Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650957
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

ARCYDZDZIEŁO – film który poruszył mnie ogromnie
„Incepcja” jest filmem który przerósł moje najśmielsze oczekiwania , oczywiście 3 miesiące wcześniej śledziłem trailery , wypowiedzi na temat owego projektu , czytałem recenzję ale to co właśnie dzisiaj obejrzałem przerosło moje najśmielsze oczekiwania .
Kino jest nakręcone z wielkim rozmachem przez jednego z moich ulubionych reżyserów twórcy miedzy innymi „Memento „ , „Mroczny Rycerz” .
Fabuła filmu jest irracjonalna , mocno nagina sposób postrzegania świata , przenosi widza w świat snu , dogłębnie poruszając siłę ludzkiego umysłu . Pomysł jaki narodził się w głowie Nolana na wyreżyserowanie owego filmu trafia do widza , film zmusza do ciągłego myślenia , akcja trwa tak szybko że pomimo że czas trwania wynosi 2.5 godziny to uczestnik seansu czuje jakby minęło 15 minut ( jestem ciekaw czy było takie zamierzenie ).
Film mnie ogromnie wstrżsnął , subiektywnie oceniając nie przypominam sobie filmu który tak mocno wbił mnie w siedzenie gdzie oglądałem go z otwartą gębą ….
Gra aktorska jest nie do przecenienia .
Leonardo DiCaprio po obejrzeniu „TITANICA” został przeze mnie zaszufladkowany , potem obejrzałem „Infiltrację” , „Wyspa tajemnic” , „Złap mnie jeśli potrafisz”, „Krwawy Diament” wtedy doceniłem jego kunszt .Jest aktorem niebanalnym utożsamiającym to co kocham w amerykańskich aktorach , potrafi świetnie wczuć się w rolę , mieć niezwykłą charyzmę , polot , mimikę twarzy , wyrażać doskonale gesty no i przede wszystkim wejść w postać którą ma zagrać … baaa on nią jest …. Jeżeli rozumiecie co mam na myśli ...
Doskonałe aktorstwo wszystkich uczestników zagrane z pełnym zaangażowaniem wielką determinacją i przede wszystkich z ogromnym rozmachem , gwiazdorska obsada gdzie pomimo świetnego DiCaprio rolę oskarową zagrał Joseph Gordon-Levitt . Fenomenalne aktorstwo uwielbiam takie!
Siłą jest też przede wszystkim świetny scenariusz i doskonała reżyseria , zdjęcia do takiego przedsięwzięcia musiały oddać to co chciał powiedzieć Nolan , ale on to opowiedział na ekranie potrzebował do tego specjalisty którym jest Wally Pfister , potrzebował przejmującej muzyki , muzyki która jest tłem dla tak szybko nadchodzącego postępu historii i którą mógł tylko i wyłącznie zrobić Ziemmer - niewiarygodnie DOSKONAŁE! Muzyka aż trzymała za gardło , wspaniała i przejmująca .
Podsumowując film jest rewolucyjnym i futurystycznym pomysłem szalenie ambitne przedsięwzięcie, które przede wszystkim daje takiemu widzowi jak ja poczucie satysfakcji uwielbienia do kinematografii , jeszcze raz zaznaczę że nie przypominam sobie filmu który by mnie tak bardzo poruszył , który pomimo zakończonego seansu jest ciągle w mojej głowie , oglądnąłem top 500 z filmwaba i nie przypomnę sobie czegoś podobnego .
Film jest też sumarycznym zrealizowaniem „American Dream” , film uderza we mnie sprawia że jestem w centrum wydarzeń , sprawia że jako ogromnie wybredny film jestem zaspokojony , pokazuje znowuż kunszt ogromny kunszt amerykańskiego kina , nie waham się tego powiedzieć film jest według mnie murowanym kandydatem na OSCARA , nie zdarza mi się nigdy tak pochlebnie oceniać jakiegokolwiek filmu ale oglądając tak wiele pozycji miarodajnie oceniam go na najwyższą półkę . Genialnie skomponowane wszystkie detale ,pozwoliły że w mojej pamięci jest to lektura obowiązkowa dla wszystkich kino maniaków . Ogromne ARCYDZIEŁO w mojej skali jest to ocena 11/10 w pełni zasłużenie

ocenił(a) film na 9
PR23MO

Dałeś serduszko? To jest właśnie 11/10 ;)

ocenił(a) film na 10
PR23MO

Nie mam słów by wyrazić co czułem oglądając ten film genialny

ocenił(a) film na 9
PR23MO

Zgadza się, że to dobry film. Fabuła jest ciekawa i w pewnym momencie widz może się zagubić czy to już jest n-ty poziom snu czy też rzeczywistość a interpretacji zakończenia jest tyle ilu widzów:-) Ale wlasnie dlatego jest to film interesujacy. Świetna gra aktorów, dobra muzyka i ciekawy scenariusz powoduje, że jest to film do którego chce się wracać.

ocenił(a) film na 9
PR23MO

I takie wypowiedzi przyjemnie się czyta! :)