Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650908
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

8/10

ocenił(a) film na 8

To jeden z nielicznych SF które w ostatnich latach powalił mnie na kolana . Lepsze niż Matrix chociaż na pewno mniej efektowne.

ocenił(a) film na 9
armarange

Zgadzam się to niesamowity film. Na taki czekałam wiele lat.

ocenił(a) film na 8
Charytie

"..wiele lat." Wow. Czyli odnajdujesz w nim coś więcej i to zdaje się o wiele od tego jak może go odczytać przeciętny jego wielbiciel.
Ciekawi mnie co to takiego, bo jeśli to co ja (miałbym dla Ciebie więcej takich tytułów z identycznym /no można by rzec -ukrytym/ przesłaniem:)

ocenił(a) film na 9
zjonizowany

wiele lat bo nigdy dotychczas nie widziałam, czegoś co tak głęboko poruszałoby ulotny temat percepcji ludzkiej i co tak daleko starało się w nią zagłębić,
Czegoś co opowiada o świecie, który można kreować i przeobrażać, a który jest światem odmiennym, a jednak tak splatającym się z naszym, że nie da się już odróżnić jednego od drugiego.
Dziękuję za tak pozytywną ocenę mojej osoby, a raczej moich zdolności interpretacyjnych. ja ten film odczytuję na poziomie nie rozumu, ale uczuć .
Zakończenie jak w Ubiku. Rzeczywistość istnieje tu czy nie? -pytanie zadawane na początku książki/filmu
Co to znaczy rzeczywistość? pytamy na końcu.

ocenił(a) film na 7
Charytie

"Rzeczywistość istnieje tu czy nie? -pytanie zadawane na początku książki/filmu"
Mam problem z tym zakończeniem. Jedyne sensowne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy, to takie że główny bohater nadal tkwi w comie (czyli siedzi w limbo). Bo jeśli pierwotna rzeczywistość (ta z której "uciekła" jego żona) miałaby nie istnieć, to czemu "kręciołek" się przewracał?

ocenił(a) film na 9
grafzero

Myślę, że następuje taki rozkmin rzeczywistości , że Twoje pytanie nabiera innego sensu :D
A tak naprawdę to chyba o to chodzi- że nie można być pewnym niczego.