Box Office USA :
Przewidywania co do wyników Inception i następnych filmów letnich w USA :
http://www.ropeofsilicon.com/article/predicting-who-will-be-...
Ciekawe co z tego się sprawdzi...
no prawdopodobnie w granicach 220 mln zielonych:) to i tak nieźle. Mam nadzieje, że film powali na kolana.
Na pewno będzie mieć świetne otwarcie, ludzie będą mieć nadzieje na powtórkę z Mrocznego Rycerza. Dalsze rezultaty będą zależeć od tego na ile film wpasuje się w gusta masowego widza. Jeśli Wyspa Tajemnic zarobiła ok 300 milionów to Incepcja zarobi więcej. Ale chyba nie więcej niż 500.
Na otwarcie 60-80 mln.
200 pobije, jeśli pobije 300 to będzie sukces
Ale w tym roku w jeśli chodzi o kasę to coś kiepsko sobie radzą HITY
prawie wszyskie hity ponizej oczekiwan
IRON MAN 2 mial zarobic co najmniej 450
robin hood przebic 200 jak i ksiaze persji
druzyna a cienko do 150 dobic miala
Te przewidywania BO pisał chyba ktoś kto w ogóle się na tym nie zna. Nadzoruje i interesuje się BO od dwóch lat, więc coś tam się trochę na tym znam i to jak zarabiają w te wakacje filmy można było przewidzieć (poza porażką Shreka 4).
Moje przewidywania co do "Incepcji":
przychody z biletów USA: 220-260 mln $ (otwarcie 65-80 mln $)
+ przychody ze Świata: 250-290 mln $ (tutaj trudno coś przewidzieć, ale sądzę, że tyle film ma jak w banku)
= całkowite przychody: 470-550 mln $ (ale nie zdziwi mnie jak w USA lub na Świecie film przebije 300, zgarniając około 600 mln $)
O akurat ja porażkę Shreka przewidywałem. Tak czułem że widzowie będą już zmęczeni 3 częścią i nawet reklamowanie tego jako ostatnia część nic nie da. A co do Incepcji
USA: Film jest bardzo wyczekiwany, zbiera świetne recenzje, Nolan w Ameryce po Batmanach stał się bardzo popularny, świetna obsada, tyle co przy Mrocznym Rycerzu nie będzie ale stawiam na przynajmniej 85 mln z 1 weekendu, póżniej małe spadki i ogólnie powinien dobić do 300 mln
Poza USA: Tu mi trudno coś powiedzieć w tym momencie 200 mln będzie na pewno ale ile więcej to nie wiem
Całkowite przychody: Przynajmniej 500 mln
http://www.the-numbers.com/interactive/newsStory.php?newsID=5250
the-numbers.com wypuściło swoje lipcowe przewidywania i są kruche jeśli chodzi o "Incepcje" (która tak czy siak ma być hitem numer 1 tego miesiąca). Serwis twierdzi, że film ma szanse na stanie się dużym hitem, zgarniając w USA 250-300 mln $, ale jako przewidywany wynik wstawiają to co ma zarobić według nich minimum, czyli 175 mln $ (z obawy spowodowanej ilością finansowych porażek w tegorocznym okresie wakacyjnym).
Tutaj przewidywano już wynik "Incepcji" jako 188 mln $ (39 mln $ otwarcie):
http://www.ropeofsilicon.com/article/predicting-who-will-be-crowned-the-summer-2 010-box-office-champ
Znalazłem też takie coś, co uważa,że "Incepcja" może znaleźć się na 4 miejscu w tym lecie (300 mln $):
http://www.movieretriever.com/blog/675/box-office-predictions-the-top-20-films-o f-summer-2010
Ale póki co najbardziej prawdopodobne są te przewidywania (najbardziej trafiły w inne filmy). Uważa się, że "Incepcja" to faworyt na numer 1 nie tylko wakacji, ale 2010 roku w amerykańskich kinach i przy 100 mln $ otwarciu zgarnie aż 410 mln $!:
http://cynicritics.com/2010/04/25/summer-box-office-predictions/
Zobaczymy jak to będzie, w końcu "Mrocznemu Rycerzowi" wróżono w USA wynik w granicach 260-310 mln $ i miał średnie szanse na podium 2008 roku (miał się znaleźć za filmami: "Opowieści z Narnii: Książę Kaspian" (w sumie 142 mln $), "WALL-E" (w sumie 224 mln $) i za faworytem "Indianą Jonesem i Królestwem Kryształowej Czaszki (w sumie 317 mln $)), a zgarnął 533.3 mln $ stając się absolutnym numerem 1 (a "Indie 4" musiał zadowolić się tylko 3 miejscem). Swoje przewidywania podawałem wyżej. ;)
Mroczny Rycerz był sequelem, elementem kasowej franczyzy i w dodatku skorzystało na śmierci Ledgera, więc porównanie trochę nie na miejscu.
