Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650957
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Sam pomysł bardzo ciekawy, ale to za mało na tak wysokie noty.
Momentami zalatywało strasznie Matrixem, schematycznie prowadzona fabuła, udręczony DiCaprio (znowu), efektów specjalnych stosunkowo niewiele. No i te łopatologiczne tłumaczenia.

użytkownik usunięty
rumburaks

kaj ci tu pierunie matrixym zajyżdżało ? dyć tego do matrixa ni idzie równać .

ocenił(a) film na 5

Architekt projektujący sny - Architekt projektujący Matrixa
Dream machine - maszyna umożliwiająca podłączenie do Matrixa
Projekcje - agenci

mógłbym tak wymieniać dalej, te najbardziej rzucają się w oczy

ocenił(a) film na 10
rumburaks

a tak z ciekawości przydzielisz każdemu bohaterowi matrixa odpowiednik z incepcji?:D

ocenił(a) film na 10
schab.na.h

bo mnie ciekawi kto jest odpowiednikiem weavinga;P

ocenił(a) film na 6
schab.na.h

Ja także do razu miałem skojarzenia z Matrixem prawdopodobnie przez te przenoszenie się do snów gdzie w 100% panuje się nad wszystkim także fizyką. Zawsze zostawał jakiś stróż który czuwał nad śpiącymi. A drugie skojarzenie to Efekt Motyla także nie wiem czemu ale jakoś tak. Film dostał ode mnie 6 ale jakby szło dałbym mu takie 6,5, jak dla mnie zbyt dużo było bezsensownych strzelanin z których bohaterowie zawsze wychodzili cało( jedynie Sato oberwał) oraz film troche się ciągnął lubię filmy z żywszym tempem.

ocenił(a) film na 8
schab.na.h

Nie doszukiwałabym się tu na siłę podobieństw do Matrixa, bo przy takiej fabule jakieś musiały być, ale to nie zmienia faktu, że pomysł na Incepcję jest całkiem nowy i znikąd nieskopiowany (a już na pewno nie od braci Wachowskich).
A bohaterów chętnie spróbuję przydzielić ;) I tak:

Agent Smith :D = Mal - wszyscy się boją, że jest gdzieś w pobliżu i zaraz przyjdzie i wszystko popsuje... I wygłasza przerażające wykłady (np. Smith -> Morfeusz, Mal -> Cobb) No i nie spotkasz go/jej w rzeczywistym świecie.

Neo = Cobb - główny bohater, na którym ciąży największa odpowiedzialność i który martwi się śmiercią swojej żony - mógł (Cobb) lub może (Neo) ją ocalić.

Morfeusz = Arthur - Świetny w swojej robocie, odpowiedzialny, opanowany. Reszta zespołu wie, że może na niego liczyć. I jak Morfeusz jest dla reszty "dobrym wujkiem", wprowadza Neo do rzeczywistości, tak Arthur wprowadza do roboty Ariadne - opowiada jej o totemach, Cobbie itp.

Trinity = Eames ;) - ludzie pewni siebie, odważni, nieokazujący słabości.
Niobe = Ariadne - zgłasza się na misję, mimo że nie musi :)
Link/Tank = Yusuf