Bałem się trochę tego filmu, żeby nie wyszło jak choćby "Zabójcza Perfekcja". Byłem na premierze i najtrafniejsze słowa, które oddają moje emocje to: WGNIATA W FOTEL. Z jednej strony film ma w sobie coś z Efektu Motyla, coś z Bonda, coś z Ocean's Eleven, a z drugiej jest tak fantastycznie świeży, że zapiera dech w piersiach!
Scenariusz: Nie wiem co trzeba brać, żeby stworzyć coś takiego. Absolutnie doskonały, liczę na Oscara dla Nolana za scenariusz oryginalny.
Reżyseria: Sprawnie poprowadzony film, cały czas wiemy o co chodzi i gdzie jesteśmy, mimo totalnego pozornego zakręcenia.
Obsada: Cała załoga świetna. DiCaprio udowodnił, że jest najbardziaj utalentowanym aktorem młodego pokolenia. Wybiera świetne role i genialnie je odtwarza. Jest lepszy niż Pacino i DeNiro gdy byli w jego wieku. W ostatnich kilku latach stworzył co najmniej 4 role warte Oscara: Aviator, Droga do Szczęścia, Krwawy Diament, Infiltracja, Incepcja. A jego najlepszą rolą jest niedawny film "Wyspa tajemnic" za którą mam nadzieję dostanie statuetkę Akademii. Reszta obsady bardzo dobrze dobrana. Ciekawa rola Marion Cottillard, czarująca Ellen Page i świetny Joseph Gordon-Hevitt
Montaż, zdjęcia, muzyka: Montaż jest świetny w przeciwieństwie do najnowszego Bonda sceny akcji są dobrze zgrane i nakręcone, bez trzęsienia kamerą. Zdjęcia razem z dobrą scenografią tworzą świetne wrażenie wizualne, nie są zarazem przesłodzone, jak to nieraz bywa. Muzyka bardzo dobra, choć trzeba przyznać, że Zimmer wypadł z formy jakiś czas temu i nie jest to może jakiś wybitny soundtrack, ale bardzo dobrze współgra z filmem i wybija się ponad przeciętną. Moim zdaniem lepsza muzyka niż w Mrocznym Rycerzu. Świetne efekty specjalne, które nie rzucały się w oczy (tj nie napastowały nas swoją ilością, ale były solidne i unikały sztuczności)
Jeżeli mam oceniać do tej pory tj do sierpnia to Incepcja ma szansę na Oscary za:
Film, Reżyseria, Scenariusz oryginalny, Montaż, Montaż dźwięku, Efekty specjalne, Aktorka drugoplanowa (Cottillard)
Głównym rywalem będzie "Wyspa tajemnic", która zgarnie Scenariusz adaptowany i Aktor Pierwszoplanowy i powalczy w Reżyserii i Filmie