Ten film będzie napędzać co innego. W USA na pewno będzie to nazwisko reżysera, które od razu wywołuje skojarzenia z wielbionym TDK i jokerem. W dodatku jest ciekawa obsada. Na świecie będzie pewnie bardziej jak z Avatarem było, czyli polecanie przez ludzi.
Ja bym nie liczył na 400 mln w USA. Prędzej 300.
Podpisuje sie pod tym - wyglada na to, ze znowu bardzo istotne bedzie dobre slowo roznoszace sie z ust do ust. Poza tym hype i ekscytacja filmem gwaltownie przyspieszaja. Ostatnio stawialem na $490-$550 milionow z calego swiata. Dzisiaj powiedzialbym juz raczej, ze zarobi $550-$600 milionow. Absolutnie nie bede zdziwiony, jesli okaze sie naprawde sporym hitem w USA.
Myślę że od premiery Avatara dużo będą zarabiać tylko filmy w 3D, a szkoda :(
Lubię 3D ale niektóre filmy 2D także zasługują na spore pieniądze ;)
Na boxofficemojo.com zaczęto derby, czyli przewidywania na ten weekend. Ludzie ze strony spodziewają się wyniku na poziomie 73.5 mln $ (pierwsze miejsce weekendu, i na razie 4 najlepsze otwarcie roku; gdyby się sprawdziło 7 otwarcie w historii Lipca)! Przyznam, że jest to prawie środek moich przewidywań (65-80 mln $), ale po cichu liczę, że "Incepcji" uda się wykrzesać trochę więcej (choć póki co sugerowana liczba kopii w jakiej ma wyjść film do kin jest niższa od "Batman - Początek" (ok. 3700)! :P
Ja przewiduję na otwarcie $68-$76 milionów. Potem będzie zaliczał pewnie mniejsze spadki niż zazwyczaj i utrzyma się trochę na topie, choć oczywiście nie tak jak "Avatar".
Po*... mnie ale stawiam
otwarcie 90 baniek
razem 350- 390
świat 450-550
INCEPCJA FILMEM ROKU PRZED TOY STORY 3
No ja uważam, że jeżeli przekroczy 100 mln to będzie już wielki sukces....To nie są czasy Titanica, gdzie za Leonardo uganiały się wszystkie dziewczyny......słychać, że fabuła jest dosyć zawiła co powiedzmy sobie szczerze nie sprzyja dobremu wynikowi finansowemu...Mamy wakacje więc do kina przyciągną widzów raczej niezobowiązujące komedie.
Piątkowe wyniki szacuje się na 21,6 mln $ (z czego 3 mln z nocnych pokazów). Taki wynik zwiastuje przynajmniej 50-55 mln $ w pierwszy weekend (co i tak będzie dopiero 7 wynikiem roku, a przed nami jeszcze sporo znacznych premier).
Oczywiście nie przekreśla szans filmu na dobry wynik trzydniowy. Ciągle jestem dobrej myśli, że te 65 mln $ w weekend uzyska (ale spadki w kolejnych dniach muszą być naprawdę niewielkie, a dobrze by było, gdyby w Sobotę zyski wzrosły), a wtedy bardzo trudna droga do pokonania wyniku "Shrek Forever" (około 235 mln $), bo 200 z takim wynikiem przy takich recenzjach powinien raczej przebić!
Wczesne dane sugerują, że się nie myliłem.
