarr5

Moim zdaniem Eisenheim musiał udupić księcia ze względu na słowa swej kochanki wypowiedziane wcześniej - "Póki on żyje, będzie nas ścigać, a w końcu nas złapie i zabije".

ocenił(a) film na 7
stantom1982

Jak dla mnie dobry, chociaz spodziewalem sie czegos lepszego, duzo bardziej podobal mi sie Presiz.

stantom1982

jak dla mnie rewelacja.
film jest ciekawy wciągający i przede wszystkim główny bohater.
nie ukrywajmy Norton po raz kolejny pokazał klasę

replace_

Wiem, że to późno (spóźniłam się parę miesięcy) ale dopiero teraz zobaczyłam ten film. stantom1982- wisiorek cały czas tam był, ponieważ nie było potrzeby sprzątania boksu, wyrzucania gnoju, ponieważ można było zauważyć nie było tam konia, był to pusty boks. Ze względu na to, że było to miejsce zbrodni to boks ten musiał zostać pusty aż do wyjaśnienia sprawy. A film wg mnie był rewelacyjny! 10/10 ;)
Pozdrawiam!