Sam pomysł bardzo ciekawy, ale to za mało na tak wysokie noty.
Momentami zalatywało strasznie Matrixem, schematycznie prowadzona fabuła, udręczony DiCaprio (znowu), efektów specjalnych stosunkowo niewiele. No i te łopatologiczne tłumaczenia.
Architekt projektujący sny - Architekt projektujący Matrixa
Dream machine - maszyna umożliwiająca podłączenie do Matrixa
Projekcje - agenci
mógłbym tak wymieniać dalej, te najbardziej rzucają się w oczy
a tak z ciekawości przydzielisz każdemu bohaterowi matrixa odpowiednik z incepcji?:D
Ja także do razu miałem skojarzenia z Matrixem prawdopodobnie przez te przenoszenie się do snów gdzie w 100% panuje się nad wszystkim także fizyką. Zawsze zostawał jakiś stróż który czuwał nad śpiącymi. A drugie skojarzenie to Efekt Motyla także nie wiem czemu ale jakoś tak. Film dostał ode mnie 6 ale jakby szło dałbym mu takie 6,5, jak dla mnie zbyt dużo było bezsensownych strzelanin z których bohaterowie zawsze wychodzili cało( jedynie Sato oberwał) oraz film troche się ciągnął lubię filmy z żywszym tempem.
Nie doszukiwałabym się tu na siłę podobieństw do Matrixa, bo przy takiej fabule jakieś musiały być, ale to nie zmienia faktu, że pomysł na Incepcję jest całkiem nowy i znikąd nieskopiowany (a już na pewno nie od braci Wachowskich).
A bohaterów chętnie spróbuję przydzielić ;) I tak:
Agent Smith :D = Mal - wszyscy się boją, że jest gdzieś w pobliżu i zaraz przyjdzie i wszystko popsuje... I wygłasza przerażające wykłady (np. Smith -> Morfeusz, Mal -> Cobb) No i nie spotkasz go/jej w rzeczywistym świecie.
Neo = Cobb - główny bohater, na którym ciąży największa odpowiedzialność i który martwi się śmiercią swojej żony - mógł (Cobb) lub może (Neo) ją ocalić.
Morfeusz = Arthur - Świetny w swojej robocie, odpowiedzialny, opanowany. Reszta zespołu wie, że może na niego liczyć. I jak Morfeusz jest dla reszty "dobrym wujkiem", wprowadza Neo do rzeczywistości, tak Arthur wprowadza do roboty Ariadne - opowiada jej o totemach, Cobbie itp.
Trinity = Eames ;) - ludzie pewni siebie, odważni, nieokazujący słabości.
Niobe = Ariadne - zgłasza się na misję, mimo że nie musi :)
Link/Tank = Yusuf