"Incepcja" w sobotę zarobiła około 22,5 mln $ (wzrost podług piątku o 4,2%). Po dwóch dniach na koncie filmu Nolana znajduje się więc 44,1 mln $. A zatem są duże szanse na to, iż moje przewidywania się sprawdzą i film przekroczy w czasie debiutującego weekendu granicę 60 mln $ (analitycy szacują, że może zgarnie nawet 62 miliony $, czyli 18 mln w niedzielę). Zobaczymy. Jeśli tak się stanie, "Incepcja" może uzyskać wyższe otwarcie od "Starcia Tytanów", który w czasie debiutującego weekendu nie miał tak silnej konkurencji i był wyświetlany w 3D (przy podobnej ilości kopii)!
Według serwisu boxofficemojo.com przychody filmu w piątek i sobotę były niemal identyczne (21,6 mln $), a w niedzielę "Incepcja" dorobiła się jeszcze 17,3 mln (po 20% spadku). Całkowite przychody filmu w ten weekend wyniosły 60,4 mln $ (według wstępnych szacunków, może się jednak okazać, że film ostatecznie w czasie pierwszych 3 dni nie przekroczył 60 milionów, ale o tym dowiemy się jutro ok. 22:00).
Jeśli ten wynik się potwierdzi, będzie to 7 otwarcie w tym roku, 13 lipca i drugie w dorobku Christophera Nolana. Jak na otwarcie TYLKO w 3792 kopiach w rynku zdominowanym przez filmy 3D jest to otwarcie udane, choć nie rewelacyjne. Czego możemy się po takim czymś spodziewać?
Film ma świetne recenzje, więc spadki w kolejnych weekendach nie powinny być zbyt duże. Myślę, że 180 mln $ w USA dla "Incepcji" nie będzie problemem, ale pobicie wyniku "Batmana - Początek" (205,3 mln $) to już trudniejsze zadanie (choć oczywiście wykonalne). Jednak wynik czwartego Shreka (ok. 236 mln $) to chyba coś niewykonalnego dla "incepcji".
Poza USA film wystartował z 15,6 mln $, ale nie wiem z ilu krajów, więc nie wypowiadam się na temat rynku zewnętrznego póki co.
Podano oficjalny budżet filmu Nolana i wyniósł on 160 mln $!
W weekend zarobi $200mln i to bedzie najlepsze otwarcie w historii ludzkosci.I wtedy kometa spadnie i Ufo zaatakuje ziemie.
To fajny żart, ale niektórzy nie wchodzą na strony o BO i może chcą być poinformowani ile zarabia film na który tak długo czekali.
A teraz fakty. "Incepcja" wyszła w małej ilości krajów do kin (w ośmiu), więc otwarcie 15,6 mln $ jest udane, ale nie można z niego wywróżyć końcowego wyniku (trzeba na to poczekać parę tygodni).
Przychody z weekendu "Incepcji" okazały się wyższe niż przypuszczano i wyniosły 62,8 mln $, co jest najlepszym wynikiem dla studia WB w tym roku, 12 otwarciem lipca, 6 bieżącego sezonu i 3 z filmów nie wyświetlanych w 3D. Nowy obraz Nolana ma bardzo pozytywne recenzje i gigantyczną ocenę na IMDb co może wróżyć małymi spadkami popularności w kolejnych tygodniach, a przy podobnych spadkach do TDK, "Incepcja" mogłaby zarobić na rynku wewnętrznym ponad 210 mln $! Jednak o ostatecznym wyniku będzie można napisać więcej dopiero za dwa tygodnie we wtorek...
Tygodniowe otwarcie "Incepcji" to 100,2 mln $. Biorąc pod uwagę, że film był wyświetlany zaledwie w 3792 kopiach i nie jest w 3D (a także miał liczną konkurencję i kosztował zaledwie 160 mln $) to wynik bardzo dobry. W środku tygodnia dzieło Nolana zarobiło 37,4 mln $ (czyli zaskakujący i to bardzo pozytywnie wynik). Jeżeli spadek w czasie drugiego weekendu nie przekroczy 40% może to zwiastować całkowite przychody filmu w USA powyżej 250 milionów $.
Na ten weekend przewiduje się w stanach 39,1 mln $.
Nieoficjalne 14,4 mln $ w piątek dla "Incepcji" (ciągle numer 1 i szanse na przekroczenie 40 milionów w drugi weekend co byłoby fenomenalnym wynikiem)!